Γηρασμενη νεολαία

Του Διονύση Γ. Γράψα, Ιστορικός (ΜΑ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία).

Ολο και περισσότερο μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες πολλοί αναμασούν κλισέ εκφράσεις, περί «δυναμικών νέων» και «γενιάς που θα χαράξει το μέλλον». Ιδιαίτερα μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, το φαινόμενο εντείνεται επικίνδυνα.

Οσοι επιμένουν σε αυτήν την θέση βέβαια, αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Που είναι σκληρή, αλλά πανταχού παρούσα.

Οι νεολαίοι της σημερινής εποχής σε τίποτα δεν θυμίζουν άλλες γενιές. Και αυτό κατά βάση είναι θετικό. Η προσκόλληση σε παλιές μεθόδους και αντιλήψεις δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάτι ελπιδοφόρο. Ομως, την ίδια στιγμή, στερούνται οραμάτων, στοχοθεσίας και υψηλού βαθμού αυτεπίγνωσης. Δεν έχουν αξιολογήσει επαρκώς την θέση τους στην κοινωνία και τον κόσμο. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο των ατελείωτων μαθητικών υποχρεώσεων και της τυποποιημένης πνευματοκτόνας διασκέδασης.

Μαθητές που ήδη από σχετικά μικρή ηλικία, βιώνουν μια ζωή με ουκ ολίγες παροχές που οι γονείς τους προσφέρουν, καθώς και εκείνοι επιθυμούν για τα βλαστάρια τους «το κάτι παραπάνω». Τι πετυχαίνουν αντ’ αυτού; Επανάπαυση, μοιρολατρία και ένα κακώς εννοούμενο «βόλεμα» που παθητικοποιεί τους νέους ακόμα περισσότερο, στερώντας τους την ικανότητα να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια.

Και αυτή η αδιαφορία εκφράζεται σε πολλές μορφές. Αδυναμία πρόσληψης της πληροφορίας, ένταξη σε ένα πιεστικό σχολικό πρόγραμμα με πολύ διάβασμα αλλά ελάχιστη κατανόηση, την στιγμή που βρίσκονται σε μια ηλικία που η ελεύθερη έκφραση και η φαντασία βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Πώς μπορεί μια κοινωνία να αισιοδοξεί μέσα στα δεδομένα προβλήματα της, όταν το υγιέστερο κομμάτι της δεν ενημερώνεται, αγνοεί τις εξελίξεις στη δημόσια ζωή και ελκύεται περισσότερο από τις σειρήνες της κακοπληρωμένης και αβέβαιης εργασίας, παρά από τις σπουδές και την ηθική ολοκλήρωση;

Λύσεις υπάρχουν και είναι πολλές αρκεί να υπάρχει η πρόθεση και η ισχυρή βούληση για αλλαγή των υφιστάμενων καταστάσεων. Η συμμετοχικότητα, ο εθελοντισμός, η βιωματική μάθηση αποτελούν εκείνα τα εργαλεία που θα δείξουν στα παιδιά έναν άλλο δρόμο. Και θα τους ανοίξει ορίζοντες για μια άλλη αντίληψη του εαυτού τους και του κόσμου στον οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments