Γνωρίστε τους ζυθοποιούς της Πάτρας – Μοναδικά προϊόντα από τον τόπο μας

image 624654

«Φουσκώνουν» σαν τον αφρό των πρωτότυπων και μοναδικών προϊόντων που παράγουν και αφήνουν ένα χαμόγελο στα χείλη, από την μοναδική τους γεύση. Γεννήθηκαν ως ιδέα και διέξοδος στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ή και ως ένα «πείραμα» στην αποθήκη κάποιου σπιτιού, αλλά γρήγορα βρήκαν χώρο, για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν.

Ο λόγος για τις τέσσερις μικροζυθοποιϊες της Πάτρας, οι οποίες μπορεί να μην είναι πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά, στην εξειδικευμένη αγορά που απευθύνονται, έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις και διαμορφώνουν τον πυρήνα μιας πρωτότυπης αγοράς, που μόνο καλές εντυπώσει αφήνει μέχρι τώρα.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε στην Ελλάδα μια έκρηξη ερασιτεχνών ζυθοποιών, ξεκινώντας από τους γνωστούς «οικο-ζυθοποιούς», οι οποίοι άρχισαν να πειραματίζονται στα σπίτια και τα γκαράζ τους. Στην συνέχεια αυτοί αποτέλεσαν την μαγιά για την δημιουργία νέων μικρο-ζυθοποιείων σε όλη την Ελλάδα και στο «χορό» μπήκε και η Πάτρα.

Αυτή τη στιγμή, στην Πάτρα υπάρχουν 4 brand μπύρας που παράγουν πληθώρα μοναδικών προϊόντων, πολλά από τα οποία έχουν βραβευθεί και άλλα εξάγονται μέχρι και σε αγορές της Ευρώπης. Πρόκειται για την Πατραϊκή Ζυθοποιία, την Kykao, την Toul’s και την Amoussa.

Το ένθετο «Οικονομία» έψαξε και βρήκε τους δημιουργούς αυτής της μοναδικής αγοράς και ερευνήσει τους λόγους της ραγδαίας ανάπτυξης των μικροζυθοποιείων, δεδομένου, μάλιστα, ότι η ζυθοποίηση δεν είναι και κάποιο φθηνό χόμπι.   

Ξεκίνησε ως ανάγκη για την παραγωγή ξεχωριστών και ιδιαίτερων προϊόντων. Κάποιοι είδαν και ένα ίχνος «οικονομικού πατριωτισμούς» που βρήκε πεδίο έκφρασης στον κλάδο της ζυθοποιίας, με τις μεγάλες ζυθοποιίες που μονοπωλούσαν κάποτε την αγορά της Ελλάδας.

Στην πορεία όμως, αποτέλεσε ένα πεδίο πειραματισμού και ταξιδιού αναζήτησης, που οδήγησε νέους αλλά και «γηραιότερους» σε ένα επιχειρηματικό άνοιγμα με προοπτικές.

Τα τελευταία χρόνια, η μικροζυθοποιία, αποτελεί μια μικρή αλλά, ενδιαφέρουσα αγορά, όπου κυριαρχεί η ποιότητα, η καινοτομία και η πρωτοτυπία και η Πάτρα, έχει μια ξεχωριστή θέση σε αυτή την αγορά, την οποία θα γνωρίσουμε σε αυτό το αφιέρωμα.

Πατραϊκή Ζυθοποιία: Οι πρωτοπόροι αδελφοί Αντωνακόπουλου

Η «Πατραϊκή Ζυθοποιία» των αδελφών Αντωνακόπουλου είναι η πιο γνωστή όλων τοπική μπύρα. Είναι η πρώτη απόπειρα «μικροζυθοποιίας» που ξεκίνησε το 2012 στα Βραχναιικα Πατρών και έκανε την εμφάνισή της στην αγορά με την ετικέτα «Διώνη» που προκάλεσε αμέσως μεγάλη εντύπωση στην αγορά πανελλαδικά.

Πολύ σύντομα η «Πατραϊκή Ζυθοποιία» αύξησε το προϊόντολόγιο της και σήμερα έχει δημιουργήσει τη δική της σειρά προϊόντων που περιλαμβάνει τις μπύρες ORA Dioni Pils, ORA Stout, ORA IPA και ORA Carnival.

Ο Κώστας Αντωνακόπουλος, είναι ο ιθύνων νους της «Πατραϊκής Ζυθοποιίας», ενώ ο αδελφός του Γιώργος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις δημιουργίες αυτής την μοναδική μπύρας.

Η «Πατραϊκή Ζυθοποιία» με την μπύρα «Διώνη», έχουν αποσπάσει τα βραβεία της «Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Μπύρας» για το 2014 και της «Καλύτερης Ελληνικής Μικροζυθοποιίας» στην ηλεκτρονική Ψηφοφορία των 2nd BeerBartender Awards.

Στο ζυθοποιείο της «Πατραϊκής Ζυθοποιίας» παρασκευάζεται με μεγάλη δεξιοτεχνία φρέσκια μπύρα, χωρίς παστερίωση, μακράς ωρίμανσης και ψυχρής διήθησης, χρησιμοποιώντας μόνο τα καλύτερα υλικά που έχει να προσφέρει η φύση.

Kykao: Η παρέα που «ροκάρει» στο Πλατάνι

Η μικροζυθοποιία «Kykao» ξεκίνησε το 2011, από μια ομάδα μηχανικών (που τότε ήταν φοιτητές) και δεν είχαν καμία σχέση με τον αντικείμενο. Τα αδέλφια Κώστας και Βαγγέλης Σιώζος, μαζί με τους Άγγελο Πλιάτσικα, Γιώργο Φλώρο και Βαγγέλη Σκούρα, ξεκίνησαν ως οικοζυθοποιοί και μετέτρεψαν ένα χόμπι σε επάγγελμα, ενώ σήμερα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος – ΣΜΑΖΕ.  

Το όνομα της μπίρας τους, παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό Κυκεώνα (από το ρήμα κυκάω, δηλαδή ανακατεύω), ποτό που περιείχε κριθάρι, αλκοόλ, κατσικίσιο τυρί και, με βάση κάποιες νέες μελέτες, μανιτάρια με ψυχοτρόπες ουσίες.

Η εταιρεία τους, ξεκίνησε ως επαγγελματικό εγχείρημα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί και σήμερα λειτουργεί στο Πλατάνι Πατρών. Το εντυπωσιακό, αν όχι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα με αυτή την μικροζυθοποιία, είναι πως, διαθέτει σχεδόν 70 ετικέτες.

Η εταιρεία πειραματίζεται διαρκώς με τον ζύθο και τον τελευταίο καιρό συνεργάζεται και με γνωστά  οινοποιεία της Αχαΐας, παράγοντας ετικέτες μπύρας με πρόσμιξη κρασιού, είτε σε χρησιμοποιημένα βαρέλια κρασιού. Αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη μικροζυθοποιία της χρονιάς από το RateBeer.

Ammousa: Ενα «πείραμα» που έγινε επιτυχία

Για τον Γιώργο Ντάνο, όλα ξεκίνησαν το 2016 μετά από μία μικρή έρευνα για την «σπιτική μπύρα» όπου ο πατρινός ζυθογνώστης, θέλησε να «ψήσει» μία καλή μπύρα, που σταδιακά έμελλε να την βγάλει από τα… σύνορα της Αχαΐας.

Σε αυτή την 5ετία, ο Γιώργος Nτάνος «έβγαλε» την Ammousa του, σε διαγωνισμούς Oικιακής Zυθοποίησης, γευσιγνωσίας, εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων με βραβεύσεις, με κορυφαία στο Great Taste Awards, το 2018, στο Λονδίνο.

Η Ammousa English IPA κατάφερε να «ωριμάσει» και είναι πλέον μία μπύρα μοναδική με πολλές διακρίσεις. Προ ημερών, η μπύρα του Γιώργου Ντάνου AMMOUSA English I.P.A κέρδισε την υψηλότερη διάκριση από όλα τα προϊόντα, φεύγοντας με χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό ATHENS FINE FOOD AWARDS 2021, ως το καλύτερο τρόφιμο της χρονιάς.

Eδώ και έναν χρόνο επιχειρεί την διεύρυνση του πελατολογίου και μέσω γνωστών «καταλόγων» αλλά κυρίως μέσω συνεργασιών, ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία της Ammousa σε όλο και περισσότερα σημεία πώλησης, κερδίζοντας ποτήρι με το ποτήρι, γουλιά με την γουλιά την προτίμηση των καταναλωτών.

Toul’s Brews: «Η ιδέα ξεκίνησε από τα ταξίδια μας»

Η Toul’s Brews δημιουργήθηκε από τους «the Touls Bros’» ή αλλιώς τον Γιώργο κα Ηλία Τουλιάτο, μηχανολόγο και τεχνολόγο τροφίμων αντίστοιχα.

Μια ιδέα που γεννήθηκε ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό και τους έφερε πίσω στα πάτρια εδάφη για να την υλοποιήσουν. Το 2018 η μικροζυθοποιία the Toul’s Brews ιδρύθηκε στο Βασιλικό του Δήμου Ερυμάνθου και παραγωγικά έκλεισε την πρώτη της χρονιά τον Αύγουστο του 2020 βγάζοντας στην αγορά φρέσκια και απαστερίωτη μπίρα με την επωνυμία της.

Ο Ηλίας Τουλιάτος μας είπε: «Η ιδέα ξεκίνησε από τα ταξίδια μας. Εκεί είδαμε την τεράστια ποικιλία από ποιοτικές μπύρες μικρής παραγωγής και θέλαμε να φέρουμε κάτι τέτοιο πίσω στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε την παραγωγή της μπύρας ερασιτεχνικά και μέσα από την επαγγελματική εμπειρία μας, σε διάφορα πόστα σε μεγάλες εταιρίες τροφίμων και μη, αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την αγαπημένη μας ασχολία.

Η μπύρα παρόλο που στην Ελλάδα την έχουμε συνδυάσει με καλοκαίρι και ζέστη, αρχίζει πλέον και καταναλώνεται όλους τους μήνες. Το γεγονός αυτό το βοηθάει η μικροζυθοποιία προσφέροντας διαφορετικές γεύσεις για όλο το χρόνο. Όσο για το φαγητό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως υπάρχει μια κατάλληλη μπύρα για κάθε πιάτο.

Μεγάλο στοίχημα για όλους τους μικροζυθοποιούς της χώρας είναι να συστήσουμε τα προϊόντα μας στο ευρύ κοινό και να μοιράσουμε τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για την μπύρα και την τεράστια ποικιλία της».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

mpouras
DSC 3451
milonas
iatreio lexaina