Γκουντ Σπένσερ

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Η επαγωγή είναι μια δημιουργική λογική διαδικασία, που αποτελεί βάση της φιλοσοφίας. Πάν σ’ αυτήν εργάστηκε ο Σωκράτης και έκανε τους συνομιλητές τους να φτάνουν μόνοι τους στο σωστό συμπέρασμα, που ήταν βέβαια το συμπέρασμα του Σωκράτη. Κάνει να αδικείς; Όχι. Η παράβαση των νόμων δεν είναι αδικία; Είναι. Αρα όταν ο νόμος με βάζει να πιω κώνειο, εγώ τι θα κάνω; Θα δραπετεύσεις. Αμάν ρε Κρίτωνα, πάμε πάλι από την αρχή.

Μετρ της επαγωγικής διαδικασίας αποδεικνύεται ο Παύλος Πολάκης, κάτι που κανέναν δεν εκπλήσσει γιατί ο συγκεκριμένος βουλευτής και πρώην υπουργός αποτελεί μια από τις πιο επιβλητικές φυσιογνωμίες της μετά την Κρίση εθνικής πολιτικής ζωής. Μπορεί η ιδιοσυγκρασία και ο σωματότυπός του να παραπέμπουν σε ταινίες Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ (Σπένσερ ο Πολάκης και Χιλ ο Τσίπρας), αλλά έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι η διανοητική του συγκρότηση και η διαλεκτική του δεινότητα είναι προχωρημένες. Απλά είναι καλό να μη διαφωνείς πεισματικά μαζί του.

Το τελευταίο δείγμα- κρούσμα ήταν η κουβέντα που απεύθυνε στον Π. Θεοδωρικάκο, υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι στελέχη της ΕΛΑΣ τελούσαν σε κατάσταση διαφθοράς, παρέχοντας αντικανονικές και παράνομες εξυπηρετήσεις σε μαφιόζους της μαύρης αγοράς καυσίμων, και όχι μόνο, εξασφαλίζοντας αντιπαροχές διάφορης μορφής και βαθμίδας. Ο Π. Πολάκης αμφισβήτησε την άγνοια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υπονοώντας είτε ότι είχε προσωπική εμπλοκή είτε ότι συγκάλυπτε για λόγους ενδοϋπηρεσιακών υπηρεσιών και κομματικού συμφέροντος, και τεκμηρίωσε τις υποψίες του ως εξής: Ησουν γραμματέας στην ΚΝΕ, παλιά. Δεν βγάζαμε χαζούς εκεί. Αρα δεν μπορεί να είσαι χαζός. Αρα κάτι είχες πάρει μυρωδιά. Αρα ανεχόσουν. Γιατί ανεχόσουν;

Ο επαγωγικός θρίαμβος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως σημείο εκκινήσεως την
παραδοχή ότι αφού ο Θεοδωρικάκος ήταν γραμματέας στην ΚΝΕ, δεν μπορεί παρά να ήταν έξυπνος. Διότι είναι απόδειξη ευφυίας το να είσαι αριστερός, πόσο μάλλον όταν γίνεσαι και γραμματέας των ευφυών. Αλλωστε εφόσον στην ΚΝΕ ήταν και ο ίδιος ο Πολάκης, καθίσταται πλέον η υπεροχή αυταπόδεικτη: Αφού είναι ο Πολάκης ΚΝΕ, που είναι ευφυής, είναι κάθε άλλο μέλος της ΚΝΕ ευφυής, όντας μέλος στην παράταξη στην οποία είναι ο Πολάκης. Και πώς ξέρουμε ότι ο Πολάκης είναι ευφυής; Το ξέρουμε, διότι το ξέρει ο Πολάκης, που ως ευφυής διακρίνει την ευφυία του από χιλιόμετρα.

Η τοποθέτησή του πιστοποιεί ότι η αριστερά, πέραν του ηθικού πλεονεκτήματος, διαθέτει και το διανοητικό. Ενώ η δεξιά αποδέχεται τις ανισότητες και τις συστημικές ανορθοδοξίες ως δεδομένες, ο αριστερός αμφισβητεί, εντοπίζει, αναλύει, κτίζει θεωρητικές φόρμες, οργανώνει την ανατροπή και τη μεταρρύθμιση. Και βέβαια εξ ορισμού είναι και πνευματικά ανώτερος αφού η συγκρότησή του, τον ωθεί σε όλο και ευρύτερες αναζητήσεις που εμπλουτίζουν τον κόσμο του. Δεν τέρπεται. Αντίσταση κάνει. Δεν διασκεδάζει. Γιορτάζει την υπεροχή των δυνάμεων της προόδου.

Όταν λοιπόν παρ’ όλα αυτά χάνει τις εκλογές, εύλογο είναι να βουρλίζεται και να λοιδορεί τον νικητή, βιώνοντας ανακούφιση μέσα από την υποτίμησή του. Για δυστυχή παρηγορία, μιλούσε ο ποιητής, αλλά η αυταρέσκεια σε προφυλάσσει από την αλήθεια και τη συναίσθηση.

Ετσι που λες Κρίτων: τι είμαστε; Ανώτεροι. Και γιατί είμαστε ανώτεροι; Διότι τι άλλο θα μπορούσαμε να είμαστε, δάσκαλε, παρά ανώτεροι; Εύγε Κρίτωνα. Ουπς, μου έπεσε το κώνειο.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments