Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Πάτρα ΦΩΤΟ

Στο νεόδμητο και υπό αποπεράτωση ιερό Ναό εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου.

Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Πάτρα ΦΩΤΟ

Με λαμπρότητα εόρτασε η Εκκλησία των Πατρών την ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στον ομώνυμο του Αγίου νεόδμητο και υπό αποπεράτωση ιερό Ναό.

Την παραμονή το πρωί, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και εκκλησιάστηκαν οι Δικαστικοί των Πατρών οι οποίοι προσέφεραν και τα Δώρα για την Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα ετελέσθη ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου εν πληθούση Εκκλησία, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο ιερώτατο πρόσωπο του Ιερομάρτυρος Αγίου Διονυσίου, ο οποίος ήντλησε εκ του σκεύους της Εκλογής (δηλ. του Αγίου Αποστόλου Παύλου) τα απόρρητα και ηξιώθη να γίνη Επίσκοπος Αθηνών, να επισκεφθή την Κυρία Θεοτόκο στα Ιεροσόλυμα και αργότερα να ευρεθή «θεαρχίω νεύματι» στην Κοίμησή Της, μετά των Αγίων Αποστόλων. Τέλος, δε έλαβε από Θεό την μεγάλη ευλογία να αξιωθή μαρτυρικού θανάτου.

Η αγαθή διάθεση, η απλότητα της αποδοχής του θείου κηρύγματος και η ενδυνείδητη συμμετοχή στην σταυροαναστάσιμη μαρτυρική πορεία για την συνένωση με τον Κύριο, όπως τα εβίωσε ο Άγιος Διονύσιος ας εμπνέουν και την ιδική μας ζωή και πορεία, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος.
Την νύκτα ετελέσθη ιερά αγρυπνία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο.
Την Κυριακή 3.10.2021 εόρτιον ημέρα της μνήμης του ιερωτάτου πατρός της Εκκλησίας, εχοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμά του, λαβών αφορμή από τη στάση των Αθηναίων έναντι της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα, μίλησε για τις τρεις κατηγορίες των ακροατών του λόγου του Θεού, όπως διεμορφθώθησαν τότε.

α) Αὑτοί πού ἐχλεύαζαν τόν οὐρανοβάμονα Ἀπόστολο

β) Αὐτοί πού ἀπαξίωσαν καί τοῦ μίλησαν εἰρωνικά (Ἀκουσόμεθά σου καί πάλιν)

γ) Ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι ἢκουσαν μετά προσοχῆς τόν λόγον τοῦ Θεοῦ, τόν ἐνστερνίστηκαν καί ἡ καρδία τους ἒγινε Θεοῦ κατοικητήριον, ὡς συνέβη μέ τόν Διονύσιο τόν Ἀρεοπαγίτη καί τινας σύν αὐτῷ. Ἦταν ὀλίγοι ἀριθμητικῶς, ἀλλά ἐζύμωσαν τό φύραμα, ὃλον καί σπόρος-λόγος τοῦ Θεοῦ ἐν τῇ καρδίᾳ των, ἒφερε ἑκατονταπλασίονα καρπόν.

Μακάρι νά εἲμεθα ὃλοι μας στήν τρίτη κατηγορία. Μακάρι οἱ ὀλίγοι καί ἐκλεκτοί νά φωτίσουν καί τούς ἂλλους, ὣστε οἱ πάντες νά ὁδηγηθοῦν στή σωτηρία, ἐτόνισε ὁ Μητροπολίτης.

Τέλος, ἐπήνεσε τόν Πανοσιολογιώτατο Προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, π. Ἰωακείμ Σταματόπουλο καί τόν συνεφημέριό του π. Δημήτριο, τούς Ἐπιτρόπους, Ἱεροψάλτας, Νεωκόρους καί ὃλους τούς Ἐνορίτας γιά τήν ἀγάπη τους καί τήν ἀφοσίωσή τους στήν Ἐκκλησία καί τούς κόπους καί τόν ἀγῶνα τους γιά τήν ἀνέγερση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Τό ἀπόγευμα, στόν μεθέορτο Ἑσπερινό καί στήν Παράκληση ἐχοροστάτησε καί ὡμίλησε ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρίνιο: Μηνύσεις για μπούλινγκ σε Γυμνάσιο - Βίντεο αναρτήθηκε στο Tik Tok
Πάτρα: Συνελήφθη γιατί έκλεψε αντικείμενα από αποδυτήρια νοσηλευτικού ιδρύματος
Πάτρα-Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας»: Στην τύχη τους πλέον δεκάδες ασθενείς για χειρουργείο
Club Med: Αυτοψία επενδυτή στα καμένα