Η Μαρία Πολύζου πρέσβειρα στον 1ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας

Η Μαρία Πολύζου πρέσβειρα στον 1ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας

Η Μαρία Πολύζου στέκεται στο πλευρό των αθλητών που θα αγωνιστούν στον 1ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας, τον στηρίζει ηθικά και πρακτικά, είναι η πρέσβειρα του αγώνα!

Η Μαρία Πολύζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και είναι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα το 1996 και μία από τις σημαντικότερες μαραθωνοδρόμους διεθνώς.

Υπήρξε πρωταθλήτρια επί είκοσι συναπτά έτη και κάτοχος του ρεκόρ Ελλάδας στο μαραθώνιο δρόμο, ρεκόρ που διατηρείται μέχρι και σήμερα με 2:33:40.

Κατέχει την καλύτερη ελληνική επίδοση στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας- Αθήνα με χρόνο 2:39:10 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, όπου κατέλαβε και τη 12η θέση.

Κατέκτησε το Πρώτο Χρυσό Βαλκανικό Μετάλλιο σε Μαραθώνιο Δρόμο, σημειώνοντας Βαλκανικό Ρεκόρ, τρέχοντας στην Κωνσταντινούπολη το 1990. Κατέρριψε 14 Πανελλήνια Ρεκόρ, σε διάφορες αποστάσεις. Τον Ιούλιο του 2010 πέτυχε τον Φιδιππίδειο άθλο. Στην επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, διάνυσε, τρέχοντας την απόσταση από την Αθήνα στην Σπάρτη, ξεκουράστηκε μία ώρα, και πήρε, τρέχοντας πάλι, τον δρόμο της επιστροφής.

Είναι Πρέσβειρα του Μαραθωνίου Δρόμου, Ambassador της ELYZA για τα κακοποιημένα παιδιά, Ambassador της Europa Donna Greece και στηρίζει την καταπολέμηση της βίας. Είναι μέλος της Επιτροπής Γυναικών της ΑΙΜΣ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίου δρόμου ) για την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στο κόσμο. Υπήρξε Διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου δρόμου. Είναι τελειόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, προπονήτρια στίβου μεγάλων αποστάσεων και συγγραφέας των βιβλίων «Ψυχή τε και σώματι» και «Μην τα παρατάς», ενώ ενέπνευσε τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάγδα Κωστοπούλου – Μπέριου να γράψει το παραμύθι «Ένας γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ