Η κρίση επανέφερε τα συσσίτια – Η εκκλησία «ταΐζει» πάνω από 300 άτομα ημερησίως στην Πάτρα

Ο ρόλος της Εκκλησίας σε όλη αυτήν την ανεμοθύελλα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη στήριξη των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

Η κρίση επανέφερε τα συσσίτια - Η εκκλησία «ταΐζει» πάνω από 300 άτομα ημερησίως στην Πάτρα Μητροπολίτης και Πρωτοσύγκελος με τη δυνατή ομάδα του συσσιτίου «Αρτος Αγάπης»

Μετά την εποχή των μνημονίων ήρθε η πανδημία κι αμέσως από αυτήν (αν και κάτι μας λέει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη από αυτήν…) ήρθαν αρχικά η ενεργειακή κρίση και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Καταστάσεις οι οποίες αναμφίβολα έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων, πόσω μάλλον των ασθενέστερων οικονομικά ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν και για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Ο ρόλος της Εκκλησίας σε όλη αυτήν την ανεμοθύελλα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη στήριξη των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Ενας από τους τρόπους, μάλιστα, με τους οποίους η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ενισχύει τους φτωχούς και αδύναμους είναι και το κοινωνικό συσσίτιο «Αρτος Αγάπης» (για το οποίο είχαμε γράψει και παλιότερα στο περιοδικό «Trip», αλλά και στους «Κήπους της Εδέμ» την κυριακάτικη έκδοση της «Π» για την Εκκλησία).

Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία 6 χρόνια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και πραγματικά αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή τους.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των τιμών σε καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα και προϊόντα, οι υπεύθυνοι του συσσιτίου διένειμαν σε καθημερινή βάση περίπου 400 μερίδες σε συμπολίτες μας. Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι μερίδες έχουν αυξηθεί σε κάποιο βαθμό και αυτό είναι λογικό, καθώς υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο πολύ υψηλό κόστος ζωής στις μέρες μας. Παράλληλα, μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα γιορτάσαμε και το Πάσχα, οπότε οι ανάγκες εξυπηρέτησης συνανθρώπων μας ήταν αυξημένες.

Η ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ

Ο Μητροπολίτης Πατρών έχει ορίσει ως υπεύθυνο για το συσσίτιο τον πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Πατρών Αρχιμανδρίτη π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα, τόσο από τους υπεύθυνους μάγειρες (Χρήστος Ντάβλας, Αριστείδης Σπυρόπουλος, Γεώργιος Σουβαλιώτης), όσο και από τους εθελοντές που βοηθούν σε καθημερινή βάση στην ετοιμασία και παρασκευή των γευμάτων. Οι εθελοντές είναι απλοί συμπολίτες μας, όμως ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει σε ιερείς (οι αδελφοί π. Κωνσταντίνος και π. Νικόλαος Δαραμούσκας, ο π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, κ.ά.), νεανικές συντροφιές, ακόμη-ακόμη και ομάδες μπάσκετ όπως ο Προμηθέας, που συνεισφέρουν αφιλοκερδώς και με πολλή αγάπη στην όλη προσπάθεια, πάντα υπό τον γενικό συντονισμό, την ευλογία και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Πώς, όμως, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών καταφέρνει μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και διατηρεί τη λειτουργία του συσσιτίου της σε τόσο υψηλό επίπεδο; Η απάντηση είναι απλή: Καλή διαχείριση από τη μια πλευρά των πόρων της τοπικής Εκκλησίας και από την άλλη αγάπη και αλληλεγγύη από εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν ο καθένας ό,τι μπορεί για να υπάρξει η σχετική προμήθεια των τροφίμων και των υλικών παρασκευής των γευμάτων. Επιχειρηματίες και απλοί άνθρωποι στέκονται στο πλευρό του «Αρτου Αγάπης», ακόμη και αυτήν την περίοδο που παρατηρείται ένας απίστευτος υπερπολλαπλασιασμός του κόστους ζωής.

ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ «ΚΗΡΥΚΑ»

Για την ιστορία, το συσσίτιο «Αρτος Αγάπης» στεγάζεται στην οδό Φιλοποίμενος 27, στην Πάτρα, στο κτίριο όπου στεγάζονταν για χρόνια οι τοπικές εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ» και «Ημερήσιος Κήρυξ». Δικαιούχοι του συσσιτίου είναι όσοι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και επιλέγονται κατόπιν ελέγχου της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασής τους από αρμόδια επιτροπή. Προτεραιότητα δίνεται αυστηρά σε άστεγους, σε απόρους και στους έχοντες πλήρη αδυναμία ατομικής και οικογενειακής κάλυψης της καθημερινής βασικής διατροφής τους.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Και κάτι τελευταίο: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Ιερά Μητρόπολη Πατρών διοργανώσει εκδηλώσεις, δράσεις και συναυλίες με στόχο την ενίσχυση και του κοινωνικού συσσιτίου «Αρτος Αγάπης», αλλά και διάφορες άλλες κινήσεις αλληλεγγύης. Τώρα που η πανδημία δείχνει να απομακρύνεται, έστω και για τους θερινούς μήνες, η Ι.Μ. σκοπεύει να εντείνει τέτοιου είδους δράσεις, καθώς το απαιτεί η δύσκολη συγκυρία. Αυτό είναι, άλλωστε, και η προσωπική θέληση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ!

Τι γίνεται, όμως, και στις ενορίες της Πάτρας με τη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία; Το περασμένο Σάββατο γράψαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιερείς και πιστοί στα χωριά και στους οικισμούς πέριξ του αστικού κέντρου της Πάτρας, εκεί όπου ειδικά η άνοδος στην τιμή της βενζίνης έχει προκαλέσει απίστευτα προβλήματα στις μετακινήσεις ιερέων και ψαλτών. Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι ενορίες στον αστικό ιστό της Πάτρας, με τις προσπάθειες στήριξης των αδυνάμων να χαρακτηρίζονται, πλέον, ως υπεράνθρωπες. «Ο Θεός πάντα έχει τρόπους για να βοηθάει τους ανθρώπους στις δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, όμως η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι και ευτυχώς που υπάρχουν ενορίτες που στηρίζουν το φιλανθρωπικό μας έργο», σχολίασε στην «Π» ιερέας από ιερό ναό της Πάτρας.

Ας μην κρυβόμαστε, θέληση από τον κόσμο υπάρχει για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, όμως όταν κάποιος πηγαίνει στο παγκάρι ή στέκεται μπροστά από τον λεγόμενο «δίσκο», το σκέφτεται για το τι ποσό θα ρίξει. Αποτέλεσμα είναι τα ποσά που συγκεντρώνονονται να καλύπτουν οριακά (ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να μην καλύπτουν!) τις ευξημένες ανάγκες των κατά τόπους εκκλησιών, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζονται δυσκολίες στη στήριξη των συναθρώπων μας.

Στις περισσότερες ενορίες λειτουργούν Τράπεζες Τροφίμων, οι οποίες χάρη στις συντονισμένες ενέργειες ιερέων, επιτρόπων και πιστών, ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό τους αδύναμους συμπολίτες μας, όμως η αλήθεια είναι ότι οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός των τελευταίων μηνών δημιουργούν προβλήματα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Με τη βοήθεια όλων μας όμως, δεν υπάρχει εμπόδιο που να μην μπορεί να επιλυθεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της «Π» ιερέας από ιστορικό ναό της Πάτρας που διακρίνεται για το φιλανθρωπικό του έργο.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμποροι - Φορείς Αιγιάλειας: Η ρήτρα ρεύματος καταστροφική και παράνομη
Πάτρα: Συνάντηση ΣΚΕΑΝΑ με Πελετίδη
Δυτική Αχαΐα-Καλάβρυτα: Γι’ αυτό δεν θέλουν να κλείσουν οι τράπεζες - Τι λένε οι έμποροι των περιοχών
Κατσιφάρας για Λαδόπουλου: Είναι ασαφές το τι θα γίνει - Οι διαφορές με το δικό μας σχεδιασμό