Γιάννης Τούντας: «Εκτός της κλινικής όποιος αρνείται το εμβόλιο»

Γιάννης Τούντας: «Εκτός της κλινικής όποιος αρνείται το εμβόλιο»
Ενας από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι τίτλοι του, οι ιδιότητές του, η πλούσια εμπειρία του, η βαθιά γνώση του αντικειμένου, η ικανότητά του να τα λέει έξω απ’ τα δόντια.
Ο Γιάννης Τούντας είναι ο καλεσμένος της στήλης. Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόεδρος των Επιστημονικών Επιτροπών του Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Μπορείτε, κύριε Τούντα, να εξηγήσετε, ενδεχομένως και να κατανοήσετε, την επιλογή γιατρών και νοσηλευτών σε Νοσοκομεία να μην εμβολιαστούν;
Η επιλογή μπορεί να εξηγηθεί αλλά δεν μπορεί να κατανοηθεί, διότι οφείλεται σε δύο αβάσιμους λόγους. Πρώτον στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους. Μόνο από την ιλαρά πέθαναν τα τελευταία 150 χρόνια περισσότερα από 200 εκατ. άτομα, είτε γιατί δεν υπήρχε στο παρελθόν το σχετικό εμβόλιο, είτε γιατί δεν εμβολιάστηκαν αρκετά παιδιά του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι παντελώς αδικαιολόγητη, για εσάς, η ανησυχία τους για τυχόν επιπτώσεις από το εμβόλιο; Ή θεωρείτε ένα τέτοιο σκεπτικό αντιεπιστημονικό και αβάσιμο;
Ο δεύτερος λόγος εδράζεται στην ανησυχία για πιθανές παρενέργειες στο μέλλον, στο βαθμό που η ασφάλεια των νέων εμβολίων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, και σε κάθε άλλη ανάλογη, οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία πρέπει να λαμβάνονται συγκρίνοντας τα αναμενόμενα οφέλη με τους πιθανούς κινδύνους. Και τα οφέλη από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό είναι απείρως μεγαλύτερα από τους όποιους πιθανολογούμενους κινδύνους, οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Ισχυρίζονται ορισμένοι γιατροί, ανεπίσημα βεβαίως, ότι κανείς ως τώρα από τους υπεύθυνους δεν «βάζει το χέρι του στη φωτιά» ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του covid-19 ή τη νόσηση, ως εκ τούτου το θεωρούν περιττό… Τι απαντάτε;
Τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι όχι μόνο ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά. Προφυλάσσουν σε ένα εξαιρετικά ψηλό ποσοστό από τη νόσηση, και σύμφωνα με πρόσφατες σχετικές έρευνες, και σε ένα μεγάλο ποσοστό από τη μόλυνση. Είναι ως εκ τούτου το μόνο όπλο που διαθέτουμε για την πλήρη καταπολέμηση της πανδημίας.

Κατά τη γνώμη σας, τίθεται στην προκειμένη περίπτωση ζήτημα συνταγματικής ελευθερίας ή όχι;
Με κανένα τρόπο δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικής ελευθερίας ή ζήτημα συνείδησης ή ζήτημα ατομικής επιλογής. Η δημόσια υγεία είναι ύψιστο αγαθό που προστατεύεται από νόμους και από τα εκάστοτε αναγκαία μέτρα. Τα νοσοκομεία περιθάλπουν ασθενείς για να αποκαταστήσουν την υγεία τους και όχι για να την εκθέσουν σε νέους κινδύνους, όπως είναι οι μολυσμένοι εργαζόμενοι σε αυτά. Είδαμε τη συνέβη σε οίκους ευγηρίας από έναν και μόνο μολυσμένο εργαζόμενο. Εξάλλου, εδώ και πολλά χρόνια ισχύει στη χώρα μας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών προκειμένου να εγγραφούν σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, χωρίς να έχει τεθεί ποτέ ζήτημα συνταγματικότητας.

Υπάρχει τρόπος, άμεσος ή έμμεσος, να υποχρεωθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί να εμβολιαστούν;
Θα αρκούσε μια απόφαση του υπουργείου Υγείας που να ορίζει ότι όσοι ασκούν κλινικό έργο στα Νοσοκομεία του δημόσιου τομέα και στα Κέντρα Υγείας, θα πρέπει να εμβολιάζονται. Αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κλινικά τους καθήκοντα, για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να αποκτήσουμε τη συλλογική ανοσία, και να μεταφερθούν σε θέσεις που να μην τους φέρνουν σε καθημερινή επαφή με τους ασθενείς.

Στο δίλημμα, δηλαδή, αν ο εμβολιασμός των γιατρών είναι δικαίωμα ή υποχρέωση, η απάντησή σας είναι κατηγορηματική;
Ιδιαίτερα για τους γιατρούς, που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη για να ωφελούν χωρίς να βλάπτουν, ο εμβολιασμός είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση. Αλλωστε, η Ιατρική δεν είναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα.
-Μήπως η άρνηση ενός μεγάλου αριθμού ιατρικού προσωπικού να εμβολιαστεί δημιουργεί ακόμα πιο οξύ πρόβλημα επειδή επηρεάζεται κατ’ αυτό τον τρόπο και μια μεγάλη μερίδα του «απλού κόσμου»; Αφού, λένε, αρνείται να εμβολιαστεί ο γιατρός, σκέψου πόσο επικίνδυνο θα ‘ναι το εμβόλιο…
Ο γιατρός αποτελεί στα θέματα υγείας πρότυπο για τον ασθενή. Οπως ένας γιατρός που καπνίζει δύσκολα θα πείσει τον ασθενή του να κόψει το κάπνισμα, έτσι και ακόμα περισσότερο ένα γιατρός που αρνείται ή διστάζει να εμβολιαστεί, σίγουρα θα μειώσει τη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό, προκαλώντας με τη στάση του επιπλέον εμπόδια στον έλεγχο της πανδημίας και κυρίως προκαλώντας επιπλέον θύματα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ