Γιώργος Δάσιος: Παραδίδει τη σκυτάλη μετά από 30 χρόνια ο Πατρινός καθηγητής που προσδιόριζε την εξεταστέα ύλη στις Πανελλαδικές

Ο Πατρινός καθηγητής Γιώργος Δάσιος συνεργάστηκε με 21 Υπουργούς Παιδείας

ΠΑΤΡΑ

Τίτλοι τέλους… Φέτος, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, δεν πρόκειται να προεδρεύσει και να προσδιορίσει την εξεταστέα ύλη στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιώργος Δάσιος.

Πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει ο διαπρεπής καθηγητής τον αντικαταστάτη του, καθότι ο ίδιος συμπλήρωσε δύο συνεχείς τετραετείς θητείες στην προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων και δεν δικαιούται τρίτης.

Η αυτονόητη συγκινησιακή φόρτιση συνοδεύει το τέλος μιας γόνιμης ενοχής. Ο 77χρονος Γιώργος Δάσιος από το 1992 ήταν ο «σταθερός πυλώνας» της εξεταστικής διαδικασίας, γιατί είχε την ξεχωριστή ικανότητα να υπερπηδά όλες τις δυσκολίες και τα απρόοπτα των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων.

Χωρίς πια την παρουσία του πολύπειρου Πατρινού επιστήμονα, η ανησυχία είναι έκδηλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, αλλά ο ίδιος είναι καθησυχαστικός γιατί «θα βρίσκεται εκεί σε ό,τι του ζητηθεί για να κυλήσει ομαλά η μετάβαση στη νέα συνθήκη των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Ο Γιώργος Δάσιος για πρώτη φορά συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή εξετάσεων το 1992, που το 2014 πήρε την μορφή του Εθνικού Οργανισμού. Στα 30 χρόνια της «πρωτοκαθεδρίας του συνεργάσθηκε με 21 Υπουργούς Παιδείας! Ουδείς στο διάβα των χρόνων διανοήθηκε να τον αντικαταστήσει, γιατί πολύ απλά απέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι είχε το «Know how» της πολύ επίπονης και υπεύθυνης εξεταστικής διαδικασίας.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η προσφορά του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας καθοδηγήθηκε από την προσωπική υπόσχεση που είχε δώσει στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στο 2ο Σύστημα Πατρών:

«Η πρόοδος οφείλουμε να συμβαδίζει με τις ικανότητές μας και χρέος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στα παιδιά και την κοινωνία».
Και πράγματι ο Γιώργος Δάσιος δεν έχασε ποτέ την «πυξίδα» του και αυτή τον «κατηύθυνε» το 1965 στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μετέπειτα για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ (έκανε δε, το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Illinois).

Το 1975 προσλήφθηκε ως επιμελητής Α’ έδρας Ανάλυσης στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής στο ίδιο τμήμα και το 2014 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments