Η ΕΔΕ για το Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και την απώλεια του 49χρονου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ποιους «καίει» το πόρισμα… του θανάτου

Η «Π» έχει στη διάθεσή της το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου, η μελέτη του οποίου δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού που κλήθηκε και κατέθεσε εστιάζει στην έλλειψη γιατρού στο ΤΕΠ.

ΕΔΕ,Νοσοκομείο,Αγ.,Ανδρέας,απώλεια

Πλησιάζει η ώρα της κλήσης σε απολογία των εμπλεκομένων στον θάνατο του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου το μοιραίο βράδυ της 14ης Ιουλίου. Ωστόσο, καταγράφεται μία μακρά καθυστέρηση, στην εξέλιξη της υπόθεσης η οποία συνδυάστηκε με βεβιασμένες ενέργειες, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζουμε την απόλυση της εκπαιδευόμενης νοσηλεύτριας που παρουσίασε η «Π» και η οποία δικαιώθηκε από τα δικαστήρια και επέστρεψε κανονικά στην εργασία της. Επίσης, την απόλυση του διοικητή του νοσοκομείου ο οποίος παρά την αρχική ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επέστρεψε στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις και αν πρόκειται για οριστική επιστροφή. Ολα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση, δημιουργούν ένα θολό τοπίο γύρω από την όλη υπόθεση.

Το πόρισμα της ΕΔΕ, όπως έχει ήδη γράψει η «Π», έχει παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας, στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στους άμεσα εμπλεκόμενους.

Οπως αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με βάση το πόρισμα οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως τη νοσηλεύτρια του εφημέρευε και ήρθε αντιμέτωπη με τον ασθενή.

Η «Π» έχει στη διάθεσή της το πόρισμα η μελέτη του οποίου δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού που κλήθηκε και κατέθεσε εστιάζει στην έλλειψη γιατρού στο ΤΕΠ.

ΕΔΕ,Νοσοκομείο,Αγ.,Ανδρέας,απώλεια ΕΔΕ,Νοσοκομείο,Αγ.,Ανδρέας,απώλεια

Ενδεικτικά μεταφέρουμε ότι σε ερώτηση που έγινε σε εξεταζόμενο γιατρό εάν ο εφημερεύον νοσηλευτής στο ΤΕΠ έχει τη δυνατότητα να καλέσει γιατρό, η απάντηση που έδωσε είναι η εξής: «Υπάρχει η δυνατότητα. Μπορεί να μην τον βρουν άμεσα, καθώς ο γιατρός δεν είναι σε ένα γραφείο να περιμένει το τηλέφωνο. Οι γιατροί της εφημερίας, σε μέρα μη εφημερίας του νοσοκομείου είναι υπεύθυνοι καθαρά για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και είναι υπόλογοι γι’ αυτούς… Το ΤΕΠ βάσει νομοθεσίας είναι ξεχωριστό Τμήμα το οποίο τις ημέρες μη εφημερίας δεν λειτουργεί ούτε από νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε από ιατρικό προσωπικό…».

Απαντώντας σε αντίστοιχο ερώτημα άλλος γιατρός του νοσοκομείου αναφέρει: «…Οι γιατροί εσωτερικής εφημερίας είναι για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Εάν το σύστημα θέλει να λειτουργήσει πρέπει να στελεχώσει το ΤΕΠ, ώστε να λειτουργεί καθημερινά. Κι αυτό είναι ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου και του διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας…».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα από την πολυήμερη ΕΔΕ, διαπιστώθηκε ότι η «η κ… συνοδευόμενη από την κ… χειρίστηκε κατ’ αποκλειστικότητα το περιστατικό με τον Θ.Ν. και παρασυρόμενη από την εικόνα του προσερχομένου και με υπερβάλλοντα ζήλο, αφού άκουσε τα όσα της ανέφερε ο Θ.Ν., δηλαδή ότι είχε πόνο στην πλάτη προ ημερών και ότι είχε επισκεφτεί ιδιώτη ιατρό που του διέγνωσε ψύξη και του έδωσε φαρμακευτική αγωγή δεν ακολούθησε τα προβλεπόμενα για τη διαχείριση όμοιων περιστατικών σε κλειστή εφημερία που προβλέπει ότι γίνεται από τις νοσηλεύτριες, μία αξιολόγηση των ζωτικών σημείων του προσερχομένου και κατόπιν καλείται αναλόγως των συμπερασμάτων ο ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας ο οποίος αφού κάνει την ιατρική αξιολόγηση και την παροχή των πρώτων βοηθειών, αν χρειαστεί, συνιστά ή την κατ’ οίκον θεραπεία ή αν υπάρχει λόγος τη διακομιδή του σε εφημερεύον νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ και εν αντιθέσει συνέστησε αυτόβουλα στον Θ.Ν. να πάει μόνος του στο εφημερεύον νοσοκομείο».

–  Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του νοσοκομείου και τα άλλα εμπλεκόμενα όργανα το πόρισμα διαπιστώνει ότι «κανένας από τους εμπλεκόμενους, διοικητής, αναπληρωτής διοικητής, Ιατρική Υπηρεσία, Νοσηλευτική Υπηρεσία κ.λπ. άλλοι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το βιβλίο λογοδοσίας, άλλοι δεν το αξιολόγησαν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να σχηματιστούν εσφαλμένες απόψεις που συμπαρέσυραν, τόσο τον προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή…».

– Από τα παραπάνω και από κάποιες άλλες αβλεψίες που διαπίστωσαν οι εξεταστές καταλήγουν στο εξής: «…στο ΓΝ Πατρών “ο Αγιος Ανδρέας” δεν είναι οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες του προσωπικού και δη των προϊσταμένων και διευθυντών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του νοσοκομείου σε περιπτώσεις που ξεφεύγουν της καθημερινότητας, όπως συνέβη με το συγκεκριμένο συμβάν…».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ