Γυναίκα ΑμεΑ κατέληξε από πνιγμό λόγω ανειδίκευτου «προσωπικού βοηθού»

Σοκαριστικές καταγγελίες του αδελφού του θύματος

Γυναίκα

Τραγική κατάληξη είχε για μια γυναίκα ΑμεΑ το τελευταίο της γεύμα καθώς η κοπέλα που την βοηθούσε στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» αποδείχθηκε ακατάλληλη για μια τέτοια θέση.

Η γυναίκα είχε μία προσωπική βοηθό μέσα από το συγκεκριμένο, που αφορά σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε συμπολίτες μας με αναπηρία, προκειμένου να τους βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους.

Δυστυχώς η γυναίκα την ώρα που έτρωγε στο κρεβάτι της, πνίγηκε και η βοηθός δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στο δωμάτιο.

Η βοηθός, όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τηλεφώνησε άμεσα στο 166 ενώ όταν τελικά έφτασε το ΕΚΑΒ ήταν ήδη αργά.

«Δεν είχε επαρκείς γνώσεις για άτομα με αναπηρία»

Ο αδερφός της γυναίκας μίλησε στο MEGA για την περιπέτεια της αδερφής του αλλά για τις δυσκολίες που συνάντηση προκειμένου να βρει «βοηθό» μέσα από το πρόγραμμα που προσφέρουν τα συναφή υπουργεία.
«Είχαμε δύο προσωπικούς βοηθούς, γιατί η αδερφή μου είχε κινητικά προβλήματα και δικαιούτο 277 ώρες τον μήνα, και είχαμε και πρωί και απόγευμα. αυτό το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και δυσκολεύτηκα πολύ που το πρόγραμμά του να είναι συμβατό με της αδερφής μου, να έχει ελεύθερες ώρες. Η πιο εξειδικευμένη ήταν δυσεύρετη και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για άτομα με αναπηρία», είπε αρχικά.

«Μιλώντας με έναν γραμματέα μας είπε, όποιος θέλει από τους προσωπικούς βοηθούς μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα του Ερυθρού Σταυρού. Όταν ήμουν στο σχολείο – επειδή είμαι εκπαιδευτικός – με πήρε στις 11.10 ο γείτονας και μου είπε ότι ζητούν βοήθεια από δίπλα η κοπέλα γιατί πνίγεται η αδερφή μου», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος.

«Μιλώντας με έναν γραμματέα, μας είπε όποιος θέλει από τους προσωπικούς βοηθούς μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα του Ερυθρού Σταυρού». Αξίζει να σημειωθεί πως για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο.