Γώγος στην “Π”: “Η αλήθεια για τις μεταλλάξεις”

Το βασικό πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα 50-60% που εμφανίζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη

644463 e1626001710339

Με τα γράμματα της αλφαβήτου εισβάλλουν στη ζωή μας οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ηδη έχουμε φτάσει στη «Λ», και προχωράμε. Αυτή που απασχολεί προς το παρόν τη χώρα μας, όπως και την παγκόσμια κοινότητα, είναι η «Δέλτα».

Γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη, ένα κρούσμα της οποίας είχε καταγραφεί στην Πάτρα πριν από δύο περίπου μήνες.

Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή Παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης της πανδημίας, Χαράλαμπο Γώγο, προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις που αφορούν τη δράση της συγκεκριμένης μετάλλαξης και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν.

 

Γιατί μας ανησυχεί ιδιαίτερα η μετάλλαξη «Δέλτα»;

Η «Δέλτα» είναι γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη και υπάρχει και η «Δέλτα Plus» που εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.

Το βασικό πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα που εμφανίζουν σε ποσοστό 50-60% σε σχέση με τον γνωστό ιό. Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που θα την κάνει το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως. Το θετικό είναι ότι τα μοριακά εμβόλια την καλύπτουν σε ποσοστό 80%.

 

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας σε σχέση με την εξάπλωσή της στη χώρα μας;

Μέχρι το τέλος του Αυγούστου, τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας. Επειδή έχει καταγραφεί ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα κυρίως ανάμεσα στους μη εμβολιασμένους, επισημαίνουμε ότι πρέπει να μη δώσουμε χώρο για την ανάπτυξη αυτής της μετάλλαξης, υψώνοντας τείχος ανοσίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 70 -80% του πληθυσμού καθώς το 60% δεν αρκεί.

 

Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη 4ου πανδημικού κύματος εξαρτάται από τα ποσοστά των ανεμβολίαστων;

Κυρίως η μετάλλαξη αφορά άτομα μη εμβολιασμένα. Αν υπάρξει 4ο κύμα θα οφείλεται στους ανεμβολίαστους.

Κι αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο για άμεσο προγραμματισμό του εμβολιασμού απ’ όσους δεν το έχουν κάνει. Αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 35% του πληθυσμού, αλλά με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει μέχρι και τα μέσα καλοκαιριού θα έχουμε πάνω από το 50%. Και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο. Αν αυτή η καμπύλη δεν συνεχίσει την ανοδική της πορεία και παρουσιάσει μία οριζοντίωση, θα έχουμε πρόβλημα.

 

Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν τη μετάλλαξη «Δέλτα»; Γιατί τη βλέπουμε να κυριαρχεί σε χώρες που είχαν υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και η Πορτογαλία;    

Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και αγγίζουν το ποσοστό του 20% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Και φυσικά ο εμβολιασμένος δεν έχει τις σοβαρές επιπλοκές που έχει ένας ανεμβολίαστος. Στο Ισραήλ κυριαρχεί η μετάλλαξη διότι υπήρξε αύξηση των εμβολιασμένων κι όταν έφτασαν στο 60% υπήρξε μία οριζοντίωση κι έτσι η μετάλλαξη βρήκε πρόσφορο έδαφος στο ποσοστό των ανεμβολίαστων και εξαπλώθηκε.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα εξαντλήσουμε όλα τα γράμματα της αλφαβήτου με τις μεταλλάξεις;    

Οι μεταλλάξεις είναι ήδη πάρα πολλές. Χαρακτηρίζονται όμως και είναι υπό επιτήρηση αυτές που έχουν κλινική σημασία. Οι υπόλοιπες  είναι απλώς υπό διερεύνηση. Η επέκταση των μεταλλάξεων θα σταματήσει όταν θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην παρούσα φάση, το σημαντικό είναι να έχουμε μία λεπτομερή καταγραφή και επιτήρηση των μεταλλάξεων, ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα των κρουσμάτων και φυσικά απόλυτη τήρηση των μέτρων που αφορούν την είσοδο τουριστών στη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ypnos
image 634435
hiv 2 900x506 1
kinal axaias Copy