Γιώργος Βελισσάρης: Ο Πατρινός Πολιτικός Μηχανικός περιγράφει στην «Π» την πυραυλική επίθεση στη Ντόχα

Ο πατρινός πολιτικός μηχανικός Γιώργος Βελισσάρης μιλά στην «Πελοπόννησο», από την Ντόχα του Κατάρ.

Γιώργος Βελισσάρης: Ο Πατρινός Πολιτικός Μηχανικός περιγράφει στην «Π» την πυραυλική επίθεση στη Ντόχα Ο Γιώργος Βελισσάρης και η σύζυγός του Επιστήμη Μιχαλάκη ζουν χρόνια τώρα στη Ντόχα του Κατάρ

Για δυο-τρεις ώρες ανακατεύθηκε, για λίγο, η καθημερινότητά τους. Ούτε καν αναστατώθηκε. Απλώς ανακατεύτηκε ελαφρά… Και απ’ τα μεσάνυχτα, προχθές, ξανά στους κανονικούς ρυθμούς.

Ο Γιώργος Βελισσάρης, γέννημα-θρέμμα Πατρινός, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ζει εδώ και 12 χρόνια στο Κατάρ. Στην Ντόχα. Μαζί με τη σύζυγό του, Επιστήμη Μιχαλάκη, από τη Σαλαμίνα.

Εργάζεται σε επιτελικές θέσεις και αναλαμβάνει ιδιαίτερα και ξεχωριστά πρότζεκτς.

-Μίλησα μαζί του χθες το απόγευμα, ρωτώντας τον -φυσικά- πώς βίωσε την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά της αμερικανικής βάσης στο Κατάρ, της περιβόητης Αλ Ουντέιντ και αν το σκηνικό τούς προκάλεσε φόβο ή και τρόμο.

«Δεν θα το ‘λεγα… Περίπου στις 6.30 μ.μ. λάβαμε στα κινητά μας ένα μήνυμα από το εδώ υπουργείο Εσωτερικών ότι θα κλείσει για λίγες ώρες ο εναέριος χώρος του Κατάρ. Μετά από μία ώρα κι ενώ ψάχναμε τι έχει συμβεί, ακούσαμε κάποιες μικρές εκρήξεις σαν υπόκωφα πυροτεχνήματα. Εμείς από ‘δω που μένουμε, ούτε καν λάμψη είδαμε στον ουρανό. Από άλλα σπίτια, σε άλλες πλευρές, φάνηκαν κάποιες λάμψεις στον ουρανό. Καταλάβαμε, παρακολουθώντας και τα ΜΜΕ, τι συνέβαινε Από την ελληνική πρεσβεία και από την Αρχιεπισκοπή μάς ήρθε μήνυμα που μας συμβούλευε ν’ αποφύγουμε τις μετακινήσεις και να μην παραμένουμε κοντά στα παράθυρα στα σπίτια μας. Αυτό ήταν όλο… Και από το βράδυ αργά και μετά, άνοιξε κι ο εναέριος χώρος».

-Ρώτησα τον κ. Βελισσάρη πώς κύλησε η χθεσινή μέρα, η επόμενη δηλαδή του «επεισοδίου» και μου απάντησε άμεσα και αυθόρμητα: «Σα να μη συνέβη τίποτα τη Δευτέρα. Ούτε καν μια στοιχειώδη επαγρύπνηση δεν έβλεπες πουθενά. Σας το λέω χωρίς υπερβολή: λες και δεν είχε γίνει τίποτα. Καθένας στη δουλειά του και στην καθημερινότητά του».

-Πόσο μακριά απ’ τη Ντόχα, ρώτησα, ήταν η εγκατάσταση της αμερικανικής βάσης που «έσκασε» ο πύραυλος; «Περίπου 20 χιλιόμετρα, σε ευθεία. Στην έρημο. Εδώ, βεβαίως, βγαίνοντας από την Ντόχα, συναντάς κατευθείαν έρημο. Αναλογιστείτε ότι το Κατάρ είναι η 2η πιο επίπεδη χώρα στον κόσμο, μετά το Τουβαλού»!
Το Τουβαλού, επ’ ευκαιρία, είναι μια πολύ μικρή και πολύ φτωχή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού, που βρίσκεται στα μισά της απόστασης μεταξύ της Χαβάης και της Αυστραλίας. Το μέσο υψόμετρο της χώρας είναι μόλις πέντε μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας!

Ο Γιώργος Βελισσάρης ήταν αφοπλιστικός, όταν πήγαμε την κουβέντα στο «πολεμικό» σκέλος: «Να σας πω κάτι; Αυτό δεν μπορώ να το θεωρήσω επίθεση κατά του Κατάρ. Αφού το Ιράν είχε ενημερώσει και αφού το Κατάρ περίμενε την… επίθεση σε συγκεκριμένη ώρα, για τι είδους επίθεση μιλάμε; Αλλωστε, Κατάρ και Ιράν έχουν πολύ καλές σχέσεις. Και κάτι ακόμα: η αμερικανική βάση είχε αδειάσει, όπως μάθαμε, τις τελευταίες μέρες. Σχεδόν όλα τα αεροσκάφη ήταν πάει αλλού. Αυτό λέγεται επίθεση;».

Ο πατρινός επιστήμονας εργάστηκε, ως επικεφαλής του Τεχνικού Τομέα του καταριανού στρατού, για 6 χρόνια στην αμερικανική βάση, η οποία έχει και καταριανό τμήμα. Και επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, πρόκειται για μια απέραντη βάση, ένα μικρό «κρατίδιο» μέσα στο Κατάρ!

Η Αλ Ουντέιντ, η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, χρησιμεύει ως το προκεχωρημένο αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και φιλοξενεί περίπου 10.000 στρατιώτες.

Η τεράστια επένδυση του Κατάρ στην Αλ Ουντέιντ έχει φέρει τη βάση στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής ετοιμότητας!

Με την πάροδο των ετών, το Κατάρ έχει δαπανήσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στέγαση των στρατευμάτων και τη βελτίωση των αεροδρομίων. Ολα αυτά έχουν αναβαθμίσει σε ανώτατο επίπεδο την στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ.

Είναι τόσο πολυσύχναστο, όμως, το αεροδρόμιο στη Ντόχα, που εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος του εναέριου χώρου, προχθές το βράδυ για λίγες ώρες, προκλήθηκε κομφούζιο, καθώς χιλιάδες ταξιδιώτες περίμεναν για ώρες σε ουρές, αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.