Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία

Η ανακοίνωση του Τσαβούσογλου για την εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ

Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία

Με δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως η Τουρκία κλείνει τα στενά για την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα για όλα τα πολεμικά πλοία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία εφαρμόζει τη συνθήκη του Μοντρέ, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως βρίσκονται 46 ρωσικά πλοία.

Η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που ρυθμίζει το καθεστώς της ναυσιπλοΐας στα Στενά, ορίζει ότι οι μη παρευξείνιες χώρες οφείλουν να ενημερώνουν 15 ημέρες νωρίτερα για τη διέλευση των πλοίων τους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εφαρμόσαμε αυτό που λέει το Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει διέλευση ή αίτημα για διέλευση από τα Στενά. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Montreux αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία.

Εάν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την αρμοδιότητα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα στον πόλεμο. Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ. Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη, για το θέμα της μη διέλευσης πλοίων από τα Στενά».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ