Η Δημοκρατία του Τσίρκου

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς είναι ποιητής – πρόεδρος Γραφείου Ποιήσεως.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εδώ και πολύ καιρό, υμνεί το τέλος της.

Οι πολιτικοί με τον λόγο τους συνομιλούν με το βαθύ κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρκετά μακριά από τα ιδεώδη της ευρωπαϊκής σύγκλισης. Οι πολιτικές της ΕΕ εξαντλούνται -για τα μάτια του κόσμου- σε δικαιωματικές πολιτικές και κυρίως πολιτικές χωρίς κοινωνικό νεύρο και αξιακό ευρωπαϊκό άξονα.

Ο κατακερματισμός σε βορρά και νότο και η πολυσημεία για Μεταναστευτικό, Αγροτική παραγωγή και Ενεργειακό πρόβλημα την καθιστούν αδύναμη και χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πολίτες, χωρίς τα εφόδια πολιτικών κομμάτων και κυρίως χωρίς τη συνοχή του ορθού λόγου στην καθημερινότητά τους, ακολουθούν το -εν αδυναμία- «γυαλιστερό», όπου το συναντήσουν.

Φαινόμενα, όπως του Φειδία στην Κύπρο, του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία κ.ά. βρίσκουν εφαρμογή στην εκλογική διαδικασία της σύγχρονης Ευρώπης.

Η ανημπόρια του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος να οδηγήσει, με προτάσεις, το εκλογικό σώμα στο αληθές της Αστικής Δημοκρατίας, επιτρέπει την εκλογή προσώπων από πολιτικούς σχηματισμούς, που, όπως εμφανίζονται τη μία φορά, έτσι την άλλη εξαφανίζονται. Με λίγα λόγια, «φαιδρά» πρόσωπα δημιουργούν την κοινωνική πολιτική.

Οι εκλογές περιγράφουν το αληθές της πολιτικής αδυναμίας, που διακονείται στην ΕΕ, τα τελευταία χρόνια.

Στην Ελλάδα ακολουθείται, με ευλάβεια, αυτό το σχήμα πολιτικής, που τα τελευταία χρόνια ευδοκιμεί στην ΕΕ.

Η αποξένωση ψηφοφόρων από τα ουσιαστικά προβλήματα δημιουργεί στρατιές αδιάφορων εκλεκτόρων, οι οποίοι απαξιώνουν τη διαδικασία με το να ορίζουν τα επίπεδα της αποχής ακόμα και στο πρόσφατο 60 %. Δηλαδή 3 στους 5 δε συμμετέχουν.

Οι πολιτικοί στα στρογγυλά τραπέζια, το βράδυ των εκλογών, πανηγυρίζουν για τα ποσοστά τους, που στην ουσία ακόμα και στο 1ο κόμμα δεν ξεπερνά το 12% του εκλογικού σώματος.

Οσον αφορά στους εκλεγμένους, από τους 21 ευρωβουλευτές έχουμε 4 δημοσιογράφους, 1 ηθοποιό, 1 μπασκετμπολίστα, 1 τηλεπερσόνα, 1 κατά δήλωσή της «ευφάνταστα ξυρισμένη», 1 συνταξιούχο κρεοπώλη που δεν έχει κανένα πολιτικό παρελθόν, 1 γνωστό από την τηλεόραση μετεωρολόγο, 1 νεαρό κτηνίατρο με «παραποιημένο» όνομα και φυσικά εξαιρετικά ελάχιστους με ορθό πολιτικό λόγο, ανεξαρτήτως ιδεολογικού ορίζοντα.

Η ιστορία του κάθε τόπου, η αισθητική της καθημερινότητας, το δίκαιο του πολίτη στις καλένδες του διαδικτύου, που περιγράφει και τα δικαιώματα του ψηφοφόρου.

Το 2014 πρώτος των πρώτων στις ευρωεκλογές ήταν ο Μανώλης Γλέζος.

Το 2024 στη θέση του βρίσκεται ο Γιώργος Αυτιάς. Οι συγκρίσεις αναγκαίες, καθώς η Ελλάδα σβήνει αργά και βασανιστικά και η αισθητική καθορίζεται από τη διεθνή πατρίδα της εικόνας των social media.

Η απαιτούμενη αριθμητική για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Η διαφορά σε ψήφους από τις εκλογές του Ιουνίου 2023 στον Ιούνιο του 2024, σε απώλεια ψήφων είναι:

* ΝΔ: 1.029.720 ψ.

* ΣΥΡΙΖΑ: 336.880 ψ.

* ΠΑΣΟΚ: 109.088 ψ.

* ΚΚΕ: 33.428 ψ.

* ΝΙΚΗ: 19.550 ψ.

* ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 30.213 ψ.

* ΜέΡΑ25: 29.251 ψ.

Περισσότερες ψήφους έλαβαν:

* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 138.236

* ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: 98.406

Καλά θαλάσσια λουτρά μια και έχουμε θέρος συν-Ελληνες.