Γεωργιάδης: Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η οικονομία θα θεραπεύσει τη ζημία της ύφεσης του 2020

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο 4th Athens Investment Forum 2021, υπενθύμισε ότι χθες ο ΙΟΒΕ έκανε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 τοποθετώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο ύψος του +8% έως και +8,5% και για το 2022, ότι θα είναι στη ζώνη του +4%.

Γεωργιάδης: Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η οικονομία θα θεραπεύσει τη ζημία της ύφεσης του 2020

«Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2021, τότε θα έχουμε πετύχει να είμαστε μια από τις λίγες, ίσως 3 ή 4 ευρωπαϊκές χώρες, που μέσα στο 2021 θα έχουμε θεραπεύσει όλη τη ζημία της υφέσεως του 2020 και το 2022 θα μπορούμε πλέον να μιλάμε όχι για ανάκαμψη, αλλά για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω σε τελείως διαφορετικές και πολύ πιο υγιείς βάσεις», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο 4th Athens Investment Forum 2021, υπενθύμισε ότι χθες ο ΙΟΒΕ έκανε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 τοποθετώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο ύψος του +8% έως και +8,5% και για το 2022, ότι θα είναι στη ζώνη του +4%.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η στόχευση για ανάπτυξη σε διαφορετική βάση σημαίνει ότι για πρώτη φορά η ανάπτυξη δεν προέρχεται μόνο από την κατανάλωση, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.

Μαζική μεταφορά γραμμών παραγωγής

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «μπροστά μας έχουμε μία συγκλονιστική ευκαιρία που δεν θα μας ξαναέρθει ποτέ ξανά στη ζωή μας και εάν την αξιοποιήσουμε, θα αλλάξουμε την Ελλάδα για πάντα. Ποια είναι η ευκαιρία; Ότι, το οικονομικό συμφέρον που οδήγησε τις γραμμές παραγωγής να πάνε από τη Δύση στην Ασία αρχίζει να γίνεται πολύ μικρότερο και ταυτόχρονα η νέα τεχνολογία στη βιομηχανία 4.0 δηλαδή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο χώρο για βιομηχανική παραγωγή χωρίς μεγάλη εξάρτηση από το εργατικό κόστος, δηλαδή το σημείο που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ασίας.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε ότι η πανδημία δημιούργησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σοκ καθώς ξαφνικά η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι την ώρα της πανδημίας δεν είχε γάντια, δεν είχε αντισηπτικά, δεν είχε μάσκες, δεν είχε φάρμακα.

Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά συμβούλια που έχω την τιμή να συμμετέχω ακούω τους επιτρόπους και τους υπουργούς να λένε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία.

Ήδη, μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, τεράστια ονόματα, είναι σε επαφή με κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν στις γραμμές παραγωγής τους στην Ευρώπη.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την Ελλάδα

Η χώρα μας να διεκδικήσει κάποιες από αυτές τις γραμμές παραγωγής. Έχουμε την κατάλληλη γεωγραφική θέση, σταθερό πολιτικό περιβάλλον, εργατικό δυναμικό που μπορεί να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες γιατί η βάση του είναι μια καλή μέσου όρου εκπαίδευση. Και έχουμε και μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει από τη λειτουργία της σύγχρονης οικονομίας.

Αν δουλέψουμε όλοι μαζί συγκροτημένα, με εθνικό σχέδιο πάνω σε αυτό είμαι βέβαιος ότι μερίδα από αυτή την επιστροφή των βιομηχανιών από την Ασία στην Ευρώπη μπορεί να διεκδικήσει και η Ελλάδα. Και η πορεία της παρακμής για την ελληνική βιομηχανία που ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 να αντιστραφεί».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πάντα θα είναι χώρα τουρισμού και υπηρεσιών αλλά μπορεί να γίνει και «η Ελλάδα της παραγωγής».

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και οι αντίξοες συνθήκες, όπως το κόστος της αγοράς ενέργειας, «όμως, έξυπνοι άνθρωποι είμαστε, η ευκαιρία είναι μπροστά μας, οι ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι και η διάθεση του πρωθυπουργού και της κυβερνήσεως να κάτσουμε να δουλέψουμε πάρα πολύ μεγάλη» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο - Ανακοινώνεται αύριο η νέα κρατική επιδότηση
North Evia – Samos Pass: Όσες κάρτες για τον Σεπτέμβριο δεν απορροφηθούν, θα διατεθούν τον Οκτώβριο
Στο τραπέζι το «κλιματικό εισιτήριο» - Ανάσα στα νοικοκυριά
Φυσικό αέριο: Πόλεμος νεύρων Δύσης και Ρωσίας με φόντο την τιμή