Η Πάτρα…«κόβει» το νερό σε ιδιώτες – Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου

Σήμερα Τρίτη 21/03/2023, ψηφίζεται το νομοσχέδιο που δίνει νέες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και κατά μια μεγάλη μερίδα πολιτών, φορέων και κομμάτων ανοίγει την «πόρτα» για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η Πάτρα...«κόβει» το νερό σε ιδιώτες - Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ έδωσε μαζικά το παρών

Σήμερα Τρίτη 21/03/2023,  ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων δίνει νέες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το νερό και τα απορρίμματα και κατά πολλούς «ανοίγει την πόρτα» για ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά χθες η Πάτρα κινήθηκε σε ρυθμούς κινητοποιήσεων.

Στις 11.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Νέα Εθνική Οδό συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός ανθρώπων σε σκοπό τη διαμαρτυρία.

Με σύνθημα «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται», σύσσωμη η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, καθώς και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ, παρόντος του προέδρου Ανδρέα Παπανικήτα και δεκάδες κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας κινητοποίηση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ενώ την ίδια ώρα, παρόμοιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονταν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ο Κώστας Πελετίδης μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος και σημείωσε ότι «οι πολυεθνικές εδώ και πολύ καιρό σχεδιάζουν να πάρουν τα βασικά αγαθά του λαού και να τα κάνουν κέρδη για τις τσέπες τους. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλουν στις κυβερνήσεις τις επιθυμίες τους και τις μετατρέπουν σε νόμους. Βλέπουμε το ένα μετά το άλλο τα δημόσια αγαθά να ιδιωτικοποιούνται και να πωλούνται ακριβά στον λαό και βάσει αυτού του κυβερνητικού σχεδίο έφτασε και η σειρά του νερού».

Η Πάτρα...«κόβει» το νερό σε ιδιώτες - Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου

Ο Δήμαρχος μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος

Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε πως «μετά την εμπορευματοποίηση των μεταφορών -με τα τραγικά αποτελέσματα που ζήσαμε- καθώς και πολλών άλλων τομέων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στους επενδυτές και τη διαχείριση του νερού. Εμείς θα το υπερασπιστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή του». Τέλος, έκλεισε ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Βασίλης Αϊβαλής, πήρε θέση για το ζήτημα του νομοσχεδίου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» σημείωσε ότι πιστεύει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό με την πρόσβαση σε αυτό να είναι δικαίωμα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θεσμική μεταρρύθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και η υπαγωγή των πάροχων υπηρεσιών ύδατος σε αυτή, είναι μια ακόμα προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, κάτι που ήδη έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και με το οποίο είμαστε σφόδρα αντίθετοι» είπε ο κ. Αϊβαλής.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Με ψήφισμά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών παρενέβη υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, με τη σημείωση πως η παγκόσμια εμπειρία απέδειξε ότι η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της τιμής του νερού, κατακόρυφη πτώση της ποιότητάς του και μείωση της απασχόλησης. Εκφράζει φόβους και ανησυχίες ότι προετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, προκρίνοντας την κρατική εξουσία για υγιεινή διαβίωση και παροχή πόσιμου ύδατος, ως φυσικού αγαθού και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής και της επιβίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών. Ο ΔΣΠ ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί την πρόσβαση σε νερό επαρκές, ασφαλές, προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό.

ΔΕΥ ΑΙΓΙΟΥ: Μείωση κόστους στο νερό

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν, χθες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Αιγιάλειας που έμεινε κλειστή, με στόχο την απόσυρση νομοσχεδίου που «εμπορευματοποιεί» το νερό.«Δεν υφίσταται ανάγκη ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πλαίσιο και ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να ελέγξει για κανόνες ανταγωνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Φώτης Σωτηρόπουλος.

Στο θέμα παρενέβη και η δημοτική παράταξη του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισής του, ως «αντιλαϊκή πολιτική, όπως με την ακρίβεια στο ρεύμα και το έγκλημα στα Τέμπη, όπου προκρίθηκε η επιχειρηματική δράση».
Καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΑ, που έφτασε το νερό στα 0.68 ευρώ/κ.μ. και να επιστρέψει στα 0.40 € /κ.μ. του 2019.

Πάτρα: Διαμαρτυρία από φοιτητές και συλλόγους για το νερό

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ