Η απάντηση Μητσοτάκη στο θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη που έθεσε ο Ερντογάν

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα

Μητσοτάκη,Ερντογάν,Θράκη

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι κοινές τους δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν ότι εστιάζουν στη θετική ατζέντα, όμως στις κοινές δηλώσεις διαφώνησαν τόσο για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όσο και για τη Χαμάς.

Μητσοτάκης: «Ρητά θρησκευτική η μειονότητα»

«Ρητά θρησκευτική» χαρακτήρισε τη μειονότητα στη Θράκη ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ερντογάν ο οποίος μίλησε για «τουρκική μειονότητα.

«Και οι δύο λαοί  όπως είχα δεσμευθεί το Σεπτέμβριο απολαμβάνουν τους καρπούς της συνεργασίας μας έτσι ώστε οι τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και χάρη των συνεννοήσεων  που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η έκδοση βίζας να διαρκεί πια για να βγει μόνο λίγα λεπτά, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις τρεις τελευταίες μέρες στη Λέσβο και τη Χίο και να διαπιστώσω ο ίδιος πόσο γρήγορα και πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή διαδικασία και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, οι δύο λαοί μας  να επικοινωνούν με άμεσο τρόπο.

Και στο μεταναστευτικό η συνεργασία μας αποδίδει απέναντι στους άθλιους διακινητές. Και πρέπει η συνεργασία να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο λαοί μας έχουν πιεστεί πολύ από αυτό το θέμα και γι’ αυτό η χώρα μας συμφώνησε στη χρηματοδότηση της Τουρκίας  από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το  μεταναστευτικό

Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας αλλά χρειάζεται και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει να το κάνει ενώ στην Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών και θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος. Το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη εκδηλώνεται με την τήρηση των αρχών της ισονομίας και της Ισοπολιτείας αλλά και με την λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση  γνωρίσει και ο διαρκώς συρρικνωμένος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία.

Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον πρόεδρο Ερντογάν την στενοχώρια μας, την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσα αυτά τα οποία είπε ο κύριος πρόεδρος και πιστεύω ότι κατά ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο. Και να μπορεί όλοι να απολαμβάνουν αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς την ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.

«Ξεκινώ με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα στην Άγκυρα. Είναι η τέταρτη συναντηθούμε στους τελευταίους 10 μήνες, κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε ως γείτονες την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα κάτι που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας. Κανονικότητα που διαμορφώνει και μία καλή καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα, ένα μήνυμα το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών στην σύνοδο που έλαβε χώρα στην Αθήνα Και με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών στη συνέχεια, οικοδομήθηκε με μεγάλη συστηματικότητά όπως είχαμε συμφωνήσει και με την ευθύνη των δύο υπουργών εξωτερικών: σε τρία επίπεδα στο πολιτικό διάλογο, στη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολή για την διεθνή ειρήνη και για τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όπως είχαμε δρομολογήσει αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερντογάν: Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητικές τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα ενώ μίλησε και για τη μετατροπή της Μονής της Χωράς σε τζαμί.

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό και αισθάνομαι ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Αθηνά τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, Καταγράψαμε αυτή την συναντίληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του.

Είχαμε μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και συζητήσαμε τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας.

Εργαζόμαστε για να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές μας εμπόριο. Οι χώρες μας που βρίσκονται σε σεισμική ζώνη έσπευσαν να βοηθήσουν η μια την άλλη, το μνημόνιο για την αντιμετώπιση καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων εδραίωσε την συνεργασία μας όπως και αυτό για την υγεία.

Συζητήσαμε και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στην βάση καλού διαλόγου και στην βάση του διεθνούς δικαίου η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε στην ατζέντα μας.

Είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή μας.

Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως θέμα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των λαών. Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να βρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και η Τουρκία είναι υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Μονή της Χώρας άνοιξε ξανά σε λατρεία και επίσκεψη μετά από απόφαση του 2020 και αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι ανοικτό για όλους.

Θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον αξιότιμο πρωθυπουργό και εύχομαι οι συνομιλίες μας να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Τον περιμένω ξανά στην Άγκυρα»» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop