Η νέα ονοματοδοσία για την λήξη των πολέμων!

Το μνημόνιο κατανόησης πάντως είναι ένας νέος όρος όμως που μπαίνει στην ζωή μας και ως όρος αποφυγής των χειρότερων με μια συμφωνία μη ξεκάθαρη που ο καθένας την χρησιμοποιεί ως θέλει

Η νέα ονοματοδοσία για την λήξη των πολέμων!

Μνημόνιο κατανόησης λοιπόν! Η νέα ονοματοδοσία για την λήξη των πολέμων και με πολύ ενδιαφέρον πίσω από τις λέξεις. Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή τερματίζεται αν και πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα τις οριστικές συμφωνίες στις 60 ημέρες που ακολουθούν και ήδη μετρούν και μετά από νέες εντάσεις. Το μνημόνιο κατανόησης πάντως είναι ένας νέος όρος όμως που μπαίνει στην ζωή μας και ως όρος αποφυγής των χειρότερων με μια συμφωνία μη ξεκάθαρη που ο καθένας την χρησιμοποιεί ως θέλει!

Προφανώς δεν συμφέρει κανέναν μια συνέχιση του πολέμου τώρα. Αλλά αλήθεια κέρδισε κανείς; Ας το δούμε λίγο.

Ασφαλώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται κερδισμένες καθώς έδειξαν στρατιωτική ισχύ και έστειλαν μήνυμα προς Ανατολή για τον παγκόσμιο άτυπο εμπορικό οικονομικό πόλεμο. Ακόμα έτρεξε η παραγωγή όπλων και η οικονομία σε ελεγχόμενο περιβάλλον και γι αυτό είναι και τόσο ψηλά οι τιμές στα χρηματιστήρια, πούλησαν πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές και καθώς έχουν πλεονάσματα ενεργειακά πλέον πούλησαν ακόμα και στην Κινα όταν η τελευταία βρέθηκε σε δύσκολη θέση με τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ που βόλευε τελικώς όπως είχαμε πει για ένα διάστημα τις ΗΠΑ!  Οι ΗΠΑ με την σειρά τους σαφώς αν ήθελαν να ισοπεδώσουν το Ιράν θα το έκαναν. Αλλά θα είχαν σωστά λαϊκή κατακραυγή με εκατομμύρια αμάχους νεκρούς. Εκεί στηρίχθηκε το Ιράν για το δικό του αφήγημα περί νίκης του. Καμία νίκη του δεν υπάρχει βεβαίως. Απλά στο νέο παγκόσμιο τοπίο αποφεύγονται οι ισοπεδώσεις και γίνονται deals.

Σαφώς και η ηγεσία του Ιράν κέρδισε την παραμονή της στην εξουσία που δεν ήθελε το Ισραήλ που μαζί με τις ΗΠΑ περίμεναν να αλλάξει εκ των έσω το καθεστώς με γνώμονα και τις μαζικές διαδηλώσεις πριν την πολεμική επιχείρηση. Αλλά το καθεστώς που μετρά 50 χρόνια είναι βαθιά ριζωμένο. Αυτό λοιπόν δεν έγινε και το κεφάλαιο Μ.Ανατολή ίσως δεν έκλεισε οριστικά. Ενδιαφέρον θα έχει αν το Ιράν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής. Κάτι που το ξέκοψαν οι ΗΠΑ> Αν και έχει έρθει σε δύσκολη οικονομική θέση και δεν είναι πια εύκολο να το κάνει.  ΗΠΑ και Ισραήλ θα περιμένουν πιθανότατα υπό το καθεστώς οικονομικής ανέχειας που θα φανεί άμεσα, μια νέα εξέγερση όπως πριν την έναρξη του πολέμου και ίσως μια μεταβατική κυβέρνηση πιο συννενοήσιμη. Και αυτό για την ώρα φαντάζει δύσκολο. Άρα εν κατακλείδι οι ΗΠΑ με τα νέα δεδομένα ότι δεν ισοπεδώνεις χώρες, κέρδισαν αλλά όχι όσα ήθελαν και το πρόβλημα μπορεί να βγει εκ νέου μετά από χρόνια. Από την άλλη εξασφάλισαν την αποφυγή των χειροτέρων αν το Ιράν εξοπλιζόταν ανεξέλεγκτα. Το Ιράν μιλά μόνο του για νίκη επειδή δεν ισοπεδώθηκε αλλά ήδη έχασε και το μουσουλμανικό έρεισμα στην περιοχή με τις επιθέσεις του κατά γειτόνων.

Το Ισραήλ λιγότερο κερδισμένο βασικά καθώς έχασε μεν μια 10ετία ισχύς το Ιράν για μην αποτελέσει κίνδυνο σοβαρότερο αλλά δεν άλλαξε η ηγεσία των μουλάδων! Η τοπική περιοχή θα επανέλθει αλλά μέσα σε αστάθεια με το Ιράν απομονωμένο ακόμα και από το μουσουλμανικό τόξο και η ηγεσία του Ιράν που απέμεινε,ελέγχει μια καταρρέουσα χώρα αλλά εμφανίζεται στον δικό της κόσμο νικήτρια χωρίς να είναι με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι πόλεμοι είναι όμως και καλές μπίζνες και ήδη δημιουργούνται επενδυτικά funds 300 δις αρχικά (!)για την ανοικοδόμηση του Ιράν με τις δουλειές φυσικά να τις παίρνουν οι νικητές! Η δε σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ δεν δοκιμάζεται ότι και να λένε οι τρίτοι. Απλά από την μια βολεύει να μην φαίνονται και τόσο μαζί και από την άλλη οι ΗΠΑ θυμίζουν σε όλους ότι αυτές είναι το αφεντικό.

*Ο Σωτήρης Γεωργίου είναι δημοσιογράφος

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125