Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Πρόστιμο σε παιδίατρο λόγω έλλειψης φαρμάκων

Σε περιπέτειες προστίμου μπαίνουν παιδίατροι, που ελλείψει φαρμάκων για παιδιά τους χορήγησαν φάρμακα ενηλίκων, προσαρμόζοντας τη δόση στα ηλικιακά τους δεδομένα.

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Πρόστιμο σε παιδίατρο λόγω έλλειψης φαρμάκων

Πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ καλείται να πληρώσει παιδίατρος επειδή χορήγησε σε παιδιά φαρμακευτικό σκεύασμα για ενήλικες, προσαρμόζοντας τη δόση. Πρόκειται επί της ουσίας για εφαρμογή της οδηγίας που είχε δοθεί στους γιατρούς λόγω έλλειψης φαρμάκων που προορίζονται για τα παιδιά.

Μάλιστα το θέμα αυτό απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. «Συζητήσαμε το θέμα εκτενώς διότι οι συνάδελφοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή προστίμου επειδή φρόντισαν τους μικρούς ασθενείς τους. Μάλιστα οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται και η τακτική αυτή, της χορήγησης δηλαδή φαρμάκων που προορίζονται για ενήλικες σε παιδιά με την ανάλογη προσαρμογή της δόσης, εφαρμόζεται και στις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές. Αν είναι λάθος για τον ιδιώτη γιατρό και τιμωρείται γιατί δεν είναι λάθος και για τον γιατρό που υπηρετεί στις κλινικές; Επίσης, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα καλυφθεί ένα παιδί που ασθενεί, όταν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων;» είναι το ερώτημα που θέτει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου.

Οπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έγινε στον Ιατρικό Σύλλογο «το προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τις συνταγογραφικές συμπεριφορές των γιατρών, δεν είναι επικυροποιημένο. Επομένως ο έλεγχος πραγματοποιείται με δεδομένα, τα οποία δεν συνάδουν με την τρέχουσα ιατρική πρακτική».

Υπό το πρίσμα αυτό το ΔΣ του Συλλόγου κατέληξε να καταθέσει αίτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να υπάρξει μία νέα διαδικασία που θα καθορίζει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Και κυρίως αυτή να έχει ως βάση τις νέες επιστημονικές οδηγίες που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα. «Για παράδειγμα η οδηγία που επικρατεί είναι πως τα παιδιά που είναι κοντά στην ηλικία 13 – 15 ετών μπορούν να παίρνουν σε ένα φάρμακο την αντίστοιχη δόση που προβλέπεται για τους ενήλικες. Ολα αυτά πρέπει να συζητηθούν και να καταρτιστεί νέος οδηγός» σημειώνει η κ. Μαστοράκου.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ