Η Ρωσία απαγορεύει το ανεξάρτητο Μέσο «The Moscow Times» χαρακτηρίζοντας το ανεπιθύμητο

Στη Μόσχα, οι συνεργάτες των οργανισμών που χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητοι» κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις.

Ρωσία

Το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης The Moscow Times χαρακτηρίστηκε σήμερα «ανεπιθύμητο» στη Ρωσία, άρα απαγορευμένο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Η Moscow Times ιδρύθηκε το 1992, λίγο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ως αγγλόφωνη εφημερίδα. Αργότερα απέκτησε και έναν ενημερωτικό ιστότοπο στη ρωσική γλώσσα. Τον Νοέμβριο του 2023 χαρακτηρίστηκε «πράκτορας του εξωτερικού» και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες της αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα.

Στη Ρωσία, οι συνεργάτες των οργανισμών που χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητοι» κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις. Σε κάποιους ανθρώπους επιβλήθηκαν πρόστιμα απλώς επειδή μοιράστηκαν άρθρα ή υπερσυνδέσμους οργανισμών που φέρουν αυτό το καθεστώς, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Mediazona, που ειδικεύεται στις δικαστικές υποθέσεις και την καταστολή.

Η Moscow Times επιβεβαίωσε στο κανάλι της στο Telegram, που το ακολουθούν περίπου 100.000 συνδρομητές, ότι χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη οργάνωση».

Δυσφημίζει την εξωτερική και εσωτερική πολιτική

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα «το έργο (του μέσου) είχε ως στόχο να δυσφημίσει τις αποφάσεις των ηγετών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική». Το μέσο συνεργάζεται επίσης «με ξένους οργανισμούς όπως οι Meduza, The Insider ή Radio Free Europe/Radio Liberty, που έχουν αναγνωριστεί ως ανεπιθύμητοι στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Οι Meduza και The Insider είναι ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να αποφύγουν τα αντίποινα του καθεστώτος. Το Radio Free Europe/Radio Liberty χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όπως προηγουμένως: η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι έγκλημα στη Ρωσία του Πούτιν» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Ντερκ Σάουερ, ο ιδρυτής της Moscow Times. Ο Σάουερ είναι Ολλανδός υπήκοος και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μετέφερε την έδρα της συντακτικής ομάδας στο Άμστερνταμ.

Πολλοί δημοσιογράφοι που ξεκίνησαν την καριέρα τους στη Moscow Times εργάστηκαν στη συνέχεια σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως στο Γαλλικό Πρακτορείο ή την εφημερίδα New York Times. Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal που συνελήφθη στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2023 και κατηγορείται για κατασκοπεία είναι ένας από αυτούς: Εργαζόταν για τη Moscow Times το 2017 και στη συνέχεια, το 2020, εντάχθηκε στο δυναμικό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα: Υποψία για εμπρησμό ή έκρηξη στο Γηροκομειό; η φωτιά που «άναψε» φωτιές ΦΩΤΟ

Ζακ Κωστόπουλος: Κάθειρξη πέντε ετών στον κοσμηματοπώλη και έξι ετών στον μεσίτη, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, οργή στο δικαστήριο

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη παραλία της Ελλάδας, πού βρίσκεται ΦΩΤΟ

ΑΑΔΕ – Φορολογικές δηλώσεις: Με ρυθμό ρεκόρ η φετινή υποβολή