Ιάσων Φωτήλας: Χωρίς σχέδιο για ακόμα μία χρονιά μέσα στην αντιπυρική περίοδο η περιοχή Παγώνα του Δήμου Πατρέων

Τι αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ

Φωτήλας,αντιπυρική,περίοδος

Στην αγανάκτηση και την αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου Πατρέων ύστερα από καταγγελίες αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ο Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσονας Φωτήλας.

Η ευρύτερη περιοχή του δρόμου Παγώνα του Δήμου Πατρέων παραμένει αποκλεισμένη και χωρίς σχεδιασμό για ακόμα μία χρονιά μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα το 2015, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει τη διάβρωση του εδάφους, δεδομένου ότι ο δρόμος βρίσκεται σε πλαγιά, και από την κακοκαιρία το χώμα κάτω από το δρόμο υποχώρησε με αποτέλεσμα να είναι κούφιος και να χρίζει άμεσης αποκατάστασης. Ο Δήμος Πατρέων προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στο συγκεκριμένο δρόμο για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά από τότε καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει ούτε για την αποκατάσταση του δρόμου αλλά ούτε και για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε παράπλευρη δασική έκταση περίπου 3.187 τ.μ σε οχήματα ασφαλείας όπως πυροσβεστικής ή ασθενοφόρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια. Τέλος γίνεται σαφής αναφορά στη συμμόρφωση του Δήμου Πατρέων με την απόφαση 3076/4-11-2015 του Σ.τ.Ε. που ορίζει την άμεση τακτοποίηση των οικοδομικών αδειών της περιοχής και τη διάνοιξη μίας εκ των οδών Παγώνας ή Σωνιέρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και να έχουν πρόσβαση τα οχήματα.

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί αν είναι σε γνώση τους το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Παγώνα, τους λόγους που ο Δήμος Πατρέων δεν συμμορφώνεται με την σχετική απόφαση του ΣτΕ και εμπαίζει τους δημότες εννέα χρόνια, τους λόγους που ο Δήμος Πατρέων δεν έχει προχωρήσει τη σχετική γεωτεχνική μελέτη που το 2015 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων και σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή από οχήματα ασφαλείας όπως πυροσβεστικής και ασθενοφόρου δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει και η αντιπυρική περίοδος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης

Θέμα: Πότε ο Δήμος Πατρέων θα αποκαταστήσει το δρόμο της οδού Παγώνας στην Αρόη;

Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, το Νοέμβριο του 2021, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω της οδού Παγώνας στο Δήμο Πατρέων ήρθαν αντιμέτωποι τα μεσάνυχτα με φωτιά που ξέσπασε ύστερα από έκρηξη στο ρεζερβουάρ παρακείμενου μοτοσακό. Οι κάτοικοι εξαιτίας της αλλαγής του αέρα είδαν τις περιουσίες τους να σώζονται αφού η φωτιά περιορίστηκε μόνο σε ΙΧ και το ισόγειο μίας οικοδομής επί της ιδίας οδού. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο δρόμος της οδού Παγώνας είναι από μπετόν ενώ ουσιαστικά οδηγεί σε μία κατάφυτη δασική περιοχή περίπου 1000 στρεμμάτων.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όμως οι κάτοικοι της περιοχής έχει ξεκινήσει από πολύ παλαιότερα και συγκεκριμένα από το 2015, όταν και οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει τη διάβρωση του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ότι ο δρόμος βρίσκεται σε πλαγιά, από την κακοκαιρία το χώμα κάτω από το δρόμο υποχώρησε με αποτέλεσμα να είναι κούφιος και να χρίζει άμεσης αποκατάστασης. Ο Δήμος Πατρέων προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στο συγκεκριμένο δρόμο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα για να προφυλάξει ανυποψίαστους οδηγούς.

Περαιτέρω, το δρόμο δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε κάποιο πυροσβεστικό όχημα, ούτε ασθενοφόρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, ο Δήμος Πατρέων δεν συμμορφώνεται και με την απόφαση 3076/4-11-2015 του Σ.τ.Ε. που ορίζει την άμεση τακτοποίηση των οικοδομικών αδειών της περιοχής και τη διάνοιξη μίας εκ των οδών Παγώνας ή Σωνιέρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και να έχουν πρόσβαση τα οχήματα.

Κάτι επισης σημαντικό, είναι και το γεγονός ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπ/σου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων με την επιστολή του 130153/22-8-2022 ζητάει από το Δήμο Πατρέων να ενημερωθεί επί του ζητήματος καθώς και για το αν ο Δήμος Πατρέων σκοπεύει να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης του ΣτΕ. Παρόλα τα όσα έχουν αναφερθεί προηγουμένως, ο Δήμος Πατρέων αρνείται να απαντήσει στα αιτήματα των κατοίκων, τους εμπαίζει ενώ ύστερα από ενημέρωση από τους κατοίκους ούτε ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει λάβει κάποια απάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Είναι σε γνώση τους το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Παγώνα;

Για ποιους λόγους ο Δήμος Πατρέων δεν συμμορφώνεται με την σχετική απόφαση του ΣτΕ και εμπαίζει τους δημότες εννέα χρόνια;

Για ποιους λόγους ο Δήμος Πατρέων δεν έχει προχωρήσει τη σχετική γεωτεχνική μελέτη που το 2015 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων;

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή από οχήματα ασφαλείας όπως πυροσβεστικής και ασθενοφόρου δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει και η αντιπυρική περίοδος και στην σχετική δασική περιοχή δεν έχει φτιαχτεί ούτε κάποια σχετική αντιπυρική ζώνη;

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop