Η Βιομηχανική «μεγαλώνει», με επιπλέον 200 στρέμματα εμπορεύσιμης γης

Η Βιομηχανική «μεγαλώνει», με επιπλέον 200 στρέμματα εμπορεύσιμης γης

Αυξάνεται κατά 200 στρέμματα ο διαθέσιμος χώρος της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών για οικόπεδα επιχειρήσεων μετά την αποτύπωση των πολεοδομικών προβλέψεων του νόμου 3982 του 2011 στο νέο ρυμοτομικό σχέδιο.

Η αύξηση των διαθέσιμων εκτάσεων για βιομηχανοστάσια προκύπτει από την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ βιομηχανικών και κοινόχρηστων / κοινωφελών χώρων που μέχρι σήμερα μοιραζόταν με μια σχέση 70% προς 30%.

Με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της ΒΙΠΕ Πατρών που εγκρίθηκε προ ημερών πρώτο από όλες τις ΒΙΠΕ της Ελλάδας, η σχέση αυτή μετατρέπεται σε 75% βιομηχανικοί χώροι και 25% κοινόχρηστοι / κοινωφελείς χώροι, αλλαγή που αντιστοιχεί σε 200 επιπλέον στρέμματα προς πώληση για την διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Πρόκειται σίγουρα για μια ουσιώδη αλλαγή, η οποία εκτός από την χρηματοοικονομική, μπορεί να έχει  περιβαλλοντικές και άλλες διαστάσεις. Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ με τον πρόεδρό του Πέτρο Μαντά να εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του στην «Π».

«Δεν είναι η μόνη βλαπτική νομοθετική ρύθμιση του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος. Πρόσφατα ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ αντιτάχθηκε στην χωρίς περιορισμό μεταφορά συντελεστή δόμησης εντός των ΒΙΠΕ» πρόσθεσε ο κ. Μαντάς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Αθανάσιο Ψαθά, η αλλαγή του ρυμοτομικού της ΒΙΠΕ Πατρών είναι εφαρμογή του νόμου 3982 του 2011, που θα έχει επέκταση κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις οργανωμένες ΒΙΠΕ που διαχειρίζεται η εταιρεία στην Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε βιομηχανική γη και θα ήταν τρομερά δύσκολο να την αποκτήσουμε μέσω της επέκτασης των ΒΙΠΕ» είπε ο κ. Ψαθάς. Ως εκ τούτου η πιο ρεαλιστική λύση ήταν η μείωση των κοινόχρηστων / κοινωφελών χώρων προς όφελος των βιομηχανικών».

Μάλιστα, όπως είπε στην «Π», η ζήτηση για νέους βιομηχανικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Λάρισα, στη Λαμία και στο Ηράκλειο είναι μεγάλη, αλλά δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα  οικόπεδα. Η Πάτρα, προέβλεψε πως θα βρεθεί στην ίδια ανάγκη, όταν θα κατασκευαστεί το εμπορικό λιμάνι, υποδομή που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Εσπευσμένη μεταφορά 23χρονης στο νοσοκομείο με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ
Πάτρα - ΠΓΝΠ: Πέντε νέα μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού
Επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Λιολιώς Κολυπέρα από την 6η ΥΠΕ
6η ΥΠΕ: Δέκα νέα ασθενοφόρα στη διάθεση Κέντρων Υγείας ΦΩΤΟ