Η Κοινο_Τοπία επισκέφθηκε την έκθεση «Αχαιοί Αγωνιστές στην Επανάσταση του 21» – ΦΩΤΟ

Η επίσκεψη έγινε με την επιμέλεια-ξενάγηση του αρχαιολόγου Ιωάννη Μόσχου ο οποίος έχει αναλάβει τον Μουσειογραφικό σχεδιασμό αλλά και τα κείμενα του εποπτικού υλικού.

Η Κοινο_Τοπία επισκέφθηκε την έκθεση «Αχαιοί Αγωνιστές στην Επανάσταση του 21» - ΦΩΤΟ

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη – ξενάγηση διοργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στην περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού και κειμηλίων Αχαιοί Αγωνιστές στην Επανάσταση του 21 που παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας, συμμετέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον πανελλήνιο εορτασμό για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η επίσκεψη έγινε με την επιμέλεια-ξενάγηση του αρχαιολόγου Ιωάννη Μόσχου ο οποίος έχει αναλάβει τον Μουσειογραφικό σχεδιασμό αλλά και τα κείμενα του εποπτικού υλικού.

Η έκθεση πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Ιωάννης Μόσχος με εύληπτο και σαφή τρόπο μπόρεσε να μεταφέρει στους συμμετέχοντες το κλίμα των ημερών που προηγήθηκαν της έναρξης της επανάστασης του 1821 σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό περιβάλλον, τις πρώτες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αλλά και τη μετέπειτα πορεία των γεγονότων, από τις ηρωικές μορφές, τις πατριωτικές εξάρσεις και τους αγώνες για την απελευθέρωση του γένους, ως τις εμφύλιες συρράξεις και τις ατιμωτικές συμπεριφορές σε αγωνιστές.

Εστιάζοντας στις μορφές του 1821 Παλαιών Πατρών Γερμανό, Ιωάννη Παπαδιαμαντό- πουλο, Παναγιώτη Καρατζά, Ανδρέα Ζαΐμη, Μπενιζέλο Ρούφο, Ανδρέα Λόντο, Σωτήριο Χαραλάμπη, Αδελφούς Χρυσανθακόπουλους (Κουμανιώτες) και τον Μουρλογεώργη αλλά και με αναφορές στους δεκάδες-εκατοντάδες ανώνυμους που συνέβαλαν ανιδιοτελώς και με υψηλά ιδανικά στον υπέρ της απελευθέρωσης αγώνα, περάσαμε στην ενότητα των όπλων (καριοφίλια, πιστόλες, τρομπόνια, μεγάλα κυρτά ξίφη, σπάθες, γιαταγάνια, ξιφολόγχες, μαχαίρια, σελάχια, παλάσκες, μεδουλάρια, μασάτια) και έτσι μεταφερθήκαμε στον τρόπο και στα μέσα που είχαν για τον αγώνα.

Στην ενότητα των τεκμηρίων βλέπουμε έντυπα που σχετίζονται με την πολιτειακή, διοικητική και οικονομική οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, από την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να κληθεί ο Καποδίστριας ως Κυβερνήτης και έως την έλευση του Όθωνα. Στα ευρήματα από το κάστρο του Ρίου παρουσιάζονται λίθινα και μολύβδινα βλήματα, τσακμακόπετρες, νομίσματα, σκεύη καθημερινής χρήσης, πήλινοι λουλάδες κ.α. Στις ενδυμασίες έχουμε παραδοσιακή γυναικεία, επίσημο περίτεχνο γιλέκο κ.α. αλλά και τα σύμβολα της θρησκευτικής πίστης που απεικονίζονται από τους διάφορους τύπους φυλακτών που εκτίθενται.

Το εξαιρετικό λεύκωμα – οδηγός της έκθεσης, που έχει εκδοθεί γι’ αυτό το σκοπό με την επιμέλεια της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασίας Κουμούση, του αρχαιολόγου Ιωάννη Μόσχου και την ιστορική εισαγωγή του Καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας Νίκου Τόμπρου συμπλήρωσε την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που απόλαυσαν όσοι συμμετείχαν

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ