Η Ρωσία λέει πως υπάρχει πιθανότητα να ξαναρχίσει δοκιμές πυρηνικών όπλων
«Είναι ανοικτό ζήτημα» λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών
Η επανέναρξη δοκιμών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία πρέπει πλέον θα θεωρείται ανοικτό ζήτημα, με δεδομένες τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ, σημείωσε κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν σήμερα.
«Είναι ανοικτό ζήτημα», απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ερωτηθείς από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αν εξετάζεται η επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων από πλευράς της Μόσχας.
«Και χωρίς να προδικάζω τίποτε, επιτρέψτε μου απλώς να πω ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Εξετάζεται μόνιμα σε όλες τις διαστάσεις της και ως προς όλα τα συστατικά στοιχεία της», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να σηματοδοτούν θεαματική αλλαγή στάσης από πλευράς Μόσχας. Μόλις τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ριάμπκοφ έλεγε, επικαλούμενος τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πως το Κρεμλίνο δεν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να δώσει εντολή να γίνει δοκιμή πυρηνικού όπλου όσο δεν προχωρούν σε τέτοιες οι ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη δοκιμή πυρηνικού όπλου από πλευράς Μόσχας έγινε το 1990 — έναν χρόνο προτού διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση.
Ωστόσο ο κ. Πούτιν νωρίτερα αυτόν τον μήνα χαμήλωσε τον πήχη που προβλέπει το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα ως προς τη χρήση πυρηνικών όπλων, σε αντίποινα για αυτή που η Μόσχα χαρακτήρισε κλιμάκωση από πλευράς ΗΠΑ και άλλων χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει με τη Ρωσία τους τελευταίους 33 μήνες.
Με βάση το νέο δόγμα, η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που συμβατική επίθεση εναντίον της, ή εναντίον της συμμάχου του Λευκορωσίας, εγείρει «απειλή για την εθνική κυριαρχία τους ή/και την εδαφική ακεραιότητά τους».
Επρόκειτο για αντίδραση στο πράσινο φως που έδωσε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο ως προς τη χρήση δυτικής κατασκευής πυραύλων για να πλήττονται στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
Το πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου η ΕΣΣΔ είχε πάνω από 200 στην πορεία των ετών.
Πέρυσι, ο κ. Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο η Ρωσία ακύρωσε την επικύρωση της διεθνούς συνθήκης απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό η χώρα του να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, που υπέγραψαν τη συμφωνία μεν, αλλά ουδέποτε την επικύρωσαν.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Γιατί δεν πρέπει να βάζεις ΠΟΤΕ μαχαίρι σε καρπούζι αν δεν κάνεις πρώτα αυτή την κίνηση
Το Matrix επιστρέφει: Πότε βγαίνει η 5η ταινία και η ταινία έκπληξη της Warner με τον Jim Carrey
Ελένη Βουλγαράκη: Ξεσπά μετά τις φήμες χωρισμού με τον Φώτη Ιωαννίδη
Τι σημαίνουν οι καφέ άκρες στα φυτά – Το λάθος με το πότισμα
Δέκα χρόνια προόδου με ένα μοντέλο ΑΙ – η ανακάλυψη της Google DeepMind
Ακύλας για τη 10η θέση στη Eurovision: Σίγουρα αδικηθήκαμε, σε καμία περίπτωση δεν το αξίζαμε
«Φίλτρο» της ΑΑΔΕ στις τραπεζικές καταθέσεις: Πότε το χαρτζιλίκι και οι αναλήψεις θεωρούνται κρυφή δωρεά
Το GTA 6 αποκαλύπτεται και το Netflix το δείχνει πρώτο
