Η παραγωγή φέτας ΠΟΠ σε σταυροδρόμι: Συνάντηση παραγωγών στα Καλάβρυτα με μήνυμα ενότητας
Από τα Καλάβρυτα το μήνυμα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας για την επόμενη ημέρα του εθνικού προϊόντος – Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, το κόστος παραγωγής και η ανάγκη να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι ισχυρότερη φωνή

Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση, της εξασφάλισης της πρώτης ύλης βρίσκεται η αλυσίδα παραγωγής της φέτας, από τον κτηνοτρόφο μέχρι το τυροκομείο και τις διεθνείς αγορές. Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Καλάβρυτα από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), σε συνεργασία με τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, παρουσία δεκάδων κτηνοτρόφων, παραγωγών, μεταποιητών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικού κύκλου ενημερωτικών δράσεων της ΕΔΟΦ, με στόχο την καταγραφή της πραγματικής παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας, από το πόσα ζώα υπάρχουν, πόσο αιγοπρόβειο γάλα παράγεται μέχρι ποια είναι η δυνατότητα παραγωγής φέτας ΠΟΠ.
Η ανάγκη αυτή δεν είναι τυχαία. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξημένο κόστος παραγωγής, μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς και δυσκολίες ανανέωσης των κοπαδιών. Οπως επισημάνθηκε, η προστασία της φέτας ξεκινά από την προστασία του ίδιου του παραγωγού.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν ισχυρότερη συλλογική φωνή. «Πρέπει να οργανωθούμε. Να έχουμε μια βάση συνεννόησης και εκπροσώπησης που θα μπορεί να διεκδικεί λύσεις» ανέφερε, φέρνοντας ως παραδείγματα τα μοντέλα οργάνωσης γύρω από το ροκφόρ στη Γαλλία και την παρμεζάνα στην Ιταλία. Οπως σημείωσε, παραγωγοί και μεταποιητές δεν πρέπει να λειτουργούν ως αντίπαλες πλευρές, αλλά ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που υπηρετεί ένα προϊόν διεθνούς εμβέλειας.
Διαβάστε επίσης: Πιο ακριβή θα γίνει η φέτα – Από την ευλογιά, στο ράφι του σούπερ μάρκετ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ Μιχάλης Σαράντης υπογράμμισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φέτα είναι η πρώτη ύλη». Οπως ανέφερε, η Ελλάδα παράγει περίπου 750.000 τόνους πρόβειου γάλακτος τον χρόνο, ποσότητα που αποτελεί τη βάση για τη φέτα ΠΟΠ και άλλα τυροκομικά προϊόντα. «Εχουμε επενδύσει πολλά χρήματα, είμαστε σε καλό επίπεδο. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου και η αύξηση της παραγωγής γάλακτος» τόνισε.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της διεθνούς προβολής της φέτας, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και να γίνει σαφής η διαφορά ανάμεσα στη γνήσια φέτα ΠΟΠ και τα λευκά τυριά που κυκλοφορούν στην αγορά. «Να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι άλλο η φέτα και άλλο το λευκό τυρί» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα.
Η συνάντηση στα Καλάβρυτα αποτέλεσε παράλληλα ένα βήμα για τη δημιουργία ισχυρότερων δομών εκπροσώπησης των παραγωγών. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Βαϊόπουλος, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού Εργου της ΕΔΟΦ, στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων, ώστε η Διεπαγγελματική να εκφράζει το σύνολο της αλυσίδας.
Το συμπέρασμα από τα Καλάβρυτα ήταν ξεκάθαρο. Η πρώτη ύλη είναι το μεγάλο στοίχημα και η συνεργασία το μοναδικό «κλειδί» για να παραμείνει η φέτα ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά προϊόντα παγκοσμίως.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News