Η Meta στηρίζει την ελληνική πρόταση Μητσοτάκη για την ψηφιακή ενηλικίωση στην ΕΕ

Σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο, λαμβάνοντας την επίσημη στήριξη της Meta στην πρόταση της Ελλάδας για ενιαίο όριο ψηφιακής ενηλικίωσης στην ΕΕ. Το ελληνικό εργαλείο Kids Wallet τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η Meta στηρίζει την ελληνική πρόταση Μητσοτάκη για την ψηφιακή ενηλικίωση στην ΕΕ

Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Meta για την Ασφάλεια, Antigone Davis, και στελέχη της εταιρείας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό αντικείμενο την προστασία των ανηλίκων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η αντιπροσωπεία της Meta εξέφρασε ξεκάθαρα τη στήριξή της στην ελληνική πρόταση για την καθιέρωση ενός ενιαίου ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση που προβλέπει υποχρεωτική γονική συναίνεση για την πρόσβαση των ανηλίκων σε ψηφιακές υπηρεσίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναγνωρίστηκε ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την προστασία των παιδιών και των εφήβων από ψηφιακούς κινδύνους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ελληνική εφαρμογή Kids Wallet. Η εφαρμογή διαθέτει δυνατότητες γονικού ελέγχου και πιστοποίησης ηλικίας και έχει ήδη παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρόταση καλής πρακτικής.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το θέμα “παγκόσμιας σημασίας”, αναφέροντας πως το έχει ήδη θέσει και σε επίπεδο ΟΗΕ. Επικαλούμενος το βιβλίο του Jonathan Haidt «Η Γενιά του Άγχους», υπογράμμισε ότι η κοινωνία διαθέτει πλέον τα εργαλεία για να προστατεύσει τα παιδιά της – και απομένει η πολιτική βούληση για να τεθεί ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Είμαι υπέρ μιας συνεργατικής προσέγγισης με τους μεγάλους τεχνολογικούς παίκτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας, πρέπει να συνεργαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η Antigone Davis τόνισε πως η Meta υποστηρίζει θερμά την ανάγκη για ενιαία ψηφιακή ενηλικίωση με γονική συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία εργαλείων και προτύπων, σημειώνοντας πως η ίδια εργάζεται εδώ και 11 χρόνια πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Meta, όπως οι “Teen Accounts” που έχουν ήδη διακριθεί στην Ισπανία, και περιλαμβάνουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας και μηχανισμούς που απαιτούν την έγκριση των γονιών για αλλαγές σε λογαριασμούς χρηστών κάτω των 16 ετών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.