Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Προσοχή σε «Τηλε-γιατρούς» που μοιράζουν συνταγές και άδειες

«Η όλη διαδικασία είναι παράνομη, καταχρηστική και φυσικά πρόκειται για αντιποίηση επαγγέλματος» λέει η Αννα Μαστοράκου

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Προσοχή σε «Τηλε-γιατρούς» που μοιράζουν συνταγές και άδειες

⦁ Θέλεις αναρρωτική άδεια; Τώρα με 10 ευρώ την έχεις μέσα σε μία ώρα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.
⦁ Θέλεις συνταγή για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα; Με 12 ευρώ επίσης την έχεις στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που προσφέρει η ιστοσελίδα tilegiatros.gr και από προχθές έχει ξεσηκώσει την ιατρική κοινότητα της χώρας όπως και τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι μία ιδιαίτερα καλοστημένη ιστοσελίδα, ο επισκέπτης της οποίας μπορεί να βρει απαντήσεις για τα πάντα και βέβαια να έχει τις υπηρεσίες που επιθυμεί σε ταχύτατο χρόνο και χωρίς εμπόδια, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο ηλεκτρονικά.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα φέρεται ότι έχει έδρα της το Λονδίνο και ανήκει σε μη υγειονομικό. Την επιστημονική της ομάδα τη στελεχώνουν ένας γιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και τρεις γυναίκες, μία γιατρός, μία ψυχολόγος και μία εκπαιδευμένη σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας.
Στον ιστότοπο αναφέρεται ότι έχει πιστοποίηση και από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ωστόσο οι τρεις σύλλογοι αρνούνται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή τους, έχοντας κινητοποιήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες καθώς η χρήση των λογοτύπων τους είναι παράνομη. «Καμία ανοχή στους τηλε-γιατρούς που χρησιμοποιούν παρανόμως το λογότυπο του ΠΙΣ. Η νομική μας υπηρεσία επιλαμβάνεται άμεσα προς πάσα κατεύθυνση» γράφει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Μάλιστα σε κοινή τους ανακοίνωση 20 Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, αναφέρουν ότι οι ιατρικές πράξεις απορρέουν μόνο με φυσική παρουσία γιατρού:

«Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), είναι οι ακόλουθοι:

α. Ιδιωτικά ιατρεία,
β. Ιδιωτικά πολυιατρεία,
γ. Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και
δ. Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης».

Επίσης ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν υπάρχει καμία εταιρεία ή εφαρμογή που να αντικαθιστά τον γιατρό.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, σημειώνει στην «Πελοπόννησο»: «Η όλη διαδικασία είναι παράνομη, καταχρηστική και φυσικά πρόκειται για αντιποίηση επαγγέλματος. Είναι άλλο πράγμα ο γιατρός να γνωρίζει τον ασθενή του, να τον έχει εξετάσει και ακολούθως να τον εξυπηρετήσει εξ αποστάσεως μέσω της άυλης συνταγογράφησης και άλλο να μπαίνει κάποιος σε μία ιστοσελίδα και να παραγγέλνει μια αναρρωτική άδεια, και συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων. Φανταστείτε τώρα που είναι στη μόδα για απώλεια βάρους, το φάρμακο των διαβητικών οζεμπίκ, να μπαίνουν στην ιστοσελίδα να πληρώνουν 12 ευρώ και να έχουν άμεσα τη συνταγή στο χέρι τους. Πρόκειται για μία φάμπρικα συνταγογράφησης που ξεφεύγει από τα όρια της επιστήμης και παραβιάζει τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Εμείς ζητάμε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών και του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ανεύρεση των ιθυνόντων αυτής της βιομηχανίας. Επίσης, σε επικοινωνία που είχα με την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζήτησα να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Να δίνεται ένας κωδικός μιας χρήσης που να τον δίνει ο ασθενής στον γιατρό για κάθε εξέταση. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζει το τραπεζικό σύστημα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΟΠΥΥ – ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ο ΕΟΠΥΥ, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, προβαίνουν άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και στην επιβολή, κατά παντός εμπλεκόμενου, των κατάλληλων διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, ο Οργανισμός θα ζητήσει την περαιτέρω διεξαγωγή ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε συνεργαζόμενους γιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με αυτά τα δίκτυα. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συμβουλεύει τους ασφαλισμένους του Οργανισμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που άπτονται της υγείας τους και να επισκέπτονται συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, όπως οι Προσωπικοί Ιατροί, Ιατροί Ειδικοτήτων, πιστοποιημένα τακτικά και εξωτερικά ιατρεία δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας που διασφαλίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του ιατρικού λειτουργήματος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ