Η κακή διάθεση μπορεί να σε κάνει καλύτερη στη δουλειά σου σύμφωνα με την επιστήμη

Μοιάζει τελείως οξύμωρο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό, τουλάχιστον με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Arizona.

Η κακή διάθεση μπορεί να σε κάνει καλύτερη στη δουλειά σου σύμφωνα με την επιστήμη Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι κακές ημέρες στη δουλειά είναι μέσα στο πρόγραμμα της ζωής και μπορεί ιδανικά να μη θέλουμε ούτε μία από αυτές, όμως σύμφωνα με την επιστήμη, μπορούν να μας κάνουν καλύτερες στην απόδοσή μας.

Μοιάζει τελείως οξύμωρο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό, τουλάχιστον με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Arizona.

Εκεί η Vicky Lai και η επιστημονική της παρέα βρήκαν πως η κακή μας διάθεση στην πραγματικότητα μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, πιο αναλυτικά και με λιγότερα λάθη.

«Η διάθεση και η γλώσσα μοιάζουν να υποστηρίζονται από διαφορετικά δίκτυα του μυαλού. Όμως, έχουμε ένα μυαλό και τα δύο αυτά στοιχεία αναλύονται στο ίδιο μυαλό, οπότε υπάρχει πολλή διαδραστικότητα», αναφέρει η Lai, που είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και γνωστικής επιστήμης.

«Έχουμε δει πως όταν οι άνθρωποι είναι σε μία αρνητική διάθεση, είναι πιο προσεκτικοί και αναλυτικοί. Ελέγχουν εξονυχιστικά τι δηλώνεται σε ένα κείμενο και δε βασίζονται στην προεπιλεγμένη γνώση τους για τον κόσμο».

Με τα λεπτομερή πειράματα που έλαβαν χώρα στην Ολλανδία, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες, ακόμα και μία ίδια ιστορία, την αντιμετώπιζαν τελείως διαφορετικά ανάλογα με τη διάθεσή τους, ενώ γίνονταν περισσότερο αναλυτικοί εάν βρίσκονταν σε μία άσχημη διάθεση.

«Όταν σκέφτονται πώς τους επηρεάζει η διάθεσή τους, πολλοί άνθρωποι απλά σκέφτονται πως είναι γκρινιάρηδες, τρώνε περισσότερο παγωτό ή –στην καλύτερη των περιπτώσεων- ερμηνεύουν τα λεγόμενα κάποιου άλλου με έναν προκατειλημμένο τρόπο», δήλωσε ο Jos van Berkum, συνεργάτης της Lai από το Πανεπιστήμιο Utrecht.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα όμως, που συμβαίνουν σε απρόσμενες γωνίες των μυαλών μας. Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον.

Σκεφτείτε το laptop σας να είναι περισσότερο ή λιγότερο ακριβές ανάλογα με τη λειτουργία του επιπέδου της μπαταρίας του – είναι απίστευτο. Αλλά όσον αφορά στην επεξεργασία της ανθρώπινης πληροφορίας, και πιθανώς επίσης την επεξεργασία της πληροφορίας παρόμοιων ειδών, κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει».

Επομένως, την επόμενη φορά που θα έχεις μία κακή μέρα στη δουλειά και η διάθεσή σου δε θα είναι και η καλύτερη που θα μπορούσε, τουλάχιστον σκέψου πως αυτό αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσής σου, άρα μειώνει τις πιθανότητες του λάθους και αυξάνει την πεποίθηση πως έδωσες το 100% του εαυτού σου.

Θα μπορέσεις να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ γνωρίζοντας αυτή τη λεπτομέρεια!

 

Με πληροφορίες από metro.co.uk

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ