Γκίκας Μαγιορκίνης για κορονοϊό: «Δεν υπάρχει πίεση για να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία»

Δεν είναι τόσο υψηλή η κυκλοφορία του κορονοϊού για να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία, εκτιμά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορονοϊός

Χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, χωρίς υποχρεωτικά τεστ και χωρίς καραντίνα για τους συμμαθητές ενός νοσούντα μαθητή, συνεχίζεται η σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς έτσι φαίνεται, θα συνεχίσει χωρίς «σκληρά» μέτρα η καθημερινότητα των μαθητών. Δεν είναι τόσο υψηλή η κυκλοφορία του κορονοϊού για να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία, εκτιμά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι δεν “βλέπει” κάποια ιδιαίτερη πίεση ώστε να περάσουμε σε ένα οριζόντιο μέτρο τέτοιου τύπου. «Θα πρέπει να δούμε 1-2 εβδομάδες ακόμα για το αν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι οριζόντιο. Δεν το αποκλείω» τόνισε και εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχει υψηλή ανάγκη ώστε να περάσουμε σε ένα μέτρο τέτοιου τύπου. «Δεν βλέπω συρροή παιδιών στα νοσοκομεία και όπως λέει και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν μπορούμε να προχωράμε σε τέτοιου είδους μέτρα εάν δεν υπάρχει μία ανάλογη πίεση στα νοσοκομεία».

Σε έξαρση οι παιδικές ιώσεις – «Αυτό ήταν το στάνταρτ εδώ και δεκαετίες»
Όσον αφορά στις ιώσεις που ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά, το τελευταίο διάστημα, τόνισε ότι δεν είναι κάτι περίεργο. «Αυτό ήταν το στάνταρτ εδώ και δεκαετίες, κυρίως στα παιδάκια των μικρών ηλικιών. Εντάξει, όσοι έχουν παιδιά ξέρουν ότι τα πρώτα 3-4 χρόνια είναι δύσκολα, αλλά τα σχολεία είναι έτσι κι αλλιώς μια περίοδος όπου τα περισσότερα παιδιά εκτίθενται στις ιώσεις.

Οι ιώσεις είναι αρκετές. Του ιούς δεν τους καταγράφουμε όλους, δεν τους παρακολουθούμε όλους. Συνηθίσαμε να παρακολουθούμε την covid-19, αλλά εκτός από εκείνη υπάρχουν άλλοι τέσσερις κορονοϊοί, όπως η γρίπη. Είναι λοιπόν μια πλειάδα ιών η οποία είχε κατασταλεί τα τελευταία χρόνια και τώρα έχει αρχίσει πάλι να κυκλοφορεί και να δημιουργεί αυτές τις ιώσεις» δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τη γρίπη σημείωσε ότι έχουμε έξαρση νωρίτερα κι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, η οποία έτσι και αλλιώς δεν εμβολιάζεται έναντι της γρίπης, δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη εδώ και ένα δύο χρόνια. “Άρα λοιπόν δεν έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κυκλοφορία της γρίπης φέτος να είναι και νωρίτερα αλλά και σε μεγαλύτερη συχνότητα” εξήγησε προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι κάτι διαχειρίσιμο, καθώς δεν φαίνεται να έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. “Η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη συρροή στα νοσοκομεία. Νομίζω είχαμε την πρώτη απώλεια από γρίπη. Θα βγει σύντομα η αναφορά του ΕΟΔΥ” κατέληξε.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments