Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα – «Τα 200 χρόνια ουδετερότητας είναι παρελθόν»

Η Σουηδία θα ξεκινήσει διπλωματικές συζητήσεις με την Τουρκία για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πίτερ Χούλτκβιστ.

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα - «Τα 200 χρόνια ουδετερότητας είναι παρελθόν»

Εντός της ημέρας αναμένεται να λάβει την ιστορική απόφαση να ζητήσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ η κυβέρνηση της Σουηδίας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας που διατηρεί επί 200 χρόνια καθεστώς ουδετερότητας.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας – για πρώτη φορά έπειτα από 73 χρόνια που εκφράζουν τη σθεναρή αντίθεσή τους – έκαναν και επίσημα την Κυριακή στροφή 180 μοιρών, ελπίζοντας τώρα σε μια γρήγορη ένταξη στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

«Η Ευρώπη, η Σουηδία και ο σουηδικός λαός ζουν τώρα σε μια νέα και επικίνδυνη πραγματικότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κατά τη διάρκεια της επίμαχης συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Η Άντερσον και αρκετοί από τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων δήλωσαν, ωστόσο, ότι η Σουηδία δεν θέλει στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Η κυβέρνηση θα λάβει την επίσημη απόφαση να υποβάλει αίτηση αργότερα εντός της ημέρας, ενώ μπορεί να το κάνει χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η Στοκχόλμη στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα
«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να συζητήσουμε με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί το θέμα, αλλά και να διευκρινίσουμε και περί τίνος πρόκειται πραγματικά», δήλωσε, παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει εκφράσει την αντίθετή της στην ένταξη των δύο χωρών της Βαλτικής, υποστηρίζοντας πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ