Η σύζυγος του Μικρούτσικου μιλά στην «Π»: «Ο Θάνος μου στέλνει μηνύματα!»

Η σύζυγος του Θ Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη μίλησε συγκινημένη στην «ΠτΔ»

Mαρία Παπαγιάννη Η Μαρία Παπαγιάννη με την «Π» και τον υπογράφοντα, στη Ρήγα Φεραίου

Φανερά συγκινημένη ήταν η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, μετά το τέλος της πρόσφατης συναυλίας – αφιέρωμα που διοργάνωσε το Ιδρυμα Τοπάλη, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου παρουσιάστηκαν σε πρώτη εκτέλεση τρία κλασικά του έργα. Τα δύο μάλιστα από αυτά, ο αείμνηστος συνθέτης τα ολοκλήρωσε λίγους μήνες πριν το θάνατό του και εν μέσω των χημειοθεραπειών του και της παραμονής του στο νοσοκομείο.

Η Μαρία Παπαγιάννη, μίλησε αποκλειστικά στην «ΠτΔ», για τον σύντροφο της ζωής της, την κόρη τους Αλεξάνδρα και την Πάτρα, που τόσο αγάπησε ο Θάνος…

 ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Αυτή συναυλία, ήταν μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης για εμάς. Ακούσαμε σε πρώτη εκτέλεση δύο έργα του που τον απασχολούσανε πολύ, τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το «Κουαρτέτο» του 2015, που το αγάπησε πάρα πολύ, αλλά δεν πρόλαβε με την αρρώστια του να το παρουσιάσει.

Και το άλλο, που το ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του στα νοσοκομεία και που ίσως προφητικά, το ονόμασε «Της στιγμής και του απείρου». Εγώ ερμηνεύω τον τίτλο, ότι σε μια στιγμή κρύβεται το άπειρο. Μια στιγμή φευγαλέα, μπορεί να κρατάει τη μνήμη μιας ζωής; Ισως ο Θάνος, να ήθελε να πει κάτι τέτοιο.

Είμαστε ευγνώμονες στο Ιδρυμα Τοπάλη, που διοργάνωσε αυτή την μοναδική βραδιά. Υπάρχει ακόμα ένα συμφωνικό έργο, που λέγεται «Προμηθέας», που έγραψε με την κόρη του Αλεξάνδρα και το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί. Το τελείωσε τον Αύγουστο του 2019, λίγους μήνες πριν πεθάνει.

Η ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Δεν έπαψε ποτέ να μας μιλάει για την Πάτρα. Θεωρούσε πως ό,τι έγινε, το οφείλει στην Πάτρα. Δηλαδή, όταν έφυγε από την πόλη, ήταν έτοιμος, είχε πάρει τις αποφάσεις για τη ζωή του. Ετσι για μένα είναι μια πολύ φορτισμένη πόλη η Πάτρα, θα την «κουβαλάω» πάντα μέσα μου, όπως ακριβώς «κουβαλάω» και τον Θάνο.

ΕΤΡΕΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

Ο,τι συμβούλευε ο Θάνος τα νέα παιδιά, το έκανε πράξη και ο ίδιος. Δηλαδή, το «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», ξεπέρασε δηλαδή τις δυνατότητές σου, το έκανε ο ίδιος έως το τέλος. Το χέρι του έτρεμε, τους τελευταίους μήνες δεν μπορούσε να κρατήσει το μολύβι κι όμως κατάφερε και έγραψε το έργο «Της στιγμής και του απείρου», που όπως λένε οι επαΐοντες, είναι τόσο ώριμο.

Ο «ΑΓΝΩΣΤΟΣ» ΘΑΝΟΣ

Ο Θάνος αγαπούσε όλα τα είδη της μουσικής του. Σίγουρα θα τον προβλημάτιζε ότι τα κλασικά του έργα, δεν παίζονται πολύ. Και σίγουρα θα ήταν πολύ ευχαριστημένος, αν ήταν σε αυτήν την συναυλία της Πάτρας και νομίζω με έναν τρόπο, ήταν εδώ μαζί μας.

«ΚΑΤΑΠΙΑ» ΤΟΝ ΘΑΝΟ»

Συνέχεια νιώθω ότι είναι δίπλα μου ο Θάνος! Καμιά φορά λέω, ότι τον «κατάπια»! Γιατί αν για κάποια πράγματα διαφωνούσαμε όσο ήμασταν μαζί, αισθάνομαι ότι τώρα, αποφασίζω όχι όπως ήμουν πριν, αλλά όπως έχω γίνει μετά από τόσα χρόνια δίπλα του. Αισθάνομαι ότι είναι συνέχεια κοντά μου, ότι μου στέλνει συνέχεια μηνύματα. Ισως γιατί, με είχε «εμβολιάσει» με τον τρόπο του και με τη χαρά της ζωής που είχε. Χαίρομαι να μιλάω για το Θάνο πάντα!

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Αισθάνομαι ότι το έργο του Θάνου συνεχίζεται γενικότερα, γιατί τα κομμάτια του υπάρχουν στο μυαλό και την καρδιά πολύ κόσμου. Μας συγκινεί, όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους, να αναζητούν έργα του, να μας λένε, πόσο τους βοήθησε η μουσική του Θάνου και πως γι’ αυτούς, είναι πάντα «φάρος». Αισθάνομαι υπερήφανη, που η μουσική του Θάνου θα συνεχίζεται. Αρα νιώθω πάρα πολύ τυχερή, που η Αλεξάνδρα από πολύ μικρή αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική και αυτό έκανε τον Θάνο πολύ περήφανο και του καλλιέργησε προσδοκίες».

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments