Ιατρικό «θαύμα»: Αγρότης από την Κρήτη δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι και επέζησε -Είχε 3% πιθανότητες επιβίωσης

Το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Case Reports», αποκάλυψε το «θαύμα» ενός αγρότη από την Κρήτη που πυροβολήθηκε στο κεφάλι και επέζησε με μόλις 3% πιθανότητες επιβίωσης.

σφαίρα

Το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Case Reports», αποκάλυψε το «θαύμα» ενός αγρότη από την Κρήτη που πυροβολήθηκε στο κεφάλι και επέζησε με μόλις 3% πιθανότητες επιβίωσης.

 

Ο 29χρονος αγρότης από την Κρήτη πυροβολήθηκε με πιστόλι από απόσταση περίπου 10 μέτρων, μεταδίδει η Daily Mail σε δημοσίευμά της. Η σφαίρα θρυμματίστηκε καθώς διέσχισε το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του και κατέληξε κοντά στο πίσω μέρος του κρανίου του.

 

0 29χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε «κωματώδη κατάσταση» μία ώρα μετά τον πυροβολισμό, με τους γιατρούς να πραγματοποιούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση όπου αφαίρεσαν μέρος του κρανίου του για να ανακτήσουν τα θραύσματα της σφαίρας. Κάποια δεν μπόρεσαν να αφαιρεθούν, ανέφερε το περιοδικό.

 

3% πιθανότητες επιβίωσης από πυροβολισμό στο κεφάλι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λιγότερο από το τρία τοις εκατό των ανθρώπων επιβιώνουν από τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό. Από αυτούς, ακόμη λιγότεροι αναρρώνουν πλήρως από τα τραύματά τους και καταφέρνουν να ζουν όπως ζούσαν πριν τον σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό.

 

Δυόμισι χρόνια μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι, ο άνδρας είναι ακόμη ζωντανός – αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να μιλάει παρά μόνο με «μονοσύλλαβες “εκφράσεις”» και δυσκολεύεται να κατανοήσει σύνθετη γλώσσα.

 

Υποφέρει επίσης από ακούσιους σπασμούς στη δεξιά πλευρά του σώματός του και δυσκολίες στην κίνηση των μυών στην αριστερή πλευρά.

 

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξακολουθεί να έχει συναισθήματα και είναι σε θέση να σηματοδοτεί τις επιθυμίες του με ήχους και τους μύες του προσώπου του. Τα μέλη της οικογένειας είπαν επίσης στους γιατρούς ότι είναι βέβαιοι ότι θυμάται προηγούμενα γεγονότα, αν και δεν προσκομίστηκαν αποδείξεις γι’ αυτό.

 

Η σφαίρα διαπέρασε την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του – η οποία εμπλέκεται στην ομιλία και στην επεξεργασία της γλώσσας και στην καθοδήγηση των κινήσεων στη δεξιά πλευρά του σώματος.

 

Η δεξιά πλευρά, η οποία εμπλέκεται στα συναισθήματα και στην επίλυση προβλημάτων και στις κινήσεις της αριστερής πλευράς, δεν έπαθε τίποτα. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «American Journal of Case Reports» από γιατρούς του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.