Gov.gr: Ψηφιακές εφαρμογές που θα κάνουν εύκολη τη ζωή μας

Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) ορίζεται ως το κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και ειδικά για την παροχή ηλεκτρονικών εγγράφων, η πρόσβαση στα οποία μπορεί να παρέχεται υπό τους ίδιους όρους όπως τα μη ηλεκτρονικά έγγραφα

Gov.gr: Ψηφιακές εφαρμογές που θα κάνουν εύκολη τη ζωή μας

Ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών και μια μικρή ψηφιακή επανάσταση θα επιφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του σχεδίου Ελλάδα 2.0. Από τις πιο εύκολες συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, ως την ανακύκλωση, μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε τομείς που άπτονται με την ποιότητα ζωής αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τόσο τη σχέση μας με το κράτος, αλλά και τον τρόπο ζωής.

Απλοποίηση συναλλαγών με το κράτος – ένας μοναδικός αριθμός για κάθε πολίτη

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι ένας 12ψήφιος προσωπικός αριθμός θα δοθεί σε κάθε άτομο, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται την επόμενη διετία. Ετσι, θα υπάρξει απλούστευση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισής τους, καθώς η διαλειτουργικότητα των διαφόρων κυβερνητικών συστημάτων διευκολύνεται και απλοποιείται, δεδομένου ότι στο εγγύς μέλλον ο «προσωπικός αριθμός» θα είναι ο αποκλειστικός αριθμός που κάθε πολίτης θα κληθεί να χρησιμοποιήσει για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με τον δημόσιο τομέα.
Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) ορίζεται ως το κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και ειδικά για την παροχή ηλεκτρονικών εγγράφων, η πρόσβαση στα οποία μπορεί να παρέχεται υπό τους ίδιους όρους όπως τα μη ηλεκτρονικά έγγραφα.

Ανακύκλωση

Αλλάζει εντελώς ο τρόπος με τον οποίο θα απορρίπτουμε και στη συνέχεια θα συλλέγονται τα απορρίμματα. Το σχέδιο προβλέπει τον καθορισμό της υποχρέωσης χωριστής συλλογής απορριμμάτων συσκευασίας σε ξεχωριστούς χώρους από τα νοικοκυριά. Πλέον τους κάδους της ανακύκλωσης δεν θα τους επισκέπτονται σε εθελοντική βάση όπως ισχύει σήμερα, αλλά, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ξεχωριστή συλλογή τουλάχιστον για μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό, υφάσματα και άλλα ειδικά ρεύματα όπως στρώματα, έπιπλα, φάρμακα που έχουν λήξει και άλλα επικίνδυνα απόβλητα. Ανάλογη υποχρέωση θα έχουν οι δήμοι για αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημοτικούς δημόσιους χώρους, ενώ ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για κινηματογράφους, θέατρα, χώρους συναυλιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, συνεδριακά κέντρα, μεγάλα ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και κλινικές, αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, επιβατηγά πλοία, τροφοδοσίες κ.λπ.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή

Καθορισμός μιας σαφούς στρατηγικής και σχεδίου δράσης, για τη δημιουργία ενός ψηφιακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με δημιουργία ψηφιακής υποδομής, μέσω χρηματοδότησης της προμήθειας και εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών, καθώς και ευαισθητοποίησης στελεχών επιχειρήσεων.
Νέες προβλέψεις θα εισαχθούν σχετικά με την αύξηση της έκπτωσης των εξόδων έως και 200% συνολικά, σχετικά με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Ο τύπος των δαπανών που υπόκεινται σε έκπτωση, καθώς και οι όροι, οι διαδικασίες και οποιεσδήποτε άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της υπερ-απόσβεσης θα καθοριστούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών (Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Επανακατάρτιση

Η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Διά βίου Μάθησης θα εξορθολογήσει και θα εκσυγχρονίσει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο ανάπτυξης δεξιοτήτων, που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες της αγοράς και στις ικανότητες, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Οι πάροχοι μάθησης στην αγορά θα εμπλακούν μέσω ενός σαφώς καθορισμένου συνόλου κριτηρίων και ενός δομημένου πλαισίου. Ταυτόχρονα, η ευρεία επένδυση στην αναβάθμιση – ειδικά κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022 – θα βοηθήσει στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα οριζόντιας αναβάθμισης θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ

Ασπίδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Η μεταρρύθμιση αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα αυξήσουν την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συστημάτων  του δημόσιου τομέα.
Θα ιδρυθεί ένα Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την παρακολούθηση, την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο. Το Κέντρο θα αποτελέσει «ασπίδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», μέσω της ταχύτερης ανίχνευσης και αντίδρασης σε συμβάντα και την προστασία περιουσιακών στοιχείων, πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, επιχειρηματικά συστήματα κ.λπ.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0 σε συνδυασμό με την έναρξη των μεγάλων έργων και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη θα κρίνουν και τις πολιτικές εξελίξεις. «Αυτό θα είναι και το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, παράλληλα με την επιτυχή διαχείριση των κρίσεων απέναντι στην καταστροφολογία και τα στείρα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οπότε και «οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα κρίνουν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τη δική του τετραετία με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ