Η Πάτρα «πρωταθλήτρια» και στον φθηνό καφέ – Επιχειρηματίες εξηγούν στην «Π»

Κρατάει τα «σκήπτρα» της πιο οικονομικής πόλης της περιφέρειας και σε αυτό το είδος εστίασης.

Η Πάτρα «πρωταθλήτρια» και στον φθηνό καφέ - Επιχειρηματίες εξηγούν στην «Π»

Η Πάτρα αναδεικνύεται σε μια από τις πιο οικονομικές πόλεις της Ελλάδας, στον χώρο της εστίασης, ακόμα και μέσα σε περίοδο γενικευμένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.

Μετά την έρευνα για την εκτόξευση των τιμών στο σουβλάκι και στην πίτα με γύρο, η εφαρμογή Pricefox αποκαλύπτει τις αυξήσεις των τιμών και στον καφέ στο χέρι.

Στην έρευνα υπάρχουν εκπλήξεις και αρνητικές πρωτιές, ακόμη και στην επαρχία με τον καφέ στο χέρι να ξεπερνάει και τα 3 ευρώ. Ωστόσο η αγορά της Πάτρας, αν και έχει περάσει αυξήσεις στον καφέ, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να κρατάει τα «σκήπτρα» της πιο οικονομικής πόλης της περιφέρειας και σε αυτό το είδος εστίασης.

Συγκεκριμένα, στην Πάτρα οι καταναλωτές πληρώνουν μέχρι και 2,68 ευρώ για έναν καφέ φίλτρου στο χέρι. Οι μέσες τιμές κινούνται γύρω στο 1,7 ευρώ για εσπερέσο φρέντο, καπουτσίνο και φραπέ με τον ελληνικό να κινείται στα 1,34 ευρώ.

Στα 2,3 ευρώ πωλείται ο ακριβότερος καπουτσίνο και στα 1,6 ευρώ ο ακριβότερος ελληνικός καφές στην Πάτρα.

Παρακάτω οι ελάχιστες και μέγιστες τιμές ανά καφέ στο χέρι στην Πάτρα:

  • Καπουτσίνο: 1,20€ – 2,30€
  • Φρέντο Καπουτσίνο: 1,60€ – 2,30€
  • Εσπρέσο: 1,10€ – 1,80€
  • Φρέντο Εσπρέσο: 1,60€ – 2,30€
  • Φίλτρου: 1,30€ – 2,70€
  • Ελληνικός: 1,20€ – 1,60€
  • Φραπέ: 1,30€ – 1,80€

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς δηλώνει στην «Π ότι «η καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων καφέ στην πόλη μας, επιβεβαιώνει αυτό το οποίο γνωρίζουμε και συμβαίνει κυρίως απ΄ το 2010 και ύστερα. Οι τιμές στην εστίαση στην Πάτρα είναι οι πιο φθηνές στη χώρα μας.

Αυτό συμβαίνει πρωτίστως, για δύο σημαντικούς λόγους. Η περιοχή μας, συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές περιφέρειες της επικράτειας, άρα το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση είναι εξ αντικειμένου χαμηλό.

Η Πάτρα «πρωταθλήτρια» και στον φθηνό καφέ - Επιχειρηματίες εξηγούν στην «Π»

Τάσος Γιατράς

Απ΄την άλλη ο κλάδος έχει μια λανθάνουσα οπτική στην διαμόρφωση των τιμών, αφού ανταγωνίζεται όχι με καλύτερες υπηρεσίες ή προϊόν αλλά προσφέροντας τιμές κάτω του κόστους προσδοκώντας μόνο τζίρο και όχι κερδοφορία».

Πάντως, οι επιχειρηματίες στον κλάδο του καφέ δηλώνουν ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από την αύξηση του κόστους ενέργειας. Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του 2nd Coffee Business Forum ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης «το 2021 η αύξηση του καφέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν μόνο κατά 1,2% στα καταστήματα καφεστίασης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να απορροφήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων που υπέστησαν». Όπως φαίνεται ωστόσο από την έρευνα του Pricefox οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2022 και είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να συνεχιστεί όπως ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέα της ΠΟΕΣΕ, «είναι μονόδρομος αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Η διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τους επαγγελματίες της εστίασης, σύμφωνα με τον γνωστό επιχειρηματία του κλάδου Σπύρο Στεργίου.

Η Πάτρα «πρωταθλήτρια» και στον φθηνό καφέ - Επιχειρηματίες εξηγούν στην «Π»

Σπύρος Στεργίου

Η Πάτρα όπως είπε, ήταν ανέκαθεν η τελευταία πόλη που προχωρούσε σε ανατιμήσεις, ίσως γιατί η περιοχή είναι τελευταία στους οικονομικούς δείκτες. Χωρίς ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, οι επιχειρηματίες της εστίασης φοβούνται να προβούν σε ανατιμήσεις και προτιμούν να απορροφούν τις αυξήσεις στις δαπάνες τους, ελπίζοντας να αναπληρώσουν τη ζημιά με αυξημένο τζίρο, είπε ο Σπύρος Στεργίου.

Ωστόσο, αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για μια επιχείρηση, γιατί η συσσώρευση ζημιών ή η αναιμική κερδοφορία μπορεί να εκθέσουν μια επιχείρηση σε σοβαρούς κινδύνους.

Αλλοι επιχειρηματίες προτιμούν να συσσωρεύουν ζημιές, ελπίζοντας σε μια αναστροφή του κλίματος της οικονομίας, κάτι που ο Σπύρος Στεργίου θεωρεί μη ρεαλιστικό σενάριο.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια είναι τρομακτικές, είπε στην «Π» ο γνωστός επιχειρηματίας και αν δεν γίνει σύντομα κάτι ανάλογο με το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, πολλές επιχειρήσεις εστίασης δεν θα αντέξουν τον επόμενο χειμώνα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ