Η Δυτική Ελλάδα κερδίζει τουρίστες, αλλά χάνει έσοδα – Από Αλβανία, Βρετανία και Γαλλία οι περισσότεροι επισκέπτες

Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια αντιφατική εικόνα: η περιοχή προσελκύει περισσότερους επισκέπτες, ωστόσο αυτοί ξοδεύουν λιγότερα, μένουν λιγότερες ημέρες και αποφέρουν χαμηλότερα συνολικά έσοδα.

Η Δυτική Ελλάδα κερδίζει τουρίστες, αλλά χάνει έσοδα - Από Αλβανία, Βρετανία και Γαλλία οι περισσότεροι επισκέπτες

Συν και πλην κατέγραψαν οι επιδόσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη για το 2025, καθώς όπως έδειξε η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ υπάρχουν τομείς που τα πήγε καλυτέρα και τομείς που πρέπει να ανεβάσει «στροφές».

Συγκεκριμένα, αύξηση στις αφίξεις, αλλά υποχώρηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και στη δαπάνη ανά επισκέπτη καταγράφει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως έδειξε η έρευνα.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια αντιφατική εικόνα: η περιοχή προσελκύει περισσότερους επισκέπτες, ωστόσο αυτοί ξοδεύουν λιγότερα, μένουν λιγότερες ημέρες και αποφέρουν χαμηλότερα συνολικά έσοδα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ελληνικός τουρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία. Οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 6,1%, φτάνοντας τα 41,7 εκατομμύρια, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 9,8% και ανήλθαν στα 22,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας περιφέρεια, το σημαντικότερο θετικό στοιχείο για τη Δυτική Ελλάδα είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης. Το 2025 η περιφέρεια υποδέχθηκε 666.000 επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 8,5% σε σχέση με το 2024, επίδοση υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο (+6,1%). Η περιφέρεια κατατάσσεται στη 10η θέση πανελλαδικά στις επισκέψεις, με τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης να είναι: Αλβανία (158.000 επισκέπτες), Γερμανία (74.000) και Γαλλία (68.000).

Θετικό στοιχείο αποτελεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, που ανήλθε σε 2,709 εκατομμύρια, διατηρώντας τη Δυτική Ελλάδα επίσης στη 10η θέση.

Τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι επισκέπτες από: Γερμανία (565.000 διανυκτερεύσεις), Ηνωμένο Βασίλειο (318.000) και Αλβανία (187.000). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η περιοχή προσελκύει σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές και διατηρεί ανοδική δυναμική ως προορισμός, όμως έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

ΤΑ ΠΛΗΝ
Η θετική εικόνα στις αφίξεις δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των εσόδων. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν στα 235 εκατ. ευρώ, από 261 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας πτώση 9,8%. Τα μεγαλύτερα ποσά προήλθαν από: Αλβανία (44 εκατ. ευρώ), Γερμανία (26 εκατ. ευρώ) και Ηνωμένο Βασίλειο (25 εκατ. ευρώ).

Εξίσου ανησυχητική είναι η εικόνα στη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, η οποία διαμορφώθηκε στα 354 ευρώ, μειωμένη κατά 16,8% σε σχέση με το 2024. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των βασικών τουριστικών δεικτών και υποδηλώνει ότι οι επισκέπτες αφήνουν λιγότερα χρήματα στην τοπική οικονομία.

Παράλληλα, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση περιορίστηκε στα 87 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,7%, όταν σε εθνικό επίπεδο ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε στα 97 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στη μέση διάρκεια παραμονής, η οποία διαμορφώθηκε στις 4,1 διανυκτερεύσεις, μειωμένη κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή είναι αισθητά μεγαλύτερη από την πανελλαδική υποχώρηση (-4,9%) και εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί η αύξηση των αφίξεων δεν μεταφράστηκε σε περισσότερα έσοδα.

Η περιφέρεια κατάφερε να αυξήσει την τουριστική της κίνηση με ρυθμό υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, ωστόσο η αισθητή μείωση στη διάρκεια παραμονής, στη δαπάνη ανά επισκέπτη και τελικά στις συνολικές εισπράξεις δείχνει ότι ο τουρισμός που προσελκύει είναι χαμηλότερης οικονομικής απόδοσης.

Η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια δεν είναι μόνο η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αλλά η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να αυξάνεται η κατά κεφαλήν δαπάνη.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125