Γιατί πρέπει να σταματήσεις να τσεκάρεις το κινητό σου όταν ξυπνάς

Αμέτρητες φορές, σχεδόν καθημερινά, το πρώτο πράγμα που κάνεις με το που ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί είναι να πιάσεις το κινητό σου τηλέφωνο.

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να τσεκάρεις το κινητό σου όταν ξυπνάς Φωτογραφία από Miriam Alonso (pexels.com)

Μεταξύ μας είμαστε, μπορείς να πεις την αλήθεια. Αμέτρητες φορές, σχεδόν καθημερινά, το πρώτο πράγμα που κάνεις με το που ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί είναι να πιάσεις το κινητό σου τηλέφωνο και να κάνεις ένα γρήγορο σκρολάρισμα πριν καν σηκωθείς από το κρεβάτι.

Δεν είναι κάτι, για να ντρέπεσαι, για τον απλούστατο λόγο πως η πλειοψηφία του κόσμου κάνει ακριβώς το ίδιο, άρα είναι μία συμπεριφορά που συναντάται πολύ συχνά στην εποχή της τεχνολογίας και των smartphones που ζούμε τώρα.

Το γεγονός όμως, πως το κάνουν πολλοί δε σημαίνει ότι είναι και σωστό, επομένως εμείς θα προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε αντίθετα στο ρεύμα, γιατί το να κοιτάς το κινητό σου αμέσως μόλις ξυπνάς είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις για το μυαλό και την ψυχολογία σου.

1. Αυξάνονται με το «καλημέρα» τα επίπεδα άγχους και νευρικότητας
Όταν ξυπνάς και η πρώτη σου κίνηση είναι να πιάσεις το κινητό σου, αυτόματα προσλαμβάνεις μία σωρεία ερεθισμάτων, για τα οποία δεν είσαι καθόλου προετοιμασμένη. Έχεις μπροστά σου αναρτήσεις, μηνύματα, μέιλ, λίστες και πολλά περισσότερα που μέσα σε δευτερόλεπτα οριακά μπορούν να σου προκαλέσουν ταχυπαλμία από το άγχος. Στρέφεις απότομα και ξαφνικά την προσοχή σου σε όλα αυτά χωρίς να έχεις πάρει τον απαραίτητο χρόνο να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ηρεμία και με τους ρυθμούς που έχει ανάγκη το μυαλό και το σώμα σου.

2. Παραβιάζονται ο χρόνος και η προσοχή σου
Εάν με το που ξυπνάς, τσεκάρεις αμέσως μηνύματα, σχόλια, απόψεις, μέιλ, προτροπές και παρατηρήσεις άλλων, οι δικές σου σκέψεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και πολλές φορές, επηρεάζονται από όλους αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες. Θα ήταν προτιμότερο να έχεις αυτόν τον χρόνο, για να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματά σου πριν χρειαστεί να βουτήξεις στον έξω κόσμο μέσω της οθόνης σου. Φαντάσου το σα να προσκαλείς όλους αυτούς τους ανθρώπους μέσα στην κρεβατοκάμαρά σου πριν καν προλάβεις να βγάλεις τις πιτζάμες. Θα το έκανες ποτέ στην πραγματικότητα; Μάλλον όχι, άρα γιατί να ακολουθείς αυτή την τακτική ψηφιακά; Για να μην αναφέρω καν πόσο χρόνο θα σπαταλήσεις στο σκρολάρισμα, ενώ θα μπορούσες να απολαύσεις το πρωινό σου χωρίς να χρειαστεί μετά να τρέχεις πανικόβλητη, για να προλάβεις να φτάσεις στη δουλειά on time.

3. Προγραμματίζεις το μυαλό σου στην έλλειψη προσοχής καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας
Όταν ξεκινάς την ημέρα σου αφηρημένη και με την προσοχή σου να έχει διασπαστεί ήδη σε δέκα διαφορετικές μεριές, θέτεις από τα πρώτα λεπτά τον ρυθμό που θα κυλήσει ολόκληρη η μέρα σου. Όλη αυτή η υπερπληροφόρηση που έχεις να αντιμετωπίσεις ανοίγοντας το κινητό σου, θα σε αποσυντονίσει από το να βάλεις προτεραιότητες για την ημέρα σου και ως αποτέλεσμα, θα μειώσει αισθητά την παραγωγικότητά σου και φυσικά, την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι σε όσα έχεις να κάνεις.

Τι μπορείς να κάνεις για να ΜΗΝ πιάσεις αμέσως το κινητό σου
– Γυμνάσου
– Κάνε διαλογισμό
– Διάβασε
– Γράψε τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο
– Άκου ένα podcast
– Προγραμμάτισε την ημέρα σου
– Βάλε σε προτεραιότητα ό,τι έχεις να κάνεις
– Απόλαυσε ένα καλό πρωινό

 

Με πληροφορίες από medium.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ