Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστρέφουν άμεσα από το Βατικανό στην Ελλάδα τρία θραύσματα

Θα παρουσιαστούν στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστρέφουν άμεσα από το Βατικανό στην Ελλάδα τρία θραύσματα

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν από το Βατικανό στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.

Θα παρουσιαστούν στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.

Τα τρία θραύσματα επί αιώνες φυλάσσονται προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το πρώτο απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου από το δυτικό αέτωμα, το δεύτερο κεφαλή άνδρα που κρατάει ένα δίσκο και το τρίτο ανάγλυφο, απεικονίζει γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι.

Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς τους. Την πράξη δωρεάς υπέγραψαν ο καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga Πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού καθ. Barbara Jatta.

Κατά τον χαιρετισμό της η κα Μενδώνη στάθηκε στις δύσκολες μέρες που βιώνει η Ελλάδα, λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, και ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο για τη δωρεά.

«Αυτή η δωρεά είναι μια χειρονομία ειρήνης, σε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία σημαδεύτηκε, τόσο πολύ, από πολέμους. Αυτή η χειρονομία θέλει να χτίσει γέφυρες αδελφοσύνης και να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει πάντα ένας δρόμος για τον διάλογο και την ειρήνευση, όπως ελπίζουμε ότι μπορεί να συμβεί στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια» επεσήμανε ο καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga.

Την ευχή του πως η απόφαση του πάπα θα βρει μιμητές εξέφρασε ο Εμμανουήλ Παπαμικρούλης. «Συνέπεια αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, που την καθιστά πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός, είναι ότι επιστρέφουν σε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναπόσπαστα μέρη του, θεραπεύοντας, έστω και μερικώς, πληγές και  τραύματα  από πρακτικές που ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν. Πολλά  ακόμη μένουν να γίνουν».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ