Γεραπετρίτης: «Η διαγραφή Μπογδάνου δεν δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ»

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής Μπογδάνου στην Κ.Ο. της ΝΔ με την ατάκα «ο,τιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον

Γεραπετρίτης: «Η διαγραφή Μπογδάνου δεν δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ»

Τους λόγους της διαγραφής του βουλευτή Κωσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας επίσης, ότι είναι αρμοδιότητα των οργάνων του κόμματος η διατήρηση ή μη της έδρας του.

«Η διαγραφή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν προέκυψε από τον μεμονωμένο λόγο του βουλευτή αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεών του το τελευταίο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς ο κ. Γεραπετρίτης για το εάν το κυβερνών κόμμα ζητήσει την έδρα από τον Κ. Μπογδάνο, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα. Είναι πάντοτε λεπτά τα όρια μεταξύ της ελευθερίας του κοινοβουλευτικού λόγου ενός βουλευτή, που ούτως ή άλλως έχει και μια συνταγματική κατοχύρωση, σε σχέση με το τι συμβαίνει για τη διατήρηση της έδρας ή όχι».

Σε ένα ακόμα ερώτημα για το αν προβλέπει επιστροφή του βουλευτή στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα στο μέλλον, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι «το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δυναμικό, εδώ υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ συνδυασμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Μέσα στο πλαίσιο ενός δυναμικού πολιτικού παιχνιδιού, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

Η διαγραφή του «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι «η ΝΔ λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα».

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό αμοραλισμό, προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Σε κάθε περίπτωση, υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής δεν μπορεί να δεχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία από εκείνους οι οποίοι έχουν εξαιρετικά μισαλλόδοξο λόγο».

Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «αντέδρασε με τον απολύτως προφανή τρόπο: όταν ακούγεται κάτι στη Βουλή, το οποίο υπερβαίνει τα όρια της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, τότε από τα κυβερνητικά έδρανα θα πρέπει να υπάρχει μια αποκατάσταση. Για το λόγο αυτό ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση και του πρωθυπουργού, ο οποίος προσωπικά ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή […] τον διέγραψε αποκλειστικά και μόνον ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Δένδιας είναι απολύτως συντεταγμένος, λειτουργεί στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών κανόνων που τίθενται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και είναι απολύτως βέβαιο ότι κινείται στη γραμμή την οποία θέτει ο πρόεδρός μας».

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «ιλαρό» το να ακούγεται ότι «θα κάνει υποδείξεις η αντιπολίτευση, μια παράταξη που έχει υιοθετήσει ρητορική μίσους» θυμίζοντας και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Προχώρησε δε και στην εξής σύγκριση: «Η ΝΔ και ο πρόεδρος της ΚΟ αντέδρασαν άμεσα και ριζικά στο θέμα του κ. Μπογδάνου. Ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον οξύτατο αντιεμβολιαστικό λόγο του κ. Πολάκη; Ποια ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φαινόμενα, όπως αυτά του κ. Φίλη που χαρακτήρισε τους αστυνομικούς, “μπάτσους”;», διερωτήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «εμείς έχουμε φύγει από την αναζήτηση “σκελετών” του παρελθόντος, έχουμε φύγει πολύ μπροστά. Κοιτάμε για το μέλλον της χώρας, κοιτάμε για τις επόμενες γενεές. Δεν θα αναζητήσουμε στο παρελθόν την οποιαδήποτε δικαιολογία, εκείνος ο οποίος διαρκώς αναφέρεται στο παρελθόν είναι αυτός που δεν έχει να πει κάτι για το μέλλον».

«Υπάρχουν όρια…»

«Δεδομένου ότι ο Κ. Μπογδάνος είχε ήδη πάρει την “κίτρινη κάρτα”, μήπως ήθελε να διαγραφεί;», ήταν εξάλλου ένα άλλο ερώτημα που δέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, για να απαντήσει πως δεν μπορεί να μπει στα παραγωγικά αίτια της βούλησης του κ. Μπογδάνου. Όμως, προσέθεσε πως «οι βουλευτές μπορούν να εκφράζουν απόψεις, οι οποίες κατά τι να παρεκκλίνουν από τη γενική γραμμή ενός κόμματος, αυτό είναι υγιές. Μπορούν να ασκούν κριτική, η οποία να αποτελεί στην πραγματικότητα την αποτύπωση και του εκλογικού σώματος το οποίο αντιπροσωπεύουν. Υπάρχουν όμως όρια στα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υπέρβαση», διεμήνυσε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει σημερινή ανάρτηση του βουλευτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Είναι μέσα στα όρια που έχει ένας βουλευτής να εκφράσει την άποψή του για όσα έχουν διαμειφθεί».

Το καθεστώς απομόνωσης της Τουρκίας και η αντίδρασή της

Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε όμως και για την αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών περί «εθνικής απειλής», όπως αυτή διατυπώθηκε στο επίμαχο συμβάν στη Βουλή με τον κ. Μπογδάνο: «Είμαστε σε ταραγμένα νερά γεωπολιτικά, όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και στην ευρύτερη», ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Γεραπετρίτη, ενώ κατέγραψε στη συνέχεια της φράσης του σειρά γεγονότων, όπως τη «σχετική ρευστότητα από την ανάπτυξη νέων δογμάτων και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά και την «επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία αποτυπώνεται και σε ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία όσο αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα καθεστώς σχετικής απομόνωσης εξαιτίας των πολύ σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών που η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει αναλάβει, θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αντίδρασης. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η αναβάθμισή μας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλεί, διασφαλίζει όμως την παρούσα και τις επόμενες γενεές, διασφαλίζει την κυριαρχία μας και πάνω από όλα διασφαλίζει την πατρίδα μας από οποιαδήποτε επιβουλή», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε και τα εξής: «Όλοι έχουμε νωπά τα γεγονότα της τελευταίας διετίας. Όταν έχεις μια συντονισμένη δράση εκ μέρους της γείτονος, η οποία εργαλειοποίησε με αυτόν το νέου τύπου υβριδικό πόλεμο, το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, όταν έχεις όλα όσα συνέβησαν στην ανατολική Μεσόγειο με αρκετά βαριές πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν σε ύδατα που είναι εριζόμενα, υπάρχει πάντοτε ένα διαρκές καθεστώς το οποίο μπορεί εν δυνάμει να εξελιχθεί σε απειλή. Σημασία έχει για τη χώρα μας να γρηγορεί και να είναι πάνω από τα γεγονότα».

Στο ερώτημα αν θα απαντηθεί η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «το ζήτημα το χειρίζεται με ιδιαίτερη επιμέλεια το υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα μείνει αναπάντητο κανένα ανιστόρητο και νομικά έωλο επιχείρημα. Τα επιχειρήματα τα οποία θέτουν οψίμως οι γείτονές μας και αφορούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν είναι κάτι παραπάνω από μια αντίδραση που βγαίνει ακριβώς επειδή η Ελλάδα ισχυροποιείται στο διεθνές προσκήνιο. Θα υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση σε όλα αυτά, όποιος έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος του, είναι ο ισχυρός παίκτης».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονόμου: Απόλυτη προτεραιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη το συμφέρον της Πατρίδας και των πολιτών
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Ανακοίνωνε υποψηφίους, αλλά θυμήθηκε τη σταθερότητα
Φίλης κατά Κεραμέως: Γκρεμίζετε το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης
Σκυλακάκης