Η ανύμφευτος νύμφη

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Τα παλιά τα χρόνια τα πράγματα γίνονταν αλλιώς. Κινδύνευε η Θεσσαλονίκη από τους Αβάρους, εμφανιζόταν η Παναγία στα τείχη και οι βάρβαροι κόβανε λάσπη. Βοηθούσε και το υγρό πυρ, βέβαια, αλλά χωρίς το θαύμα δεν θα είχαμε καλά ξεμπερδέματα. Αλλά για να εμφανιστεί η Παρθένος, είχε γίνει η δέουσα ικεσία. Οι πολίτες και η ηγεσία είχαν ψάλει σε ολονυκτία τον Ακάθιστο ακάθιστοι, και το εκ παντοίων κινδύνων ελευθέρωσον, εισακούστηκε. Ο Αγιος Ανδρέας, πάλι, συνέβαλε αποφασιστικά, διακόσια χρόνια αργότερα, ώστε να αποτραπεί η άλωση της Πάτρας από τους Σκλαβηνούς, οι οποίοι έκτοτε όχι απλά δεν εμφανίστηκαν, αλλά χάθηκαν και από προσώπου γης. Σλοβένο βρίσκεις, Σλοβάκο βρίσκεις, Σκλαβηνό δεν βρίσκεις. Και πολύ περισσότερο, Σκλαβηνό υδραυλικό, ελεύθερο να έρθει όποτε σε εξυπηρετεί.

Κλείνουμε σε λίγες μέρες δύο χρόνια με τον κορονοϊό, ο οποίος σκότωσε και σκοτώνει κόσμο, βασανίζει, προκαλεί ανήκεστες βλάβες, καταβαραθρώνει την οικονομία, κλειδαμπαρώνει μικρούς και μεγάλους, υπονομεύει τη μόρφωση, αποκλείει συμβατικούς ασθενείς από τις κλινικές και τα χειρουργεία. Για να μη μιλήσουμε για τους περιορισμούς στην ψυχαγωγία και τις ουρές έξω από τις τράπεζες, πολίτες που κοιτάνε μέσα από το αλεξίσφαιρο τζάμι στο εσωτερικό, όπως οι σπούργοι στα διαμερίσματα (κοιτάνε πράγματι ή το είπε ένας ποιητής και μας έκατσε;).

Ο Ανθρωπος έκανε όσα ήταν μπορετά: Εφτιαξε εμβόλια, παρασκεύασε ενισχυτικά μαντζούνια, κατασκεύασε μάσκες, διέθεσε απολυμαντικά συστήματα όπου πατάς κουμπί και σου καθαρίζει το χέρι με κάτι σαν λέιζερ, λες και είσαι στο προσωπικό του Εντερπράιζ, ανέπτυξε στατιστικά εργαλεία και μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης μέσω των οποίων επεξεργάστηκε αμυντικές στρατηγικές πιο περίπλοκες και από αυτές του μπάσκετ.

Χάρη στην πολυεπίπεδη αυτή αντίδραση, που όμοιά της ο πολιτισμός δεν είχε ποτέ γνωρίσει, σώθηκαν αναρίθμητες ζωές, και μαζί τους πιθανότατα η ζωή σας κι η ζωή μας. Ωστόσο οι Αβαροι του 2021 δεν λένε να κουνηθούν ρούπι, αλλά αντίθετα εξαπολύουν συνεχείς, πεισματικές επιθέσεις, αλλάζοντας διαρκώς όψη και γνωρίσματα. Εάν η ευλογιά στο τέλος νίκησε τον εαυτό της- αφανίζοντας τους πάντες, δεν εύρισκε πεδίο να αναπαραχθεί και στο τέλος εκφυλίστηκε- η υπερσυσσώρευση πληθυσμού στα ποικιλώνυμα αστικά κέντρα και η πυκνότητα των επαφών και των διασταυρώσεων, δεν επιτρέπει κάτι ανάλογο: Οι σημερινοί βάρβαροι απειλούν να μας εξολοθρεύσουν μέχρις ενός και θα επιστρέψουν στον μηρμυγκοφάγο, ο οποίος τους έστειλε μπας και σταματήσουν κάποια ώρα να τον τρώνε οι κινέζοι. Εστω, ορισμένοι εξ αυτών, αλλά ορισμένοι κινέζοι δεν είναι λίγο πράγμα.

Τι πάει στραβά; Ο θρήσκος της παρέας έχει έτοιμη την απάντηση. Χάσαμε την πίστη μας στο θείο. Πού οι Ακάθιστοι του παρελθόντος; Οι ολονύκτιοι ψαλμοί των ολίγων δεν επαρκούν. Αλλωστε κηρύχθηκαν έκνομοι από πάνω. Η ευλάβεια διώκεται. Ποιος αναγνωρίζει το υπέρμαχον του θεού που καθιστά το κράτος απροσμάχητον; Ιδού η εξήγηση γιατί η Παρθένος δεν εμφανίζεται στα τείχη και οι Αβαροι πλιατσικολογούν ανενόχλητοι. Αλλά ο βαθύτερα θρησκευόμενος είχε άλλη απάντηση: Χάσαμε την πίστη μας στον Ανθρωπο. Μας μιλούν για εμβόλια και φτύνουμε. Μας προτείνουν μάσκες, τις τσαλαπατάμε. Μας συνιστούν απολυμάνσεις, βγάζουμε εξανθήματα. Βλέπουμε γιατρούς στις οθόνες και χλευάζουμε όπως οι ρωμαίοι τον Εσταυρωμένο. Γιατί δεν κάνεις ένα θαύμα να κατέβεις από τον σταυρό; Διότι όποιος πιστεύει στον θεό βαθειά, πιστεύει στη δύναμη του δημιουργήματος. Η Παναγία, στα τείχη τότε, είχε και ένα στράτευμα μαζί. Τα θαύματα που προσβλέπουμε, έχουν ήδη γίνει. Αλλά αρνούμαστε να κάνουμε χρήση τους. Τα βλέπουμε και δεν πιστεύουμε, αλλά προστρέχουμε στις εικόνες προκειμένου να κάνουν οι άγιοι αυτό που ήδη έχουν κάνει. Να που η πίστη μπορεί να σε τυφλώσει όταν είναι λάθος πίστη. Υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις; Να περπατάει το θείο δίπλα σου και εσύ να περιμένεις τον Γκοντό που δεν υφίσταται. Αυτές οι παρθένοι είναι μωρότερες των μωρών που τις πήρε ο ύπνος, γιατί ενώ ήσαν ξύπνιες, δεν είδαν τι έγινε. Και η νύμφη, ανύμφευτος χάθηκε.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΑ