Η Σύνοδος Κορυφής χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας χαιρετίζει η Σύνοδος Κορυφής στη δήλωσή της για το ευρώ.

Η Σύνοδος Κορυφής χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

«Χαιρετίζουμε την αναμενόμενη λήξη του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη της Ελλάδας» αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης που συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση σήμερα Παρασκευή στις 24 Ιουνίου 2022.

«Συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πυροδοτεί υψηλές παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, των βασικών προϊόντων και των τροφίμων και αυξάνει την αβεβαιότητα. Οι παράγοντες αυτοί ανακόπτουν την ανάπτυξη και εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως» αναφέρουν  χαρακτηριστικά.

Προσθέτουν επίσης ότι οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ παραμένουν θεμελιακά ισχυρές λόγω των σημαντικών πολιτικών δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ζώνης του ευρώ και σε εθνικό επίπεδο.

«Παραμένουμε ενωμένοι και με αταλάντευτη αποφασιστικότητα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας» υπογραμμίζουν, καλώντας παράλληλα την Ευρωομάδα να «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις οικονομικές εξελίξεις».

Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ

1. Συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πυροδοτεί υψηλές παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, των βασικών προϊόντων και των τροφίμων και αυξάνει την αβεβαιότητα· οι παράγοντες αυτοί ανακόπτουν την ανάπτυξη και εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως.

2. Οι οικονομίες μας παραμένουν θεμελιακά ισχυρές λόγω των σημαντικών πολιτικών μας δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ζώνης του ευρώ και σε εθνικό επίπεδο. Παραμένουμε ενωμένοι και με αταλάντευτη αποφασιστικότητα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας. Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του προέδρου της Ευρωομάδας της 21ης Ιουνίου 2022, καλούμε την Ευρωομάδα να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις οικονομικές εξελίξεις. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε άρτια συντονισμένες, αποφασιστικές και ευέλικτες αντιδράσεις.

3. Η ύπαρξη ισχυρού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει καθοριστική σημασία για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, τη στήριξη της καινοτομίας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την υποστήριξη στιβαρής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου,

α) χαιρετίζουμε τη δήλωση της Ευρωομάδας σχετικά με το μέλλον της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία προβλέπει ως άμεσο βήμα ότι οι εργασίες για την Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση του κοινού πλαισίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενίσχυση του πλαισίου πριν από το τέλος του τρέχοντος θεσμικού κύκλου·
β) επικροτούμε τη δέσμευση της Ευρωομάδας σε διευρυμένη σύνθεση να προσδιορίσει επακολούθως, με συναινετικό τρόπο, ενδεχόμενα περαιτέρω μέτρα όσον αφορά τα άλλα εκκρεμή στοιχεία για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης·
γ) ζητούμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών όσον αφορά την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών·
δ) εκφράζουμε ικανοποίηση, στο πλαίσιο αυτό, για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο νομοθετικό έργο με σκοπό την προώθηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσαρμογή των κανόνων προληπτικής εποπτείας στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, την προστασία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών από κυβερνοαπειλές και εγκληματικές απειλές, τη ρύθμιση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού τομέα και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

4. Χαιρετίζουμε την αναμενόμενη λήξη του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Σολτς
Ηλεκτρονικό κατάστημα πούλησε παπούτσια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδώσει αποδείξεις!
Power Pass - Fuel Pass: Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης - Ερχεται έκτακτη πληρωμή για το επίδομα ρεύματος
Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας- Τι θα αλλάξει από τις 20 Αυγούστου