Η κραυγή των παιδιών που δεν ακούμε

Με πολύ μεγάλη ευκολία ξεστομίζουμε ότι για τις όποιες συμπεριφορές των παιδιών φταίει το σχολείο και ο εκπαιδευτικός. Σαφώς και υπάρχει μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν έχουν τη συνολική. Η οικογένεια, τα κοινωνικά πρότυπα, το πολιτικό σύστημα, βγαίνουν έξω από το κάδρο;

Ζητάμε από τον εκπαιδευτικό να παρεμβαίνει, όταν διαπιστώνει παραβατικές συμπεριφορές εντός του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά την ίδια στιγμή ο νόμος του απαγορεύει ακόμα και να φροντίσει το τραύμα του μαθητή που θα χτυπήσει, γιατί είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί κατηγορούμενος για παρενόχληση.

Η καθηγήτρια που θέλησε να διαχειριστεί την εμφάνιση του μαθητή μέσα στην τάξη με το εσώρουχό του, συνελήφθη πριν καν διερευνηθεί τι συνέβη.

Την ίδια στιγμή, γονιός μας καταγγέλλει διευθυντή σχολείου, επειδή επικοινώνησε μαζί της να την ενημερώσει ότι το παιδί της χτύπησε και θα έπρεπε να το μεταφέρει για ιατρική φροντίδα, κάτι που κατά την ίδια όφειλαν να το κάνουν οι δάσκαλοι.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Πόσο μάλλον τα παιδιά που εκδηλώνουν ακραίες συμπεριφορές για να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους, των εκπαιδευτικών τους, των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφονται. Απορούμε γιατί η βία πέρασε το κατώφλι των σχολικών μονάδων. Μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.

Τα παιδιά χαμένα μέσα στην κοινωνική δίνη της ανομίας και της έλλειψης κανόνων και ορίων, στον τρόπο ζωής που διδάσκονται από τα σόσιαλ μίντια προσπαθούν από κάπου να κρατηθούν να δηλώσουν την ύπαρξή τους. Αυτό έκαναν και προχθές τα τρία παιδιά στον Βόλο «παίζοντας» ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής τικ τοκ. Για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και τα αντανακλαστικά των διερχόμενων οδηγών, μόλις σκοτείνιασε πετάγονταν ξαφνικά μπροστά τους με υπαρκτό τον κίνδυνο να τραυματιστούν θανάσιμα. Κάποια άλλα παιδιά πριν από μερικά χρόνια κυνηγούσαν τα πόκεμον. Αύριο τι άλλο να περιμένουμε;

Αντί λοιπόν, να σηκώνουμε το δάχτυλο και να υποδεικνύουμε υπευθύνους και να στρουθοκαμηλίζουμε, ας ακούσουμε τις κραυγές των παιδιών. Ολοι μαζί, υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικός κόσμος, Σύλλογοι Γονέων, νομικός κόσμος, κοινωνικοί φορείς κ.ά. να ξεριζώσουμε τις αιτίες που βυθίζουν τα παιδιά στη δυστυχία, στην απομόνωση, στην αυτοκαταστροφή, στην παραβατικότητα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ