Η κυβέρνηση μετατρέπει το νερό σε εμπορικό προϊόν

Του Γιώργου Κυριακόπουλου, Υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το νομοσχέδιο – σκούπα των 263 άρθρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελεί ένα μίγμα νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών και προεκλογικών εξυπηρετήσεων.

Φωτογραφικές διατάξεις και «παραθυράκια» για εξαιρέσεις από τις ήδη αποδυναμωμένες ρυθμίσεις προστασίας του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας συνθέτουν το μωσαϊκό ενός νομοσχεδίου που εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, καθώς συμπεριλαμβάνει αυτούσιες τις προτάσεις τους για ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, για τους λιμένες και την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός αυτών, βάζει στο στόχαστρο το νερό, μετατρέποντας το, επί της ουσίας, σε εμπορικό προϊόν. Κι αυτό διότι ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση ενός κοινού αγαθού ζωτικής σημασίας.

Η νεοϊδρυθείσα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδατος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα εποπτεύει την ορθή εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους. Ωστόσο, οι διατάξεις αυτές έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θωρακίζουν τον κοινωφελή χαρακτήρα της ύδρευσης και το γεγονός ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν για να ρυθμίζεται με καθεστώς αγοράς.

Και παρότι οι περιβαλλοντικοί φορείς και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την συνταγματικότητά του, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην προώθησή του, προσπαθώντας να κάνει το μαύρο-άσπρο.

Για µια ακόµα φορά, αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και νομοθετεί για τους λίγους σε βάρος των επόμενων γενιών.

 

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ