Για «φιλία υπό ένταση», μιλάει ο γαλλικός Τύπος σχολιάζοντας τη συνάντηση Μακρόν – Μπάιντεν

Για… διάσταση απόψεων μιλάει ο γαλλικός Τύπος στα δημοσιεύματά του για την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η φιλία του Αμερικανού πρόεδρου και του ηγέτη της Γαλλίας βρίσκεται υπό ένταση.

Τζο Μπάιντεν

Η Figaro ανέφερε για τη συνάντηση Μπάιντεν και Μακρόν : «Μακρόν και Μπάιντεν, μια φιλία υπό ένταση» και επισήμαινε ότι οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ επιδεικνύουν τη σταθερότητα της συμμαχίας τους παρά τις διαφορές τους. Επίσης το γαλλικό έντυπο ανέφερε ότι η επίσκεψη είχε εν μέρει σκοπό να διαγράψει την «προσβολή» της υπόθεσης Aukus, η οποία στοίχισε στη Γαλλία την ακύρωση της πώλησης υποβρυχίων στην Αυστραλία πριν από ένα χρόνο.

Ως προς το ζήτημα του νόμου IRA των ΗΠΑ, που επί της ουσίας επιδοτεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η εφημερίδα τονίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πίστευε ούτε για ένα δευτερόλεπτο» σε αμερικανικές παραχωρήσεις σχετικά με αυτή τη νομοθεσία, που θεωρείται κρίσιμη από τον Λευκό Οίκο, αλλά σκόπευε να ζητήσει «καλύτερο συγχρονισμό».

Η αμερικανική πλευρά καταφεύγει ωστόσο σε μια ομάδα εργασίας με την ΕΕ, «η οποία θα πρέπει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις ανησυχίες των Ευρωπαίων», εξηγεί στην εφημερίδα διπλωμάτης από τις ΗΠΑ, κατά τον οποίο ο αμερικανικός νόμος περιέχει και «δυναμικό για ένα αποτέλεσμα win-win», που θα μπορούσε να τονώσει και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύγκλιση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σχετικά με την πρόθεση των Ευρωπαίων να υιοθετήσουν το δικό τους «Buy European Act», από τη γαλλική Προεδρία σημειώνουν ότι «είναι στο χέρι της Ευρώπης να επανεξοπλιστεί», δηλαδή να διασφαλίσει τα μέσα ώστε «να εισέλθει στον ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κατά τα άλλα, επισημαίνεται η σύγκλιση απόψεων των δύο προέδρων ως προς το ουκρανικό και η υπόσχεση τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη «μέχρι ο Πρόεδρος Ζελένσκι να αποφασίσει τους όρους της διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος».

«Δεν είναι η καλύτερη επιλογή η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου»
Από πλευράς της, η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της, που αναφέρεται στη συνάντηση του Μακρόν με τον πρόεδρο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα οικονομικά ζητήματα, τονίζει ότι «η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, όταν η δυτική πλευρά χρειάζεται ενότητα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η διαδικασία θα ήταν μακρά και τα αποτελέσματα αβέβαια, ειδικά από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες παραλύουν τον μηχανισμό διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Επίσης η εφημερίδα θεωρεί «μη εύλογο» το να απαντήσει η Ευρώπη με τα ίδια όπλα, δηλαδή με την θέσπιση ενός είδους «Buy European Act », όπως πρoτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος, δεδομένης της έλλειψης συναίνεσης των 27 ως προς το θέμα.

Η Le Monde εκτιμά ότι, ελλείψει στρατηγικής αυτονομίας σε πολλούς τομείς, η Ευρώπη γνωρίζει πως δεν μπορεί να αναπτύξει εμπορικά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της, χωρίς να πυροδοτήσει αντίποινα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments