Η θανάσιμη υποδοχή σε ένα νοσοκομείο

Το κύριο άρθρο της «Π»

 

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι σε ένα νοσοκομείο, εφημερεύον και μη, ενσκήπτουν εξωτερικές κρούσεις κλιμακούμενης αλλά και δυσδιάκριτης σοβαρότητας. Αυτό θα μπορούσε να είχε μερικώς περιοριστεί εάν ήταν επαρκώς αναπτυγμένο ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υποδοχής περιστατικών, κάτι που θα επέτρεπε μια πιο εστιασμένη διαχείριση περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αυτά ακούγονται φιλολογίες, με νωπό τον θάνατο ενός συμπολίτη που δεν έτυχε περίθαλψης ενώ κινδύνευε θανάσιμα. Και εδώ είναι ο κόμπος.

Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ αποπέμφθηκε όχι επειδή υποτιμήθηκε η κατάστασή του, αλλά επειδή δεν αξιολογήθηκε καν με τους στοιχειώδεις ιατρικούς όρους. Μη εφημερεύοντος, λέει, του νοσοκομείου, έγινε τυχαία υποδοχή από μια νοσηλεύτρια, η οποία, ενώ σε προηγούμενο περιστατικό αντέδρασε σωστά, στο προκείμενο αντέδρασε αψυχολόγητα.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ καθιστούν προφανή μια ανορθόδοξη συνθήκη: Η αξιολόγηση περιστατικών και κινδύνων δεν μπορεί να γίνεται με αυτοσχεδιασμούς και εμπειρικές γνώσεις, σαν να πρόκειται για τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη, αλλά απαιτεί έναν υπεύθυνο μηχανισμό που φαίνεται ότι στα νοσοκομεία μας δεν είναι επαρκής, εμφανής και κατάλληλα αναπτυγμένος.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ για την αδυναμία αυτή προφανώς σχετίζονται με την ολιγανθρωπία που μαστίζει το σύστημα, αλλά όλοι ξέρουμε τη νόσο της χαλαρότητας που μαστίζει το εθνικό σύστημα υγείας.

ΕΙΝΑΙ αυτονόητο ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις δικαιοδοσίες και τις ευθύνες ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου από αυτές ενός μη εφημερεύοντος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περνάει από την πλάτη μιας νοσηλεύτριας το ερώτημα αν ένας πόνος σε έναν άνδρα ώριμης ηλικίας είναι ψύξη ή κάτι διαφορετικό.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
22 ημέρες πριν

Η έλλειψη οργανωμένης Α’θμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μετά το μεσημέρι και κυρίως μετά τις 9-10 μ.μ., είναι το ”κλειδί” της υπόθεσης.
Η Πάτρα έχει δύο Νοσοκομεία που εφημερεύουν εκ περιτροπής αλλά δεν ”υπάρχει” απάντηση στο τι γίνεται αν ένας ασθενής πάει στο ΜΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ νοσοκομείο. Συνειθίζεται και εκεί να τον υποδέχονται στον χώρο του ΤΕΠ και η νοσηλεύτρια που υπάρχει να καλεί κάποιον εφημερεύοντα από τις κλινικές, κατά την κρίση της και ανάλογα με τα σύμπτώματα που αναφέρει ο ίδιος ο ασθενής, όπως λέμε ”ανάλογα με το περιστατικό”…Αυτό εγκυμονεί εσωτερικούς κινδύνους για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, γιατί τα απρόβλεπτα γεγονότα είναι και τα πιό επικίνδυνα…Δεν είναι δα και τόσο κόστος να ορίζεται τις ημέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου κι ενας γιατρός στα επείγοντα για να επιλαμβάνεται των ασθενών που, από άγνοια του προγράμματος εφημερίας ή επειδή μένει κοντά στο (μη εφημερεύον) νοσοκομείο, το επισκέπτεται τα βαθειά μεσάνυχτα αιτιώμενος συμπώματα που μπορεί να του κοστίσουν και την ζωή του…όπως και έγινε.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ