Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Εξώδικο σε φαρμακοποιούς για συνταγές – Η Άννα Μαστοράκου για τις αιχμές Σοφιανόπουλου, που απαντά…

Εξώδικο των Ιατρών κατά των Φαρμακοποιών – Διαμάχη των τοπικών συλλόγων για την συνταγογράφηση φαρμάκων

Ιατρικός Οι ελλείψεις διογκώνουν τα προβλήματα κάλυψης χλιιάδων ασθενών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών απαντά με εξώδικη διαμαρτυρία σε ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέα Σοφιανόπουλου με την οποία αφήνει αιχμές για την επιλογή των γιατρών να συνταγογραφούν με την εμπορική ονομασία και όχι τη δραστική ουσία.

Οπως έγραψε η «Πελοπόννησος», ο κ. Σοφιανόπουλος σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σημειώνει: «Ο μεγαλύτερος ένοχος για την ταλαιπωρία των ασθενών είναι ο ιατρικός κόσμος, που βάφτισε φάρμακο την εμπορική ονομασία του για προφανείς λόγους…».

Η σημείωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. «Απαντάμε με εξώδικο προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας διότι είναι απαράδεκτη αυτή η δήλωση του προέδρου καθώς δυσφημεί και κατασυκοφαντεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου, χωρίς να καταθέτει επώνυμα, κάποια εμπεριστατωμένα στοιχεία» αναφέρει στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου.

Ιατρικός

Αννα Μαστοράκου

Η ίδια προσθέτει ότι «ο κ. Σοφιανόπουλος έχει μία θεσμική θέση. Καλούμε λοιπόν τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου να τοποθετείται θεσμικά. Δεν μπορεί να βγαίνει και να κατασυκοφαντεί τον ιατρικό κόσμο χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση. Από τη στιγμή που εκπροσωπούμε κάποιους θεσμούς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας».

Αναλύοντας την τοποθέτηση του κ. Σοφιανόπουλου, η κ. Μαστοράκου σημειώνει: «Ο νόμος λέει ότι ο γιατρός συνταγογραφεί δραστική ουσία και έχει ένα περιθώριο σε ποσοστό 15% να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία. Πάρα πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι χρόνιοι ασθενείς δεν καλύπτονται από τη δραστική ουσία κι επομένως οι συνάδελφοι συνταγογραφούν το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία. Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και δημιουργούνται προβλήματα, αλλά είναι σίγουρο ότι ένας χρόνιος ασθενής δεν πάει στις 3 τα ξημερώματα στο διανυκτερεύον φαρμακείο για να ζητήσει το φάρμακό του. Και οι κλειδωμένες συνταγές αφορούν σε χρόνιους πάσχοντες».

Η πρόεδρος των γιατρών υπογραμμίζει ότι «απαιτείται συνεργασία των δύο κλάδων ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται ο ασθενής. Η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία θεσμική συζήτηση ώστε να καταλήξουμε σε μία συνεργασία και να εξυπηρετείται με ασφάλεια ο ασθενής. Μόνο εάν οι δύο κλάδοι έρθουν σε μία συνεννόηση και μπορούν να επιλυθούν τα θέματα που προκύπτουν. Με το να βάζουμε τους δύο κλάδους σε αντιπαράθεση μόνο διόγκωση προβλημάτων προκαλούμε και ταλαιπωρία του πολίτη».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος, κληθείς από την «Π», είπε: «Απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχω δικαίωμα να εκφραστώ στην προσωπική μου ιστοσελίδα. Εκτός από πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είμαι και πολίτης. Οταν λέω κάτι ως θεσμικός παράγοντας το στέλνω ως διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οταν θέλω να πω κάτι ως φυσικό πρόσωπο το υπογράφω ως Ανδρέας Σοφιανόπουλος, όπως έκανα και στη συγκεκριμένη περίπτωση» και προσθέτει:

Ιατρικός

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

«Η κ. Μαστοράκου είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά πήρε και την προσωπική της απόφαση να συμμετάσχει στις εκλογές. Επιλογή με την οποία πιθανόν να μη συμφωνούσαν κάποια μέλη του Συλλόγου. Είναι προσωπική της επιλογή. Απορώ πώς θα στείλουν εξώδικο στον Φαρμακευτικό Σύλλογο για μία δήλωση που έκανα ως φυσικό πρόσωπο».

Ο κ. Σοφιανόπουλος εκφράζει την απορία «γιατί το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου έδειξε τόσο ευαισθησία. Πραγματικά δεν το κατάλαβα. Προσωπικά ερμηνεύω την αντίδραση ως κομματική αντιπαράθεση. Και καλό είναι να τα μαζέψουν τα πράγματα. Εγώ δεν είμαι με κανένα κόμμα. Εκπροσωπώ τον κλάδο μου και τους συναδέλφους μου».

Καταλήγοντας, εκφράζει την άποψη ότι «δημιουργούνται προβλήματα χρόνια τώρα με το θέμα αυτό, από το 2010, διότι οι γιατροί έχουν πείσει τους πολίτες ότι φάρμακο είναι η εταιρεία, είναι η εμπορική ονομασία. Στην εποχή των ελλείψεων αυτό το πρόβλημα είναι πιο έντονο».