Η Αχαΐα περιοχή υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές – Μια «γροθιά» Πυροσβεστική και δασαρχείο μετά από 24 χρόνια!

Η Αχαΐα και η ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών υψηλού κινδύνου. Σύσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου με Τουρνά, Αμυρά και Πετρούτσο στην Πάτρα.

Αχαΐα Από τη χθεσινή σύσκεψη παρουσία Τουρνά, Αμυρά, Πετρούτσου και Φαρμάκη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Το χάσμα 24 ετών σε θέματα δασοπυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασαρχείων επιχειρείται να «γεφυρώσουν» από κοινού τα υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Σε τοπικό επίπεδο, προς την κατεύθυνση αυτή, χθες στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής αντιστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.

«Στόχος όλων μας είναι να συνεργαστούν, να έχουν τα ίδια πρωτόκολλα και να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Είναι γεγονός, πως μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί, μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες θα φέρει το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Τουρνάς.

«Η πρόληψη και η συνέργεια είναι τα κλειδιά, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Εχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία τα δυο υπουργεία, ώστε οι δυο κρίκοι της αλυσίδας, πυροσβεστική και δασαρχεία, επιτέλους να ενωθούν. Τώρα είναι το δόγμα η ισχύς εν τη ενώσει», επεσήμανε ο κ. Αμυράς. Υπενθυμίζεται ότι από το υπ. Περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα καθαρισμού των δασών.

Αχαΐα

Γ. Αμυράς, Ε. Τουρνάς, Ν. Ρουμελιώτης. Γ. Πετρούτσος.

Η Αχαΐα και η ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών υψηλού κινδύνου και όπως επισημάνθηκε από τον κ. Τουρνά και φέτος θα ενισχυθεί με επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις (προτοποθετημένα περίπολα)και πτητικά μέσα, που θα επιτηρούν «φορτωμένα», με δυνατότητα άμεσης επέμβασης.

Ερωτηθείς ο κ. Τουρνάς από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» για την αδυναμία έλευσης μισθωμένων ρωσικών και ουκρανικών πυροσβεστικών αεροσκαφών, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας: «Σίγουρα επηρεάζει όλες τις πτυχές και τις δράσεις μας, όμως είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία ενδεχομένως δημιουργεί η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία». Αναφορικά με τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ενημέρωσε πως έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες του υπ. Εσωτερικών για την αποδέσμευση των χρημάτων.

Την ικανοποίηση του για τη χθεσινή σύσκεψη, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας – υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας πως είναι «η πρώτη φορά που γίνεται σύσκεψη υψηλού πολιτικού επιπέδου ενόψει αντιπυρικής» και χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη χρηματοδότηση των δασαρχείων, προκειμένου να δράσουν στα προληπτικά μέτρα.

Αχαΐα

Εκπρόσωποι Πυροσβεστικών και Δασικών υπηρεσιών στη σύσκεψη.

Εν αναμονή ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός

Πρώτα, θα ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της δομής του ΠΣ, που προβλέπει την αύξηση οργανικών θέσεων και κατόπιν θα δημιουργηθεί ο πολυπόθητος 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός στην Πάτρα, δήλωσε στην «Π» ο κ. Τουρνάς, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει χρονικά το πότε. «Η περιοχή σας είναι περιοχή κινδύνου, οπότε ναι, έχουμε σκοπό να την ενισχύσουμε», υπογράμμισε καθιστώντας σαφές ότι «δεν είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας υπηρεσίας ενισχύοντας την από το υπάρχον προσωπικό, γιατί έτσι αποδυναμώνουμε μια άλλη υπηρεσία».
Οπως έγινε γνωστό, η διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Υπενθυμίζεται, ότι η δημιουργία του νέου πυροσβεστικού σταθμού αποτελεί εξαγγελία και δέσμευση του πρώην υφ. πολιτικής προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.