Γιατροί: Την Κυριακή αποφασίζουν οι εργαστηριακοί για την απεργία

Ο υπουργός Υγείας δεν ικανοποίησε τους γιατρούς. Βαρύ το τίμημα για τα κλειστά εργαστήρια

εργαστηριακοί
Διχασμένοι και προβληματισμένοι βγήκαν από τη χθεσινοβραδινή πολύωρη συζήτηση οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί της χώρας. Σε πανελλαδικό επίπεδο αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας οι γιατροί θα επανεξετάσουν το θέμα σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιώτες έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίστανται. Η χθεσινή σύσκεψη προγραμματίστηκε σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και της Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το claw-back.

Οπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας, η Ενωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Τρικάλων, η Ενωση Εργαστηριακών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Πανελλήνια Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων «για πρώτη φορά μετά τη δωδεκαετή εφαρμογή του μέτρου, ο αρμόδιος υπουργός συζήτησε διεξοδικά και ουσιαστικά για την εφαρμογή προτάσεων για την ελάφρυνση των εργαστηρίων».

Ειδικότερα προτάθηκαν τα εξής:

● Εφαρμογή κωδικού OTP (εξαψήφιος που στέλνεται μέσω μηνύματος στο κινητό) τόσο για τη συνταγογράφηση όσο και την εκτέλεση παραπεμπτικών.

● Με το ήδη νομοθετημένο μέτρο των 1 και 3 ευρώ ανά συνταγή αναμένεται μείωση 12%.

● Νομοθεσία όσον αφορά στη συνυπευθυνότητα των εμπλεκομένων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

● Δικαιότερη κατανομή του μέτρου από την οποία θα προκύψει, σύμφωνα με τον υπουργό, πτώση της επιβάρυνσης κατά 10% το οποίο το υπουργείο θεωρεί ότι μαζί με το 12% από την εφαρμογή του ενός και των 3 €, Θα αποφέρει συνολική μείωση της τάξης του 22% για το μέτρο του clawback.

● Ψηφιακό αποθετήριο μεχρι 15/06 για διασταύρωση έλεγχο συνταγογραφησης σε πραγματικό χρόνο.

● OTP για έλεγχο ατομικό της πραγματοποίησης της εξέτασης.

Οσον αφορά το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτή έχει νομοθετηθεί, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει στείλει αίτημα σύναψης της σύμβασης, και το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις συζητήσεις.

Τα παραπάνω όμως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τον κλάδο γι’ αυτό και σε πανελλαδικό επίπεδο, τουλάχιστον, αναμένονταν αργά χθες το βράδυ να αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Διαβάστε επίσης:

 

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Απόλυτη συμμόρφωση της Β. Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος»

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποια τα κριτήρια μοριοδότησης

Puff Daddy: Σκληρό βίντεο τον δείχνει να χτυπάει άσχημα την πρώην σύντροφό του σε διάδρομο ξενοδοχείου

Ξανά στις ράγες το τρενάκι του Πηλίου