Γιατί τα χόμπι είναι τόσο σημαντικά για την ψυχική σου υγεία;

Οι 3 λόγοι που καλό θα ήταν να έχουμε χόμπι και να μην είναι η δουλειά μας όλη μας η ζωή.

hobbies Φωτογραφία από Andrea Piacquadio (pexels.com)

Θα ξεκινήσω μιλώντας για τον Warren Buffet, μιας που αυτός αποτέλεσε την αφορμή για το κείμενο που έχεις μπροστά σου, γιατί εάν κάτι απλό και κατανοητό έχουμε να μάθουμε από εκείνον είναι το πόσο καθοριστικά λειτουργεί για τα επίπεδα του άγχους μας η έλλειψη ή μη των χόμπι.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δηλώνει συγκεκριμένα πως τα δικά του χόμπι είναι να παίζει bridge και ukulele και ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε. Με αυτά αποφορτίζεται και αυτά είναι που του προσφέρουν μία ευκαιρία να «βγει» για λίγο από το υπερβολικό στρες που μπορεί να προκαλεί ο χώρος στον οποίο κινείται επαγγελματικά, να εξασφαλίσει λίγη ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική του ζωή.

Για να το φέρουμε όλο αυτό στα δικά μας δεδομένα, μπορεί να μην παίζουμε bridge ή ukulele, αλλά τα χόμπι είναι εξίσου απαραίτητα και για τη δική μας ζωή, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πολλάκις και επανειλημμένα πως οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις ευχάριστες δραστηριότητες στη ζωή τους, είναι λιγότερο αγχωμένοι, αισθάνονται περισσότερη ευτυχία, λειτουργούν και σκέφτονται πιο δημιουργικά, ενώ φυσικά, ζουν και περισσότερο.

hobby

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Αυτοί είναι οι 3 λόγοι που καλό θα ήταν να έχουμε χόμπι:

1. Μας βοηθά να αποδίδουμε καλύτερα στην εργασία μας

Μία έρευνα με 400 εργαζόμενους στο Journal of Occupational and Organizational Psychology έδειξε πως υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που απολάμβαναν δημιουργικά χόμπι και σε εκείνους που δεν ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο. Οι εργαζόμενοι που είχαν δημιουργικές δραστηριότητες πέρα και έξω από τα όρια της δουλειάς τους, βρέθηκε πως ήταν καλύτεροι σε projects που απαιτούσαν μία δημιουργική λύση προβλημάτων, ενώ είχαν και καλύτερη διάθεση στη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, και άλλη έρευνα έδειξε πως οι εργαζόμενοι με χόμπι ήταν πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους και παρουσίαζαν μικρότερες πιθανότητες να βιώσουν αυτό το καταραμένο το burnout.

2. Μειώνουν τα επίπεδα του άγχους μας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, οι εργαζόμενοι είχαν «περισσότερο θετική και όχι τόσο αρνητική διάθεση, έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον, λιγότερο άγχος και χαμηλότερους παλμούς καρδιάς ενώ συμμετείχαν σε χαλαρωτικές δραστηριότητες» συγκριτικά με την περίπτωση που δεν ασχολούνταν με κάτι αντίστοιχο. Η μελέτη απέδειξε πως τα χόμπι μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το άγχος, ξεκάθαρα οδηγώντας σε πολλαπλά οφέλη όπως η βελτιωμένη συγκέντρωση, η περισσότερη ευτυχία και η μακροβιότερη ζωή.

hobby

Φωτογραφία από Samson Katt (pexels.com)

3. Βελτιώνεται η γενικότερη ευημερία μας

Ένα από τα χόμπι που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων και στιγμών, παρά το γεγονός ότι για πολλούς ακούγεται παιδικό ή κάτι τόσο εξαιρετικά απροσδιόριστο που μπορεί να μην καταλαβαίνουμε επακριβώς πώς θα μας βοηθήσει. Όμως ένα τέτοιο ημερολόγιο καταγραφής είναι και μία ενήλικη πρακτική που θα μας οδηγήσει να εκφράζουμε περισσότερο ευγνωμοσύνη, κάτι που με τη σειρά του έχει και άλλα οφέλη: η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που παράγει ο οργανισμός μας μάς φέρνουν περισσότερη ευτυχία.

Πώς θα φέρεις περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή σου

– Πέρνα δύο λεπτά μέσα στην ημέρα σου, για να καταγράψεις τρία νέα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Συνέχισε αυτή την πρακτική για 21 ημέρες στη σειρά. Αυτό θα σε βοηθήσει να «εκπαιδεύσεις» το μυαλό σου να σκανάρει την καθημερινότητά σου για περισσότερα θετικά στοιχεία αντί για απειλές και δυσαρέσκεια. Είναι ο γρηγορότερος δρόμος να συνηθίσεις στην αισιοδοξία.

– Κατάγραψε μία θετική εμπειρία, καθημερινά, με όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να θυμηθείς, μία εμπειρία που είχες μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες. Έτσι το μυαλό σου θα μπορέσει να «ζήσει» ξανά τις ίδιες ευχάριστες στιγμές και το μυαλό σου θα «μάθει» πως αυτή η θετική διάθεση και συμπεριφορά έχει σημασία.

 

Με πληροφορίες από inc.com

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ