Η γεωγραφία των αιθέρων
Του Ιάσονα Φωτήλα, Βουλευτής Αχαΐας και αν. τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Η προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης των πρώτων 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και η ένταξή τους στο δυναμικό της Ελληνικής Αμυντικής Αεροπορίας συνιστά από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός και αλλάζει δυναμικά τον χάρτη του Αιγαίου. Το ισοζύγιο ισχύος ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα αποκαθίσταται και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη δεδομένου ότι συνεχίζει άοκνα και συστηματικά να αποκαθιστά τη διεθνή εικόνα της χώρας μας καθιστώντας την ρυθμιστή όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.
Η αναβάθμιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα της κυβέρνησης. Και αυτό συμβαίνει διότι έχουμε απόλυτη γνώση και αντίληψη της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Στρατηγικά η δυνατότητα αποτροπής ενός συμβάντος είναι και η πιο αποτελεσματική τακτική.
Οσοι λαϊκίστικα εκφράζουν τη θέση ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την αμυντική στήριξη της χώρας θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε άλλους «ευαγείς» σκοπούς, ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας. H ευημερία, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή μίας χώρας περνάει μέσα από την άμυνά της. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε «μπακαλίστικα» μόνο και μόνο για να έχουμε ένα πνεύμα αντίλογου σε ό,τι καλό χτίζεται σε αυτή την χώρα καθημερινά.
Η αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale όμως, έχει και μία ακόμα ανάγνωση. Είναι η προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά η χώρα μας να δείξει ότι ως μέλος και εταίρος στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απειλείται και να αφήνει ορισμένους να δρουν κατά το δοκούν.
Η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι αναμφίβολα κρίσιμη και ιδιαίτερα σημαντική στους φιλοευρωπαϊκούς κύκλους.
Δεν δικαιολογείται όμως- και ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο- ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης οφείλουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από έναν άλλο εταίρο.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται και καταφέρνει να αναδείξει τα σύνορα της χώρα ως σύνορα της Ευρώπης και ταυτόχρονα να αναδείξει τη χώρα ως ικανή να υπερασπιστεί τόσο τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο και τα δικά της. Αναδεικνύεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και σταθερός σύμμαχος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε φιλειρηνικοί καταφέρνοντας παρά τις αντιξοότητες να βρίσκουμε το δρόμο μας, και να υπερπηδάμε τα εμπόδια.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη αλλά σίγουρα είμαστε στο σωστό δρόμο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το σφουγγάρι της κουζίνας που χρησιμοποιούμε όλοι κρύβει δύο απρόσμενους κινδύνους
iPad mini: Η Apple ετοιμάζει την πιο σημαντική αλλαγή που περιμέναμε χρόνια
Ένα γεμάτο τριήμερο και με διαγωνισμό δηλωτής στο Καλούσι ΦΩΤΟ
Τι ώρα πληρώνονται σήμερα οι συντάξεις Σεπτεμβρίου
AirPods 5: Η Apple ίσως τα παρουσιάσει μαζί με τα νέα iPhone
Η Κατερίνα Στικούδη και ο Βαγγέλης Σερίφης επέστρεψαν στο μέρος όπου παντρεύτηκαν
Ούτε στο ψυγείο, ούτε στη φρουτιέρα: Το μυστικό για να διατηρήσεις τις μπανάνες φρέσκες για εβδομάδες!
Razer Huntsman V3 Pro: Το πρώτο low-profile analog optical πληκτρολόγιο esports
