Γερμανία: Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές στο στόχαστρο των εσωτερικών πληροφοριών

Η υπηρεσία του σκοπεύει να παρουσιάσει την ετήσια έκθεσή της για το 2023 την ερχόμενη εβδομάδα.

germania

Η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ακροδεξιών εξτρεμιστών εξακολουθεί να αυξάνεται στον απόηχο των ευρωεκλογών που έφεραν στη 2η θέση το ακροδεξιό AfD.

«Βλέπουμε μια ανανεωμένη αύξηση στον αριθμό των βίαιων ακροδεξιών εξτρεμιστών», δήλωσε στο dpa ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ.

Η υπηρεσία του σκοπεύει να παρουσιάσει την ετήσια έκθεσή της για το 2023 την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια αύξηση περίπου 14,5%, ή αλλιώς 38.800 άτομα, η οποία αναφέρθηκε για το 2022 αποδόθηκε κυρίως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οργανώσεις της AfD παρακολουθούνται ως μια γνωστή ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, περί τα 10.200 μέλη του κόμματος και της νεολαίας του χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί εξτρεμιστές.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού μπορεί να αναζητηθεί σε πολλά, διαφορετικά κινήματα, είπε ο Χάλντενβανγκ.

Τον Μάρτιο του 2021 η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών χαρακτήρισε το AfD ως ύποπτη εξτρεμιστική οργάνωση.

Έκτοτε, «έχουν αυξηθεί οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές τάσεις στους κόλπους του κόμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο επικύρωσε τον χαρακτηρισμό τον περασμένο μήνα έπειτα από προσφυγή του AfD επί του χαρακτηρισμού της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με το iefimerida, σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, τη Σαξονία, τη Σαξονία-Ανχαλτ και τη Θουριγγία, οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος, έχουν χαρακτηριστεί επιβεβαιωμένες εξτρεμιστικές ακροδεξιές.

Γερμανία: Δεύτερο στις Ευρωεκλογές 2024 το AfD

Το σήμα κατατεθέν του AfD είναι η σκληροπυρηνική στάση του απέναντι στο μεταναστευτικό και το κόμμα επωφελείται από την αυξημένη ανησυχία ανάμεσα στους Γερμανούς ψηφοφόρους για τον αυξημένο αριθμό αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, το AfD ήρθε στη δεύτερη θέση με 15,9%, το καλύτερο ποσοστό που έχει πετύχει σε εθνικό επίπεδο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

 

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Χαριλάου Τρικούπη σε Κωνσταντινόπουλο που έθεσε θέμα ηγεσίας: «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια»

Αχαΐα: Τι είπε ο 27χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοείτο επί ώρες, πού βρέθηκε ΦΩΤΟ

Καύσωνας: Πόσο κοστίζουν τα κλιματιστικά για να μας «δροσίσουν», ο καιρός μέχρι την Κυριακή

Πανελλήνιες 2024: «Τέλος» για τους υποψήφιους των ΓΕΛ – Δείτε τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Τραγωδία στα Χανιά: Κατέληξε 20χρονος ναυαγοσώστης, τι προηγήθηκε